Експерти: Закон про захист персональних даних треба вдосконалювати

1 Лютого 2011
15000
1 Лютого 2011
16:40

Експерти: Закон про захист персональних даних треба вдосконалювати

15000
Експерти: Закон про захист персональних даних треба вдосконалювати

Закон України «Про захист персональних даних», який набув чинності з 1 січня 2011 року, не може діяти на повну силу, оскільки не розроблені підзаконні нормативно-правові акти, що мають його роз'яснювати. Про це зазначив радник Української асоціації директ-маркетингу Дмитро Іовдій на круглому столі «Про захист персональних даних з перших вуст», який відбувся 1 лютого 2011 року в інформаційній агенції «ЛігаБізнесІнформ».

 

«Бізнес схвалює появу цього закону, але поки що немає жодного підзаконного нормативно-правового акту, який би пояснював його норми. Тому поки що цей закон більше схожий на декларацію», - сказав Дмитро Іовдій. Він також зауважив, що поки не встановлені санкції за порушення цього закону (відповідний законопроект вже зареєстрований у парламенті № 7355), потрібно низку питань унормувати саме підзаконними актами. Зокрема, визначити термін «персональні дані», які саме бази потрібно реєструвати тощо.

 

Директор департаменту модернізації держслужби Головного управління державної служби України і один з розробників закону Олександр Баранов зазначив, що немає стовідсотково досконалих законів. «Але ми повинні думати, що окрім професійних інтересів є ще особисті інтереси громадян України», - сказав він.

 

Президент Української асоціації директ-маркетингу Валентин Калашник повідомив присутнім, що учасники громадської ініціативи «За гармонізацію законодавства про захист персональних даних», в яку об'єдналися 23 галузеві об'єднання, розробили проект змін до закону «Про захист персональних даних». Вони переконані, що чинний закон містить низку проблемних норм. Відповідно до нього, можна стверджувати, що база персональних даних (БПД) є у кожного підприємства і підприємця в Україні, буде створено реєстр бази персональних даних аналогічний ЄДРПОУ, державний орган, який вестиме реєстр і контролюватиме власників, має право входити в будь-яке приміщення, де обробляються БПД.

 

Оскільки нещодавно створена Державна служба з питань захисту персональних даних ще не має свого приміщення і штату працівників її голова Олексій Мервинський попросив учасників заходу надсилати пропозиції і скарги до Мін'юсту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15000
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду