НЕК вимагає від Нацради вжити заходів щодо телекреклами алкоголю

2 Лютого 2013
5264
2 Лютого 2013
17:48

НЕК вимагає від Нацради вжити заходів щодо телекреклами алкоголю

5264
Усупереч законодавству, телеканали масово транслюють ролики виробників градусних напоїв у денний час
НЕК вимагає від Нацради вжити заходів щодо телекреклами алкоголю
Члени Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, розглянувши звернення прокуратури Міста Києва, звернулися до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з вимогою вжити заходів до телемовників, які порушують закон «Про рекламу». А саме до Нового каналу, «Інтера», ICTV, СТБ «1+1», 5 каналу, «України». Про це йшлося на черговому засіданні НЕК, яке відбулося 31 січня 2013 року. 
 
Столична прокуратура надіслала звернення до моральної комісії з вимогою надати  детальну інформацію щодо рекламування теле- і радіокомпаніями, що діють на території України, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів та послуг, інших об’єктів інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої а тютюнові вироби із зазначенням: розповсюджувачів інформації, продукції, що рекламувалася, замовника реклами, дати та часу рекламування, виявлених порушень. Цю інформацію прокуратура хоче отримати до 7 лютого 2013 року. 
 
Апарат НЕК провів моніторинг і не виявив порушень чинного законодавства у сфері захисту суспільної моралі під час трансляції програм КДР ТРК («Центральний канал»), ТОВ «ТелеОдин», ПАТ «Телекомпанія «ТЕТ».
 
Водночас виявлено порушення ст. 22 закону «Про рекламу» (демонстрація у часовий проміжок з 6.00 - до 23.00 реклами торгових марок алкогольних напоїв із зображенням пляшки повністю або частково та написом «спонсор показу») каналом «Інтер», який рекламував торгові марки «Цельсій», «Перепілочка», «Стелла Артуа». 5 канал у денний час транслював рекламу торгових марок «Перепілка», Okvin, «Цельсій». Торгові марки «Цельсій», «Шустов», «Хортиця» не раз з’являлися вдень на каналі «1+1»; «Цельсій» і «Перепілочка» – на Новому каналі;  «Плакучая ива» і «Перепілка» – на ICTV; «Цельсій», «Перепілочка», «Хортиця» – на «Україні»; «Перепілка» – на СТБ.
 
Крім того, моніторинг апарату НЕК виявив, що деякі телеканали в денний час анонсують програми або показують програми, які можуть транслюватися тільки вночі (ст. 62 закону «Про телебачення і радіомовлення»). Зокрема, ICTV демонстрував фільм «Захоплення підземки 123», для якого встановлено віковий рейтинг 16+. А 5 канал удень транслював рекламу еротик-шоу Crazy Horse.
 
Але оскільки у апарату НЕК немає технічних засобів фіксації ефірного мовлення телеканалів, для проведення аналізу і для того, щоб підготувати відповідь на звернення прокуратури, члени Комісії звернулися до Нацради з питань телебачення і радіомовлення та до телекомпаній з проханням надати відеозаписи програм і рекламних блоків, у яких вбачаються ознаки порушень законодавства. 
 
«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5264
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду