Новий КПК запроваджує захист журналістських джерел

20 Листопада 2012
9045
20 Листопада 2012
17:03

Новий КПК запроваджує захист журналістських джерел

9045
Вступила у силу заборона допитувати журналістів про професійну інформацію в якості свідків
Новий КПК запроваджує захист журналістських джерел

20 листопада 2012 року набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс (КПК) України, який забороняє допитувати журналістів як свідків про професійну інформацію. Про це йдеться на сайті ІМІ.

 

Документ, ухвалений 13 квітня, запроваджує захист журналістських джерел. Зокрема, журналісти не можуть бути допитані як свідки про відомості, які містять конфіденційну інформацію професійного характеру, надану за умови нерозголошення авторства або джерела інформації (п. 6 ч. 2 ст. 65 КПК).

 

Юрист Інституту масової інформації (ІМІ) Роман Головенко зазначає, що новий КПК окрім неможливості допиту журналіста, встановлює охорону журналістських джерел.

 

«Новий КПК, окрім неможливості допиту журналіста, встановлює охорону журналістських джерел шляхом запровадження обмежень на доступ до речей і документів, які містять інформацію засобу масової інформації або журналіста, яка надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації (п. 1 ст. 162 КПК). Згідно з абзацом 2 ч. 6 ст. 163 КПК  доступ у процесі слідства до таких речей і документів здійснюється на підставі закону. Таким законом є Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (плюс практика Європейського суду по ст. 10 цієї Конвенції). Тобто суд може дозволити проведення обшуку в журналіста (ЗМІ) лише якщо встановить, що інтереси слідства (потреба суспільства в розкритті злочину) переважає інтерес суспільства в отриманні якомога повнішої інформації від ЗМІ», - стверджує Роман Головенко.

 

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила новий Кримінальний процесуальний кодекс України 13 квітня 2012 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9045
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду