Депутати хочуть заборонити ліцензування та цензурування інформації в інтернеті

3 Листопада 2010
23795
3 Листопада 2010
15:29

Депутати хочуть заборонити ліцензування та цензурування інформації в інтернеті

23795
Депутати хочуть заборонити ліцензування та цензурування інформації в інтернеті

3 листопада у Верховній Раді зареєстровано проект закону № 7327 про внесення змін до деяких законів України (щодо заборони ліцензування та цензурування інформації, що розповсюджується мережею інтернет). Автори законопроекту - народні депутати Ольга Боднар, Андрій Шевченко (фракція БЮТ) та Ярослав Сухий (фракція Партії регіонів).

 

Депутати пропонують доповнити закон «Про телебачення і радіомовлення» нормою про те, що розповсюдження програм, пакетів програм, передач, відео за запитом через інтернет не підлягає ліцензуванню, а закон «Про телекомунікації» - що відповідальність за поширення на об'єктах телекомунікацій мережею інтернет інформації, що містить дитячу порнографію, несе загрозу інтересам національної безпеки, територіальної цілісності або громадському порядку, здоров'ю населення, репутації або правам інших людей, авторським та суміжним правам, несуть власники ресурсу у порядку, встановленому законом.

 

У пояснювальній записці автори зазначають: незважаючи на те, що чинним законодавством прямо не заборонено здійснення діяльності з ретрансляції телерадіопрограм за допомогою інтернету, відсутність законодавчих норм, що дозволяють здійснення такої діяльності без ліцензії може призвести на практиці до примушування суб'єкту господарювання до її отримання та обмеження його конституційного права на підприємницьку діяльність.

 

«Сьогодні все частіше можна почути повідомлення про спроби влади цензурувати інформацію, що розміщуються в мережі інтернет. Відсутність на законодавчому рівні визначення, щодо поширення якої саме інформації можуть встановлюватися обмеження, дає можливість владі вибірково та суб'єктивно визначати, що таке "незаконне інформаційне наповнення". Фактично, недосконале законодавство дає можливість обмежувати доступ до будь-якої інформації, що знаходиться в інтернет-просторі, що по суті є цензурою, яка згідно із статтею 15 Конституції України заборонена», - додають вони.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23795
Читайте також
15.11.2010 10:01
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
31 405
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Воин
4922 дн. тому
Президент Украины Виктор Янукович: Программа “УКРАИНА для лЮДЕЙ” ЗДЕСЬ: http://gold-nike.intwayblog.net/?p=2584
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду