Польське радіо створило сайт з оцифрованими ефірами 1950-80-х років

18 Січня 2011
14005
18 Січня 2011
15:22

Польське радіо створило сайт з оцифрованими ефірами 1950-80-х років

14005
Польське радіо створило сайт з оцифрованими ефірами 1950-80-х років

«Польське радіо» створило інтернет-портал «Радіо волі» (Radio Wolności), де розмістило архівні радіоматеріали 1950-1980-х років, повідомляє radiosvoboda.org

 

Переведення магнітозаписів у цифровий формат ще триває, та вже тепер в інтернеті можна послухати деякі цікаві радіопередачі, що прозвучали в ефірі у 1950-1960-х роках.

 

Ідея розмістити в інтернеті цифрові копії передач Радіо Вільна Європа народилася серед колишніх працівників цього радіо. Задум активно підтримав віце-міністр культури Томаш Мерта (який загинув у смоленській авіакатастрофі 10 квітня 2010).

 

Створення інтернет-архіву вважає важливою подією, зокрема, директор польської редакції Радіо Вільна Європа Здзіслав Найдер, який працював у 1980-х роках. У 1983 році влада комуністичної Польщі заочно засудила його на кару смерті за «антидержавну діяльність».

 

За словами Найдера, «цей радіоархів буде цікавим передусім для любителів історії, а також для тих, хто цікавиться історією журналістики. Це також своєрідна енциклопедія польського антикомуністичного руху» Зокрема, можна буде послухати, як саме ми висвітлювали діяльність «Солідарності». Для багатьох несподіванкою може стати той факт, що у 80-і роки в Польщі було так багато самвидаву. Навіть у маленьких містечках видавалися щомісячники, щотижневики. Ці видання різними шляхами потрапляли до нас, до редакції, а ми їх цитували», - зазначив він.

 

Окрім передач Радіо Вільна Європа, на порталі «Радіо Волі» будуть доступні аудіоматеріали з архівів інших західних радіостанцій, що транслювали свої програми на Польщу з-за залізної завіси. Зараз в режимі онлайн вже можна послухати архівні матеріали радіо «Бі-бі-сі», а згодом будуть доступні записи передач «Голосу Америки» та «Німецької хвилі».

 

Нагадаємо, Радіо Вільна Європа було найпопулярнішим закордонним радіо серед польських слухачів у роки комуністичного режиму. Впродовж чотирьох десятиліть польська редакція цього радіо інформувала поляків, позбавлених доступу до об'єктивної інформації, про події в самій Польщі та у світі.

 

За різними підрахунками, Радіо Вільна Європа у роки комуністичного режиму слухало від 40 до 60 відсотків дорослих поляків. У 1994 році, коли демократичні зміни у Польщі було визнано безповоротними, польська редакція Радіо Вільна Європа урочисто припинила свою діяльність.

 

Наталія Гошко, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14005
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду