Книжки-малюки в центрі Берліна

22 Листопада 2010
14079
22 Листопада 2010
12:56

Книжки-малюки в центрі Берліна

14079
Фальк Тіліке збирає колекцію мінідруків (книжок 10х10 см і менше) уже 36 років. Його крамниця-музей в центрі старовинного берлінського кварталу Ніколайфіртель – єдина в Європі.
Книжки-малюки в центрі Берліна

У першій залі крамниці-музею Фалька Тіліке - сучасні мініатюри для продажу. У другій - виставка, понад 4 тисяч книжок, одна з найбільших приватних колекцій мінідруків Німеччини.

 

А почалося все з дитинства. Коли Фальк Тіліке був школярем, мама порадила йому дві маленькі книжки «Про книгу». Хлопчик придбав їх за власні гроші - 34 марки, досить багато в часи Німецької Демократичної Республіки. Нині пан Тіліке - сивовусий чоловік в окулярах, не назве точної кількості своїх книжок - їх 4200-4300 удома і в крамниці. Прочитав половину. Решту щонайменше переглянув.

 

За ціну «Трабанта»

 

«Я ніколи не рахував, скільки грошей на них витратив. Поки існувала НДР  - близько 10 тисяч марок. Стільки коштував тоді коштував «Трабант». А загалом, напевно, 30-35 тисяч євро», - каже колекціонер. (Трабант - найпоширеніша легкова машина в НДР тих часів, а нині має культовий статус, подібний до  українського «Запорожця»).


 

Найбільше його придбання - 900 мінідруків, виданих у часи поділу Німеччини, за 6 тисяч євро у вдови померлого колекціонера. Найцінніші екземпляри - чотири факсиміле ХVІІІ-ХІХ століть, вартість кожного з яких - понад тисячу євро. Ці факсиміле під склом - також на виставці.У крамниці Франка Тіліке

 

Книжки-малюки можна читати без лупи й мікроскопа. Зір не псують, в усі кишені підходять. У метро пан Тіліке завжди їздить із мінідруком. «Нормальних» книжок майже не читає.

 

У крамниці-музеї все розсортовано за країнами: більше 30 шафок. Іноді вражені відвідувачі шлють дарунки - з Фінляндії, Бельгії, Нідерландів. Гостьова книга музею - це радше книга компліментів. Здалеку - товстелезний фоліант. Насправді - книжина 9х7 см у футлярі. Є записи з Китаю, Канади, США, Австралії, а також з України.

 

«Я не отримував пропозицій продати колекцію. Розуміють, що не продам, - сміється Фальк Тіліке. - Чи прибутковий мій бізнес? Жити можу. Але не більше».

 

Інші колекції

 

Двічі на рік у крамничці Фалька Тіліке зустрічаються бібліофіли. Продають-купують-вимінюють. Раритет за раритет. Цих людей біля 100, їхня спільнота - «Берлінське коло друзів» - існує з 1987 року. Підтримуються контакти з книголюбами США, Росії, Угорщини, України тощо.

 

До речі, в Україні теж є великі колекції міні-друків.. Понад 7 тисяч книжкових мініатюр та мікромініатюр зберігаються в фондах Горлівського державного музею мініатюрної книжки імені  Веніаміна Разумова у місті Краматорську.

 

Аніта Грабська, «Німецька хвиля»

 

Фото - «Німецька хвиля»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Аніта Грабська, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14079
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду