detector.media
13.03.2013 14:16
В УНІАН під час скандалу зріс рівень журналістських стандартів - ІМІ

У лютому в УНІАН значно зріс рівень дотримання журналістських стандартів. Про це свідчать дані моніторингу про дотримання рівня журналістських стандартів в інтернет-виданнях, який провів Інститут масової інформації (ІМІ) з 11 по 18 лютого 2013 року.

 

Згідно з моніторингом, показники УНІАН значно зросли після скандалу навколо розміщення на сайті агентства 11 лютого сфальсифікованих заяв народних депутатів Олександри Кужель та Сергія Власенка.

 

У лютому УНІАН посів перше місце з 5,67 балами серед трьох інтернет-видань (Ліга, Обозреватель, Лівий берег), які моніторяться ІМІ з огляду на рівень дотримання журналістських стандартів. В січні УНІАН був на третьому місці з 5 балами.

 

«Попри протистояння між колективом та менеджментом агенції, якість новин УНІАН не впала, а навпаки, покращилась. Вони стали більш збалансованими, виваженими і неупередженими», - зазначила експерт ІМІ Ольга Бурда.

 

У лютому рівень дотримання інтернет-виданнями журналістських стандартів зріс в порівнянні з січнем. Так, інтернет-видання отримали 5,46 балів з 6 можливих. Для порівняння, у січні ці показники 5,06 балів.

 

Найчастіше видання порушують стандарти повноти представлених фактів та балансу думок. Натомість практично не порушуються стандарти оперативності та точності.

 

Найгірші показники з дотримання стандартів серед інтернет-видань має сайт «Обозреватель», найкращі - УНІАН.

 

Медіа-експерт ІМІ Оксана Романюк так прокоментувала ситуацію з агенцією: «Підвищення рівня професійних стандартів на веб-сайті УНІАН може свідчити, перш за все, про бажання як самого колективу агентства, так і його менеджменту зберегти агентство на плаву. Крім того, очевидно, що загроза знищення УНІАНа, яка була досить реальною після публікації фейкових новин у лютому, зараз вже відступила, а сам конфлікт між менеджментом і колективом більш-менш вдалося врегулювати завдяки винесенню його в публічну площину.

 

Водночас, оскільки керівництво агентства досі не дало чіткої відповіді на те, чи буде створено редакційну раду, тривалість успішного виробничого процесу може виявитись ситуативною і пов'язаною лише з винесенням конфлікту в публічну площину і відповідними репутаційними ризиками для керівництва і власника. Тому, дуже важливо, щоб УНІАН чітко визначив свою редакційну політику, з дотриманням усіх професійних журналістських норм і стандартів, та створив редакційну раду. Лише такий крок може остаточно поставити крапку у конфлікті».

 

Проект з моніторингу журналістських стандартів проводить Інститут масової інформації у чотирьох інтернет-виданнях (Ліга, Обозреватель, УНІАН і Лівий берег). Проект реалізовується за підтримки Інтерньюз Нетворк.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY