Гжегож Піхота: Атакуйте статус-кво!

25 Лютого 2013
17657
25 Лютого 2013
13:23

Гжегож Піхота: Атакуйте статус-кво!

17657
Гжегож Піхота: Атакуйте статус-кво!

Щорічний табір редакторів, традиційно організований Асоціацією незалежних регіональних видавців України (АНРВУ) подарував чимало цікавих ідей. А головний висновок, який можна зробити: єдине, що врятує українські ЗМІ - це якісний та сповнений емоціями контент.

 

EditorsCamp-2013 тривав пять днів - з 13 до 17 лютого. Місце дислокації - гірськолижний курорт Славське. Сюди приїхали головні редактори, журналісти та видавці багатьох регіональних українських ЗМІ. Вдень колеги каталися на лижах, сноубордах, гуляли околицями. А щовечора в затишному готелі, під потріскування вогню у каміні всі обмінювалися досвідом створення резонансних матеріалів, популяризації бренду та просування сайтів.

 

Головним гостем і за сумісництвом вчителем на EditorsCamp 2013 став Гжегож Піхота - редактор спецпроектів «Газети Виборчої», найпопулярнішого видання в Польщі. Він прилетів до Львова літаком, а звідти в Славське добирався машиною. Ями на місцевих дорогах вразили іноземця.

 

«Я не розумію, як за 20 років незалежності місцева влада довела асфальт до такого стану», - говорить Гжегож.

 

Ситуацію з нашими дорогами польський редактор назвав статус-кво, який необхідно атакувати журналістам. Тобто, на його думку, роль журналістів не в тому, щоб підключатися до процесів, що уже відбуваються в суспільстві. А в тому, щоб створювати нові суспільні рухи.

 

Найголовніші висновки від спілкування з Гжегожем, що підійдуть практично кожному українському видавництву:

 

- Спецпроекти, вони ж соціальні кампанії - це найкращий і найбільш ефективний інструмент, який зараз є у ЗМІ. Скориставшись ним можна значно підняти наклад, відвідуваність сайту та впізнаваність бренду.

 

- Ідеальна соціальна кампанія народжується, здавалося б, з нічого. Журналісти самі вигадують і вишукують ті питання, обговорення яких збурить суспільство і призведе до змін. Для прикладу, соціальна кампанія «Газети Виборчої» - «Школа 2.0». Журналісти підняли питання про те, чому в епоху розвинених технологій, коли діти починають користуватися інтернетом вже з пелюшок, Міністерство освіти продовжує робити вигляд, що ніяких змін не відбулося. Компютери досі використовуються в школах тільки на уроках інформатики, а вчителі розбираються в інтернеті гірше, ніж їхні учні. Обговорення цього питання, до якого «Газета Виборча» залучила вчителів, учнів, батьків школярів, чиновників з Міністерства освіти і навіть філософів, призвело до змін в системі освіти. А видання в свою чергу отримало безліч вдячних відгуків та нових читачів.

 

- Атакуйте статус-кво. Щось неправильне, але настільки звичне для людей, що вони вже вважають це нормальним. Наприклад, побори для батьків у школі. Сформуйте своє бачення виходу з глухого кута подібної проблеми. І зробіть все, щоб вас почули.

 

- Розпаліть вогонь. Шукайте конфлікт в кожному піднятому в рамках спецпроекту питанні. Загострюйте обговорення - так, щоб аж іскри сипалися:).

 

- На початку соцкампанії не слід опитувати з порушеного питання компетентних експертів. Вони переведуть тему в нудне, розмірене русло. Якщо розглядаєте стан доріг - запитайте філософа, а якщо стоїть питання про шкільну реформу - лікаря. Люди люблять сюрпризи і несподіванки. Подаруйте їм це!

 

- Громадське обговорення порушеного питання може проходити винятково на теренах інтернету. Але реальні зустрічі людей, яких зачепила тема, також дуже бажані. Організовуйте семінари, конференції, дебати. І про вас заговорять!

 

- Зручним інструментом для реалізації та популяризації спецпроектів є соціальні мережі. Під кожен проект організуйте окрему групу. А краще - кілька.

 

- Створюйте групи під окремі події - в тому випадку, якщо по них буде серія статей та передбачається бурхлива реакція громадськості (вибори, резонансні катастрофи і т.д.). Такі групи дуже швидко набирають друзів.

 

- Шукайте талановитих людей і робіть з них зірок. Інвестуйте в їх навчання. Одна людина, імя якої стане персональним брендом, здатна у рази підняти популярність вашої газети.

 

- Створіть на вашому сайті окремі сторінки для кожного журналіста. Щось на зразок блогів або профайла у соцмережі, де в автоматичному режимі будуть збиратися всі статті конкретного автора. На цій сторінці має стояти фото автора, його імя. Це, по-перше, стане додатковою мотивацією для працівників редакції, а по-друге, збільшить глибину перегляду сайту.

 

- Наповнюйте ваші статті емоціями. Саме заради цього люди купують газети і заходять на сайти. Читання хорошого видання повинне приносити не менше вражень, ніж спуск по крутій гірськолижній трасі. У читачів повинно дух захоплювати від тих історій, які розповідають журналісти, від ситуацій, в які потрапляють герої їх статей, від глибини аналізу, від міцних фактів, «влучних» фотографій і креативних інфографік. Відчувши ці емоції один раз, люди будуть повертатися до вашого інформаційного продукту знову і знову.

 

Журналісти видань АНРВУ запрошують наступного року приєнуватись до них

 

Презентації учасників Табору редакторів під час обміну досвідом можна подивитися тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Фролов, RIA, Вінниця, спеціально для АНРВУ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17657
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду