На телевізійну "зброю" знову попит.

1 Лютого 2006
6492
1 Лютого 2006
18:50

На телевізійну "зброю" знову попит.

6492
Маніпулятивних технологій в українському телеефірі стало більше.
На телевізійну "зброю" знову попит.

Асоціація "Спільний простір" та комітет "Рівність можливостей" оприлюднили результати моніторингу вітчизняних телеканалів. На думку експертів, з розгортанням виборчої кампанії частішають спроби вплинути на виборця за допомогою прихованої агітації "за" чи "проти". А російські телеканали, вважають аналітики, висвітлюють події в Україні з точки зору інтересів лише одного з учасників виборів до Верховної ради.

Незважаючи та те, що основною темою тижня була ситуація в Алчевську, однозначним лідером інформаційних програм став блок „Наша Україна”. Навіть канали, які раніше симпатизували опозиції, тепер присвятили НСНУ найбільше ефірного часу. Поштовхом стала низка інформаційних приводів: презентація програми НСНУ (яку більшість телеканалів представили як, політичне явище, оминувши при цьому саму програму), заклик до „помаранчевих” домовитись про співпрацю в новому парламенті, реанімація теми скасування судимості Віктора Януковича.

У програмі “Подробиці” на телеканалі Інтер значно ширше висвітлювалися агітаційні поїздки. Інформація подавалася в інформаційному блоці “Выборы - 2006”. Найактивніше було представлено НСНУ та Партію Регіонів. Попри незначну перевагу НСНУ, простежувались симпатії до Партії Регіонів. Показовим став сюжет про наміри „нашеукраїнців” ініціювати зняття з реєстрації Віктора Януковича за не скасовану судимість („Подробиці”, 24.01.06). Зачин матеріалу та підбірка коментарів опосередковано формувала іронічне ставлення до ініціаторів, які, як „з’ясувалося” в сюжеті, не знають суті справи.

- “Эта страница биографии Виктора Януковича, сыгравшая не последнюю роль в победе "оранжевой революции", не дает покоя оппонентам Партии Регионов... При цьому всі факти, наведені Романом Зваричем, спростовувалися подальшими коментарями, що створювала негативний підтекст:
- “Зварыч утверждает, что дело о подделке документов было возбуждено еще предыдущим генеральным прокурором Святославом Пискуном. Сам Пискун говорит: не было ничего подобного...”.
- Синхрон екс-генпрокурора: "... я не надавав ніяких команд своїм підлеглим стосовно закриття такої кримінальної справи. Зараз мені стало відомо, що дійсно, в Донецькій області розслідувалась така справа і вона була закрита слідчим за відсутності в діях будь-якого складу злочину. І це сталося вже через 2,5 місяці після того, як я не працював на посаді генерального прокурора. Тому ці брехливі заяви бувшого міністра юстиції я прошу віднести на його освіту і на його совість".
- Синхрон представника Партії Регіонів у ЦВК Олени Лукаш: "Зварич має доступ до досудового слідства і не має достовірних даних про те, що стверджує. Інакше ми би зустрілись в суді. Жодні його мрії про зняття Януковича з дистанції залишаться мріями".

Програма “Подробиці тижня” висвітлювала вибори пасивно, переважно крізь призму агітаційних поїздок, при цьому представляючи не програми, а неформальні аспекти. Наприклад, було показано, як Володимир Литвин приїхав автобусом, як Юлію Тимошенко приймали з хлібом-сіллю та гріли їй приміщення, аби вона не змерзла (адже приїхала в осінніх черевичках).

Програма „ТСН” на каналі 1+1 висвітлювала вибори досить пасивно. Так у чотирьох із шести програм були лише згадки про діяльність партій. І лише у двох – дещо ширше. При цьому, попри порівняну збалансованість, послідовність сюжетів дає підстави говорити про ознаки застосування маніпулятивних технологій. Так у „ТСН” від 24 січня було підряд подано такі сюжети:

- Блок "Наша Україна" знову згадав про судимості кандидата у депутати Віктора Януковича (подано коментарі Романа Зварича та адвоката Януковича Олени Лукаш). 
- Американський суд має розглянути питання про депортацію Володимира Щербаня (коментар Ігора Куликова, керівника українського бюро Інтерполу)
- Четверо офіцерів МНС Тернопільської області звинувачують керівництво в політичних перслідуваннях („…Ішлося про порушення закону під час другого туру президентських виборів. Кажуть, їх змушували здавати відкріпні листи – свої та родини, агітувати за провладного кандидата та збирати кошти у підприємців”).
- "Наша Україна" пропонує "помаранчевій" команді створити коаліцію.
Кожне із цих повідомлень окремо не містило ні оціночних суджень, ані відвертого „негативу”. Однак послідовність сюжетів створювала негативний контекст для Партії Регіонів та позитивний – для НСНУ.

Тижневик „ТСН-підсумки” (1+1) не аналізував усіх подій тижня, а присвятив випуск річниці президентства Віктора Ющенка. При цьому інформацію було подано збалансовано, без оціночних суджень, позитивного чи негативного піару.

Програма „Час” на 5 каналі усіх, крім НСНУ представляла відносно збалансовано з точки зору обсягів ефіру. При цьому, незважаючи на представлення різних точок зору, мали місце ознаки маніпулятивних технологій. Так у випуску від 27 січня негативний контекст стосовно Партії Регіонів було створено за допомогою послідовності сюжетів:

-„Документи про зняття судимості з Віктора Януковича таки сфальсифіковані. З посиланням на власні джерела у правоохоронних органах про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". Це підтвердила експертиза.”
„Сам Віктор Янукович активно агітує за себе в регіонах. Зокрема в Одесі він заявив: її опальний мер Руслан Боделан повинен повернутися в Україну Лідер Партії Регіонів запевнив журналістів, що він тримає зв’язок із колишнім мером Одеси Русланом Боделаном, членство якого в партії тимчасово призупинене. („Час”, 27.01.06)

У цьому ж випуску від 27 січня пролунала неприхована іронія щодо КПУ, хоча як в попередньому випадку було подано різні точки зору:
- „Заради перемоги на виборах політичні сили готові на все. Як от комуністи, які вирішили помиритися із церквою. Представники Союзу православних братств та громадського об’єднання "Православний вибір" заявляють про підтримку вірянами комуністичної партії".
"Хто старе поминає, той щастя не має". Комуністи залучають до своїх промоутерів православних християн. Ідеології в них залишаються різними, проте є чимало спільного в позиціях. За словами православних, комуністи серед політиків найбільш людяні і щирі. До того ж, першими запропонували їм місця у виборчих списках”. („Час”, 27.01.06)

У випуску від 29 січня у програмі „Час” було застосовано варіант витонченої, практично непомітної, а відтак і дієвішої маніпуляції. Під час бесіди з Кирилом Куликовим, керівником Національного центрального бюро Інтерполу ведучий сказав: „…Ваш колега Юрій Луценко сьогодні заявив про неможливість зняття з кандидатури лідера Партії регіонів". Він сказав, я цитую тільки пана Луценка: "Оскільки Януковича відбував покарання в 70-му році, то й судимість його вже давно автоматично погашена, тому що пройшло вже багато часу", – кінець цитати. Чи ми можемо зробити припущення, чи є такі люди ще в списках, у яких вже погашена за терміном?

Із тексту випливає тільки те, що судимість Януковича погашена за терміном давності – ця теза сприймається як факт, бо суть запитання до гостя – зовсім інша. З тези „зникає” інформація про скасування судимості Януковича, про що дискутували кілька днів поспіль.

Програма “Факти” (ICTV) дотримувалася традиційного формату – стисло, об’єктивно, виключно в інформаційному ключі, без явних симпатій, антипатій чи маніпуляцій. Про вибори йшлося в блоці “Передвиборча хроніка”. Лідерами ефіру були НСНУ, СПУ та Блок Юлії Тимошенко. Незначна критика, причому вустами політиків, а не журналістів, прозвучала на адресу КПУ та Партії Регіонів.

Головною темою більшості сюжетів інформаційного випуску “Новини” на НТКУ були сильні морози. Вибори опинилися на другому плані. Найпомітнішим інформприводом стала заява НСНУ про незаконність скасування судимостей Януковича. При цьому сюжет було витримано у нейтральній тональності, без оціночних суджень.

З боку телеканалу НТН увага до виборів цього тижня також була незначною. 24 січня в ефірі програми „Вчасно. Підсумки” вийшов сюжет про ініціативу НСНУ щодо судимостей Януковича. Інформація подавалася стисло, чітко, без використання маніпулятивних технологій. А от 27 січня у програмі  „Вчасно. Підсумки” з’явився сюжет про відмову Партії Регіонів підписати Меморандум про чесні вибори. Власне відмова стала лише інформаційним приводом, а основна частина сюжету представляла собою відверту критику даяльності Президента та уряду. Що стосується цифрових показників, найбільше ефірного часу канал приділив НСНУ, Партії Регіонів та БЮТ.

На телеканалі Тоніс, в програмі „24 години” інформація про вибори подавалася порівняно збалансовано. Найбільше ефірного часу отримали НСНУ, Партія Регіонів та БЮТ. Водночас про Партію Регіонів канал подав практично однаковий обсяг нейтральної та негативної інформації, а про НСНУ – значно більше нейтральної.  Водночас діяльність блоку Литвина була представлена пасивніше, а СПУ та КПУ взагалі проігноровані.

В інформаційній програмі  „Вікна” на телеканалі СТБ, порівняно з програмою „24 години”, сюжетів про вибори було більше. При цьому обидва конали подавали інформацію об’єктивно, без явних симпатій та антипатій. Незначні за обсягом сюжети версталися так, що досить рідко один сюжет було присвячено одній партії. Як правило в одному повідомленні було представлено дві і більше партій чи блоків. Ознак застосування маніпулятивних технологій на обох телеканалах не простежувалося.

“Репортер” (Новий канал) подав інформацію досить збалансованою Наприклад за обсягом часу і НСНУ, і Партія Регіонів отримали однакову кількість секунд. Найбільше часу виділялося Блоку Литвина, при цьому інколи важко було розпізнати, коли він був представлений як спікер, а коли як лідер блоку. Зовсім проігнорували на цьому тижні СПУ, мінімум інформації прозвучало і  про КПУ. Опозиційний блок “Не так!” критикував НСНУ та його списки: ”Ну що можна подумать, що Лижичко буде писать закони?! Вона перестане “Дикі танці” демонструвать?"

Про тему судимостей Віктора Януковича “Репортер” не інформував, натомість було дано уривок із прес-конференції, де саме лідер Партії Регіонів відповідав на це запитання. При цьому відповідь «обрізали» і вона прозвучала так: “Суспільство і виборці, я вважаю, вони вже добре розуміють, що влада використовує всі можливості для того, щоб залишити владу у себе будь-якою ціною. Тільки вона не відповідає на одне питання: навіщо їм влада, якщо вони не можуть працювати.” Сюжет сприймається як критика влади.

ТРК “Україна” у програмі «Події» висвітлювала вибори достатньо активно. Було представле6но усі рейтингові партії та блоки. Найбільше часу було приділено НСНУ, трохи менше БЮТ, удвічі менше за НСНУ – Партії Регіонів. Однак у сюжетах про НСНУ мала місце іронія. Наприклад, з’їзд “нашоукраїнців” коментувався так: “…Лідери блоку нагадують про минулорічні події, закликають не зраджувати завоювання Майдану, свідчать про здобутки нової влади та, звичайно, оголошують плани на майбутнє. – Виконано більше половини програми Президента “Назустріч людям”, - відзначають перші списку. – Це є гарантом реалізації наступних кроків щодо покращення добробуту населення,- переконують доповідачі. Красиво, помпезно, зворушливо." Реанімацію теми судимостей Віктора Януковича канал назвав продовженням чорної піар-компанії і дав відповідь лідера Партії Регіонів: ”Це продовження… це продовження тієї чорної піар-компанії, яка була під час президентських виборів. Це продовження, і мета одна: як знизити рейтинг Партії Регіонів. Це головна мета.”

У цьому ж випуску прозвучала ще одна заява про використання брудної технології: “БЮТ називає брудною технологією розповсюдження листівок, в яких Юлія Тимошенко названа обличчям фірми “Котех”. За твердженням столичного штабу БЮТ, повідомляє Інтерфакс, провокаційні листівки передані до прокуратури, яка проводить розгляд справи про порушення виборчого законодавства з використанням брудних технологій”.

Висвітлення української парламентської кампанії російським телебаченням

На російських каналах, зокрема тих які можна дивитися в Україні, дискусії щодо несанкціонованого відбору Україною російського газу не затихали упродовж всього тижня. Вперше інформація про українські вибори прозвучала як самостійна – окремо від будь-яких подій.

НТВ-світ у програмі "Сегодня" майже не приділяли уваги подіям в Україні. Журналісти новини подавали об’єктивно, лаконічно, реагуючи на інформаційні приводи.

Новини РТР-планети подавалися необ’єктивно, містили оціночні судження, а найбільше ефірного часу було присвячено НСНУ та "Регіонам України". Газові стосунки журналісти у новинах "Вести" від 25 січня охарактеризували так:
"Но сначала про закон сохранения энергии по-украински: если на пути в Европу газ убыл, значит его прибыло на Украине".

У сюжетах про передвиборчі перегони протиставлялися дві сили: НСНУ та "Регіони України". При цьому перша ототожнювалася з Президентом України і представлялася негативно, а стосовно  іншої висловлювалися явні симпатії.
- "В Украине в разгаре предвыборная кампания. На места в Раде претендуют сотни партий и похоже президентский блок "Наша Украина" столкнется с серйозной конкуренцией. Мало того, сто стремительно набирает популярность партия Януковича, так еще и журналисты подлили масла в огонь" („Вести”, РТР-планета, 27.01.06);
- "Если бы выборы состоялись в ближайшее время, Партия Регионов набрала бы 23,7% голосов, у расколовшихся оранжевых конкурентов куда меньше. 14,8% у Тимошенко, 13,2% у партии Ющенка" („Вести”, РТР-планета, 27.01.06).

ОРТ-міжнародне на початку тижня досить гостро коментувала дії української влади. Щодо обсягі ефіру, то його майже однаково було надано "Регіонам України" і НСНУ. Однак при цьому інформація про провладний блок подавалася і із негативним забарвленням.

- Юлія Тимошенко: "Мы должны честно признаться, что в Украине с момента прихода новой команды к власти существует еще одно постоянно действующее подпольное правительство. Это группа людей, которые входят в "Нашу Украину". Это не тоже самое, что президент, я вам говорю с полным сознанием дела. И эти люди невзирая на то, что сегодня это не просто больно бьет по авторитету президента в мире, а это уничтожает практически авторитет президента не только в Украине, а в мире" (ОРТ-міжнародне, „Время” 23.01.06).
- "Правительство, Кабинет, противоречие с Верховной Радой все труднее разрешимы в предвыборной гонке. Пропрезидентский блок теряет силу, тут уж не до праздников" (ОРТ-міжнародне, „Время” 23.01.06).

Додаткова інформація:

Моніторинг проводився 23-29 січня 2005 року  за методами контент-аналізу, експертного аналізу змісту телепрограм, а також методу порівняння тексту ведучого, закадрового тексту та „картинки”.Ці методики є міжнародно визнаними саме як методики моніторингу висвітлення виборчих кампаній у мас-медіа та є аналогічними до тих, які використовувала моніторингова група ОБСЄ під керівництвом Ратислава Кужела впродовж 1998-2004 років в Україні, на Балканах, інших країнах пострадянського блоку й колишнього СРСР.

Об’єктом моніторингу стали такі українські інформаційні та підсумкові телепрограми: “Подробиці” (Інтер), “Подробиці тижня” (Інтер), „ТСН” (1+1), „ТСН-підсумки” (1+1), „Час” (5-й канал, “Факти” (ICTV), “Новини” (НТКУ), „Вчасно. Підсумки” (НТН), „24 години” (Тоніс), „Вікна” (СТБ), Репортер (Новий канал), ТРК „Україна”. А також ті російські телеканали, які можна дивитися в Україні: „Сегодня” (НТВ-світ), „Вести” (РТР-планета), „Вести недели” (РТР-планета), Время (ОРТ-міжнародне),  Воскресное Время (ОРТ-міжнародне).

Моніторинг проводився в рамках проекту «Виборчий моніторинг телевізійних новин» за підтримки Національного Демократичного Інституту.

Комітет «Рівність можливостей» та Асоціація «Спільний простір» є учасниками громадської ініціативи „Чисті вибори” та громадської кампанії „Усвідомлений вибір”, ініціаторами проекту „Барометр свідомого вибору” та проводять моніторингові дослідження щодо висвітлення виборчих кампаній у ЗМІ з 1994 року .

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6492
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду