detector.media
02.02.2013 17:48
НЕК вимагає від Нацради вжити заходів щодо телекреклами алкоголю
Усупереч законодавству, телеканали масово транслюють ролики виробників градусних напоїв у денний час
Члени Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, розглянувши звернення прокуратури Міста Києва, звернулися до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з вимогою вжити заходів до телемовників, які порушують закон «Про рекламу». А саме до Нового каналу, «Інтера», ICTV, СТБ «1+1», 5 каналу, «України». Про це йшлося на черговому засіданні НЕК, яке відбулося 31 січня 2013 року. 
 
Столична прокуратура надіслала звернення до моральної комісії з вимогою надати  детальну інформацію щодо рекламування теле- і радіокомпаніями, що діють на території України, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів та послуг, інших об’єктів інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої а тютюнові вироби із зазначенням: розповсюджувачів інформації, продукції, що рекламувалася, замовника реклами, дати та часу рекламування, виявлених порушень. Цю інформацію прокуратура хоче отримати до 7 лютого 2013 року. 
 
Апарат НЕК провів моніторинг і не виявив порушень чинного законодавства у сфері захисту суспільної моралі під час трансляції програм КДР ТРК («Центральний канал»), ТОВ «ТелеОдин», ПАТ «Телекомпанія «ТЕТ».
 
Водночас виявлено порушення ст. 22 закону «Про рекламу» (демонстрація у часовий проміжок з 6.00 - до 23.00 реклами торгових марок алкогольних напоїв із зображенням пляшки повністю або частково та написом «спонсор показу») каналом «Інтер», який рекламував торгові марки «Цельсій», «Перепілочка», «Стелла Артуа». 5 канал у денний час транслював рекламу торгових марок «Перепілка», Okvin, «Цельсій». Торгові марки «Цельсій», «Шустов», «Хортиця» не раз з’являлися вдень на каналі «1+1»; «Цельсій» і «Перепілочка» – на Новому каналі;  «Плакучая ива» і «Перепілка» – на ICTV; «Цельсій», «Перепілочка», «Хортиця» – на «Україні»; «Перепілка» – на СТБ.
 
Крім того, моніторинг апарату НЕК виявив, що деякі телеканали в денний час анонсують програми або показують програми, які можуть транслюватися тільки вночі (ст. 62 закону «Про телебачення і радіомовлення»). Зокрема, ICTV демонстрував фільм «Захоплення підземки 123», для якого встановлено віковий рейтинг 16+. А 5 канал удень транслював рекламу еротик-шоу Crazy Horse.
 
Але оскільки у апарату НЕК немає технічних засобів фіксації ефірного мовлення телеканалів, для проведення аналізу і для того, щоб підготувати відповідь на звернення прокуратури, члени Комісії звернулися до Нацради з питань телебачення і радіомовлення та до телекомпаній з проханням надати відеозаписи програм і рекламних блоків, у яких вбачаються ознаки порушень законодавства. 
 
«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY