Помітність мерзотників

26 Січня 2011
30844
26 Січня 2011
09:05

Помітність мерзотників

30844
Серед загиблих у теракті в московському аеропорту «Доомодєдово» є одна українка. Машутіна Ганна Григорівна, 1981 року народження, з Одеси
Помітність мерзотників

Творче псевдо - Ганна Яблонська. Вона - драматург, сценарист - прилетіла до Москви, щоб одержати премію як один з лауреатів конкурсу кіносценаріїв «Особиста справа», котрий проводився з червня минулого року найавторитетнішим на просторі колишнього СРСР кінознавчим журналом «Искусство кино».

Ганна прилетіла близько четвертої дня, а отримувати приз мала о шостій вечора. Її п'єсу «Язичники» визнали однією з найкращих на конкурсі. Раніше вона увійшла в число лауреатів міжнародних конкурсів драматургії «Премьера.txt» та «Євразія», стала дипломантом конкурсу сучасної драматургії «Вільний театр». Загалом Ганна є автором більш ніж десятка п'єс («Бермудський квадрат», «Відеокамера», «Вихід до моря», «Десь і поблизу», «Дюймовочка і метелик», «Закинуте радіо», «Монодіалоги», «Лист до зоопарку», «Тепло», «Праски», «Шоу ковбоя без собаки»), за деякими з них у театрах Петербурга поставлено кілька спектаклів. У неї лишилися чоловік та дитина, трирічна дочка.

Цей уривок з п'єси Ганни «Бермудський квадрат» тепер читається як жахливе пророцтво:

«На квадратную сцену спроецировано изображение рисунка для игры в классики. По рисунку прыгает маленькая девочка. Человек в рабочей одежде (звукрежиссер1), сидит чуть поодаль за пультом (в одном из четырех углов квадрата). Звукорежиссер1 управляет светом и звуком. На пульте, в числе прочих - большая квадратная красная кнопка. Звукорежиссер1 направляет на девочку луч света. Девочка считает свои прыжки: «Раз, два, три, четыре, пять, шесть, семь...». Внезапно девочка падает. Человек, сидящий за пультом, направляет луч в дальний угол квадрата. В освещенном пространстве стоит Она. Она смеется и пускает в зал бумажные самолетики».

21 грудня вона записала в своєму інтернет-блозі на «Живому Журналі» (livejournal.com) єдину фразу: «Мені здається, у мене лишилося дуже мало часу».

На цьому можна було б і закінчити. Аж раптом мені потрапило на очі повідомлення про смерть Ганни на «Українській правді». Вразило не повідомлення, а коментарі до нього - близько 80-ти на момент написання цього тексту. Замість того, щоб висловити співчуття родині, щоб просто вжахнутися тому, що сталося, чимало коментаторів кинулися з'ясовувати, якою національності була загибла і тупо кепкувати щодо цього, поливати одне одного помиями залежно від того, хто якою мовою розмовляє, зводити якісь убогі політичні рахунки - причому ніхто в цьому помийному змаганні не виглядає гідно. І стосується це і російсько-, і україномовних. І подібні «дискусії» - і щодо Ганни, і щодо теракту загалом - тривають зараз не тільки на «УП», а й у всьому секторі пострадянського інтернету. Чесно кажучи, навіть писати про це гидко.

Я не робитиму емоційних узагальнень. Людство не збожеволіло, і ті поганці, що вправляються у людиноненависницький риториці й розважаються плюванням на могили, не складають більшості. Але вони активні, вони помітні. Вони помітні, коли паскудять в інтернеті, помітні, і коли відряджають смертника в аеропорт. Ось це узагальнення не здається мені ані ризикованим, ані натягненим: мерзотники, що з усіх сил розпалюють ненависть між різними народами, нічим не кращі за тих, хто вбиває в ім'я вищості однієї нації (віри, держави) над іншою. Більше того: перші значно полегшують для других їхню брудну роботу. Обоє рябоє.

А чому вони так добре і весело почуваються? Та тому, що ми їм дозволяємо.

 

Фото - www.livejournal.com

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Десятерик, газета «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30844
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду