detector.media
25.02.2013 13:23
Гжегож Піхота: Атакуйте статус-кво!
Гжегож Піхота: Атакуйте статус-кво!

Щорічний табір редакторів, традиційно організований Асоціацією незалежних регіональних видавців України (АНРВУ) подарував чимало цікавих ідей. А головний висновок, який можна зробити: єдине, що врятує українські ЗМІ - це якісний та сповнений емоціями контент.

 

EditorsCamp-2013 тривав пять днів - з 13 до 17 лютого. Місце дислокації - гірськолижний курорт Славське. Сюди приїхали головні редактори, журналісти та видавці багатьох регіональних українських ЗМІ. Вдень колеги каталися на лижах, сноубордах, гуляли околицями. А щовечора в затишному готелі, під потріскування вогню у каміні всі обмінювалися досвідом створення резонансних матеріалів, популяризації бренду та просування сайтів.

 

Головним гостем і за сумісництвом вчителем на EditorsCamp 2013 став Гжегож Піхота - редактор спецпроектів «Газети Виборчої», найпопулярнішого видання в Польщі. Він прилетів до Львова літаком, а звідти в Славське добирався машиною. Ями на місцевих дорогах вразили іноземця.

 

«Я не розумію, як за 20 років незалежності місцева влада довела асфальт до такого стану», - говорить Гжегож.

 

Ситуацію з нашими дорогами польський редактор назвав статус-кво, який необхідно атакувати журналістам. Тобто, на його думку, роль журналістів не в тому, щоб підключатися до процесів, що уже відбуваються в суспільстві. А в тому, щоб створювати нові суспільні рухи.

 

Найголовніші висновки від спілкування з Гжегожем, що підійдуть практично кожному українському видавництву:

 

- Спецпроекти, вони ж соціальні кампанії - це найкращий і найбільш ефективний інструмент, який зараз є у ЗМІ. Скориставшись ним можна значно підняти наклад, відвідуваність сайту та впізнаваність бренду.

 

- Ідеальна соціальна кампанія народжується, здавалося б, з нічого. Журналісти самі вигадують і вишукують ті питання, обговорення яких збурить суспільство і призведе до змін. Для прикладу, соціальна кампанія «Газети Виборчої» - «Школа 2.0». Журналісти підняли питання про те, чому в епоху розвинених технологій, коли діти починають користуватися інтернетом вже з пелюшок, Міністерство освіти продовжує робити вигляд, що ніяких змін не відбулося. Компютери досі використовуються в школах тільки на уроках інформатики, а вчителі розбираються в інтернеті гірше, ніж їхні учні. Обговорення цього питання, до якого «Газета Виборча» залучила вчителів, учнів, батьків школярів, чиновників з Міністерства освіти і навіть філософів, призвело до змін в системі освіти. А видання в свою чергу отримало безліч вдячних відгуків та нових читачів.

 

- Атакуйте статус-кво. Щось неправильне, але настільки звичне для людей, що вони вже вважають це нормальним. Наприклад, побори для батьків у школі. Сформуйте своє бачення виходу з глухого кута подібної проблеми. І зробіть все, щоб вас почули.

 

- Розпаліть вогонь. Шукайте конфлікт в кожному піднятому в рамках спецпроекту питанні. Загострюйте обговорення - так, щоб аж іскри сипалися:).

 

- На початку соцкампанії не слід опитувати з порушеного питання компетентних експертів. Вони переведуть тему в нудне, розмірене русло. Якщо розглядаєте стан доріг - запитайте філософа, а якщо стоїть питання про шкільну реформу - лікаря. Люди люблять сюрпризи і несподіванки. Подаруйте їм це!

 

- Громадське обговорення порушеного питання може проходити винятково на теренах інтернету. Але реальні зустрічі людей, яких зачепила тема, також дуже бажані. Організовуйте семінари, конференції, дебати. І про вас заговорять!

 

- Зручним інструментом для реалізації та популяризації спецпроектів є соціальні мережі. Під кожен проект організуйте окрему групу. А краще - кілька.

 

- Створюйте групи під окремі події - в тому випадку, якщо по них буде серія статей та передбачається бурхлива реакція громадськості (вибори, резонансні катастрофи і т.д.). Такі групи дуже швидко набирають друзів.

 

- Шукайте талановитих людей і робіть з них зірок. Інвестуйте в їх навчання. Одна людина, імя якої стане персональним брендом, здатна у рази підняти популярність вашої газети.

 

- Створіть на вашому сайті окремі сторінки для кожного журналіста. Щось на зразок блогів або профайла у соцмережі, де в автоматичному режимі будуть збиратися всі статті конкретного автора. На цій сторінці має стояти фото автора, його імя. Це, по-перше, стане додатковою мотивацією для працівників редакції, а по-друге, збільшить глибину перегляду сайту.

 

- Наповнюйте ваші статті емоціями. Саме заради цього люди купують газети і заходять на сайти. Читання хорошого видання повинне приносити не менше вражень, ніж спуск по крутій гірськолижній трасі. У читачів повинно дух захоплювати від тих історій, які розповідають журналісти, від ситуацій, в які потрапляють герої їх статей, від глибини аналізу, від міцних фактів, «влучних» фотографій і креативних інфографік. Відчувши ці емоції один раз, люди будуть повертатися до вашого інформаційного продукту знову і знову.

 

Журналісти видань АНРВУ запрошують наступного року приєнуватись до них

 

Презентації учасників Табору редакторів під час обміну досвідом можна подивитися тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY