Комісія з журналістської етики оголосила осуд «Новій тернопільській газеті»

29 Лютого 2012
8093
29 Лютого 2012
12:13

Комісія з журналістської етики оголосила осуд «Новій тернопільській газеті»

8093
Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію
Комісія з журналістської етики оголосила осуд «Новій тернопільській газеті»

Комісія з журналістської етики оголосила редакції «Нової тернопільської газети» громадський осуд, повідомляє прес-служба комісії.

 

До КЖЕ надійшли заяви з проханням розглянути відповідність нормам журналістської етики публікації у № 4 (25.01.2012 року) «Нової тернопільської газети» статті «Біля «Орнави» лилася «чорна» кров...». Серед заявників були студенти-іноземці, які навчаються у тернопільських вишах, і представники 19 вітчизняних та міжнародних громадських організацій.

 

На думку заявників, стаття є расистською, дискримінаційною, має відверто ксенофобський характер, несе негативні стереотипи та принижує гідність вихідців із країн Африки та Близького Сходу. Крім того, фото із зображенням студентів на колажі до публікації було використане без їхнього відома та згоди на це і є наклепом, оскільки зображені студенти не мали жодного відношення до подій, що стали приводом для написання статті. Заявники не вважають вибаченням та визнанням газетою порушення норм журналістської етики статтю «Ні расизму!», яка вийшла в наступному номері тернопільського видання.

 

Водночас редактор «Нової тернопільської газети» Микола Мартинчук вважає, що редакція вже вибачилася перед заявниками.

 

Комісія з журналістської етики констатує, що порушена газетою проблема взаємовідносин студентів-іноземців і місцевого населення справді містить багато непростих аспектів і тому важлива і резонансна. Проте серйозний зміст публікації, на жаль, був зведений нанівець формою її подачі. «Жовтизна» заголовка і особливо шокуюча ілюстрація, покликана привернути увагу до матеріалу, замість обговорення проблеми як такої і пошуків шляхів її вирішення викликали протилежний ефект.

 

Крім того, на думку членів КЖЕ, необдуманий, легковажний підхід до оформлення публікації кардинально змістив акценти і фактично дискредитував тему журналістського дослідження.

 

«Якими б не були наміри газетярів "Нової Тернопільської газети", результат даної публікації важко трактувати інакше, ніж порушення статті 15 Етичного кодексу українського журналіста: "Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу"», - йдеться у рішенні КЖЕ.

 

Нагадаємо, 25 січня «Нова тернопільська газета» розмістила на першій шпальті публікацію про життя іноземних студентів в Україні. У матеріалі із заголовком «Біля «Орнави» лилась «чорна» кров» та лідом «Араби з неграми бились за наших курвів» було подано колаж, де на тлі іноземців мавпи намагаються обійняти дівчину. У тексті статті йшлося про те, що викладання в групах з такими студентами є «моральними тортурами», а у вільний від навчання час зарубіжні студенти буцімто домагаються українських дівчат. Однак прокуратура не знайшла ознак расизму в тернопільській газеті, яка, фактично, порівняла чорношкірих з мавпами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8093
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Panabopropav
4439 дн. тому
Рішення й аргументація комісії цілком справедливі і правильні. Із серйозної теми - яку обов’язково треба висвітлювати - у цієї газети вийшов лиш гучний і гидкий пшик. Тільки зганьбили себе, осоромили місто й країну.
Сергій Гузь
4439 дн. тому
Преображенскому: то есть, вы считаете, что если выходца из Африки назвать "чорносраким", как это сделали в тернопольской газете, то это нормально, это не перегиб? Там же не только в картинках дело. И как раз самое большое зло от такого нарушения этики в том, что проблему в статье подняли правильную. Но сделали это в такой способ, что все обсуждения свелись не к поиску решения этой проблемы, а к картинкам и оскорблениям.
преображенский
4439 дн. тому
По-моему - перегиб. Давайте осудим Африку за то, что в её странах живут негры. Ведь любое упоминание о неграх, получается, расизм.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду