Подарунки журналістам від влади є неприйнятними – експерти

9 Грудня 2011
9714
9 Грудня 2011
13:45

Подарунки журналістам від влади є неприйнятними – експерти

9714
За стандартами ВВС журналіст не має приймати подарунки дорожчі за 50 доларів, а за стандартами Washington Post - взагалі ніякі подарунки
Подарунки журналістам від влади є неприйнятними – експерти

Представники Комісії з журналістської етики та «Репортерів без кордонів» вважають неприйнятними подарунки журналістам від влади, оскільки це є порушенням журналістської етики. Про це вони сказали «Детектор медіа», коментуючи події 8 грудня, коли прес-служба обласної Дніпропетровської облдержадміністрації подарувала журналістам по плеєру Apple iPod touch, по дві флешки, по шкіряній сумці та набору сувенірів.

 

«Це порушення журналістської етики, особливо враховуючи нашу ментальність, що за подарунки треба якось відробляти, бути зобов'язаним тощо. Хоча в Кодексі журналістської етики напряму про це не сказано, але це одне з наріжних положень журналістської етики. Журналіст не повинен брати подарунки ні від держави, ні від якихось бізнесових структур», - сказав голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий.

 

На думку представника «Репортерів без кордонів» в Україні Оксани Романюк брати коштовні подарунки від джерел інформації - це ганебно. «Я вважаю, що в Україні необхідно розпочати з цим боротьбу. Але це питання до журналістської спільноти. Ми маємо працювати над саморегуляцією і маємо викривати такі випадки й боротися з ними. Тому що це є боротьба за журналістські стандарти. На жаль, і київські, і регіональні журналісти приймають подарунки від бізнесу та державних діячів на свята і вважають це нормальною практикою», - зазначила пані Романюк.

 

Вона нагадала, що за стандартами ВВС журналіст не має приймати подарунки дорожчі за 50 доларів, а за стандартами Washington Post журналіст взагалі не має права приймати ніяких подарунків від джерел інформації. «Вже не кажучи про те, що їздити за чийсь кошт у відрядження. Як у нас за кошт держави сформований пул, за кошт адміністрацій влаштовують прес-тури для журналістів. Тільки після того, як ми поборемо цю практику, ми можемо казати про побудову в Україні об'єктивної журналістики», - наголосила Оксана Романюк.

 

Також за її словами, Дніпропетровська ОДА має розкрити джерела фінансування цих подарунків. Нагадаємо, раніше, голова прес-служби Дніпропетровської ОДА Сергій Мілютін сказав, що подарункові набори для преси придбані не за бюджетні кошти: їх надали представники бізнесу. Уточнювати, хто саме, він не став.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9714
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду