В УНІАН під час скандалу зріс рівень журналістських стандартів - ІМІ

13 Березня 2013
5127
13 Березня 2013
14:16

В УНІАН під час скандалу зріс рівень журналістських стандартів - ІМІ

5127
В УНІАН під час скандалу зріс рівень журналістських стандартів - ІМІ

У лютому в УНІАН значно зріс рівень дотримання журналістських стандартів. Про це свідчать дані моніторингу про дотримання рівня журналістських стандартів в інтернет-виданнях, який провів Інститут масової інформації (ІМІ) з 11 по 18 лютого 2013 року.

 

Згідно з моніторингом, показники УНІАН значно зросли після скандалу навколо розміщення на сайті агентства 11 лютого сфальсифікованих заяв народних депутатів Олександри Кужель та Сергія Власенка.

 

У лютому УНІАН посів перше місце з 5,67 балами серед трьох інтернет-видань (Ліга, Обозреватель, Лівий берег), які моніторяться ІМІ з огляду на рівень дотримання журналістських стандартів. В січні УНІАН був на третьому місці з 5 балами.

 

«Попри протистояння між колективом та менеджментом агенції, якість новин УНІАН не впала, а навпаки, покращилась. Вони стали більш збалансованими, виваженими і неупередженими», - зазначила експерт ІМІ Ольга Бурда.

 

У лютому рівень дотримання інтернет-виданнями журналістських стандартів зріс в порівнянні з січнем. Так, інтернет-видання отримали 5,46 балів з 6 можливих. Для порівняння, у січні ці показники 5,06 балів.

 

Найчастіше видання порушують стандарти повноти представлених фактів та балансу думок. Натомість практично не порушуються стандарти оперативності та точності.

 

Найгірші показники з дотримання стандартів серед інтернет-видань має сайт «Обозреватель», найкращі - УНІАН.

 

Медіа-експерт ІМІ Оксана Романюк так прокоментувала ситуацію з агенцією: «Підвищення рівня професійних стандартів на веб-сайті УНІАН може свідчити, перш за все, про бажання як самого колективу агентства, так і його менеджменту зберегти агентство на плаву. Крім того, очевидно, що загроза знищення УНІАНа, яка була досить реальною після публікації фейкових новин у лютому, зараз вже відступила, а сам конфлікт між менеджментом і колективом більш-менш вдалося врегулювати завдяки винесенню його в публічну площину.

 

Водночас, оскільки керівництво агентства досі не дало чіткої відповіді на те, чи буде створено редакційну раду, тривалість успішного виробничого процесу може виявитись ситуативною і пов'язаною лише з винесенням конфлікту в публічну площину і відповідними репутаційними ризиками для керівництва і власника. Тому, дуже важливо, щоб УНІАН чітко визначив свою редакційну політику, з дотриманням усіх професійних журналістських норм і стандартів, та створив редакційну раду. Лише такий крок може остаточно поставити крапку у конфлікті».

 

Проект з моніторингу журналістських стандартів проводить Інститут масової інформації у чотирьох інтернет-виданнях (Ліга, Обозреватель, УНІАН і Лівий берег). Проект реалізовується за підтримки Інтерньюз Нетворк.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5127
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду