Нацрада не погодила законопроект моральної комісії і проект урядової постанови про ФМ-мережу НРКУ

29 Липня 2010
19812
29 Липня 2010
17:56

Нацрада не погодила законопроект моральної комісії і проект урядової постанови про ФМ-мережу НРКУ

19812
Нацрада не погодила законопроект моральної комісії і проект урядової постанови про ФМ-мережу НРКУ

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не погодила законопроект про внесення змін до закону «Про захист суспільної моралі», розроблений Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі.

 

Перший заступник голови Національної ради Оксана Головатенко вважає це рішення позитивним для ринку. «НЕК направила до Нацради на погодження законопроект "Про захист суспільної моралі", в якому передбачається право комісії перевіряти телерадіоорганізації. Закон чітко визначає, що це є повноваженням виключно Національної ради», - пояснила вона на брифінгу, додавши: якщо в Україні з'явиться ще один орган для перевірок, то телерадіокомпанії тільки й займатимуться тим, що прийматимуть ревізорів.

 

Ще один документ - Інструкцію про порядок проведення експертизи, надісланий до Національної ради моральною комісією, був залишений без розгляду, оскільки Нацрада не має повноважень погоджувати нормативні документи інших міністерств і відомств.

 

Не погодила Національна рада і проект постанови Кабінету Міністрів «Про заходи щодо впровадження поширення радіопрограм Національної радіокомпанії України у діапазоні 87,5-108 МГц». Цим документом уряд хоче зобов'язати Національну комісію з регулювання зв'язку розробити частотно-територіальний план для охоплення території України трьома програмами Національного радіо, а Національну раду - внести зміни до плану розвитку телерадіопростору для забезпечення поширення до 2012 року програм НРКУ та видати ліцензії НРКУ поза конкурсом.

 

Голова Нацради Володимир Манжосов зазначив, що в урядовій постанові не може бути написано: «зобов'язати Національну раду», тому що регулятор є позавідомчим органом. Оксана Головатенко наголосила на правовій колізії з позаконкурсною видачею ліцензій. А член Нацради Микола Фартушний звернув увагу на те, що схожа постанова від 16 січня 2003 року не була виконана через відсутність частотного ресурсу (за останніми розрахунками НРКУ, їй потрібно близько 200 частот для розбудови всеукраїнської ФМ-мережі).

 

Крім цього, Нацрада не погодила розроблений Державною адміністрацією зв'язку законопроект «Про особливості здійснення закупівель за державні кошти телекомунікаційних послуг, в тому числі з ретрансляції радіо та телесигналів (за винятком послуг мобільного зв'язку та послуг інтернет-провайдерів)». Як пояснив Володимир Манжосов, він суперечить Конституції і закону про телебачення і радіомовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19812
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
GDR
4960 дн. тому
Приниження для держави мати одну-єдину частоту 72.20МГц в нижньому діапазоні для якого уже навіть радіоприймачі не випускають. Мову веду про Перший канал Українського радіо в Черкаській обл.
1
5026 дн. тому
Правильно сделали. Такому радио как НРКУ не место в диапазоне FM.
Влад
5027 дн. тому
сволочи
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду