АУП: У листопаді політику в теленовинах мало висвітлювали через грип

10 Грудня 2009
10017
10 Грудня 2009
14:32

АУП: У листопаді політику в теленовинах мало висвітлювали через грип

10017
АУП: У листопаді політику в теленовинах мало висвітлювали через грип

В цілому, можна зробити висновок, що у листопаді політичні події перебували на периферії уваги новинних програм. Увага до політичних новин в Україні чи не найменша за останні 5 років; основна причина - пандемія грипу, що стала домінантою місяця. Про це свідчать результати моніторингу Академії Української преси та Інституту соціології НАН України за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

За даними дослідження, у листопаді політичні події чи не вперше за останні 5 років перебували на периферії уваги новинних програм. Основною причиною експерти вважають поширення в Україні пандемії грипу. Саме ця тема і стала домінантою місяця у теленовинах. Окрім здоров'я населення, активно висвітлювалися соціальні проблеми, , взаємини Україна - МВФ та Україна - Росія.

 

Протягом листопада політичні новини подавались переважно у конфліктному контексті. Політичні партії перебували на узбіччі президентської кампанії, іронія та негатив адресувалися виключно владі.

 

Увага до кандидатів на посаду президента властива кожній третій новині про Україну. Рейтинг уваги очолюють Президент та Прем'єр-міністр, причому лідери стали об'єктом іронічних та негативних оцінок. Програми кандидатів у президенти у новинах не обговорювалися.

 

Синхрони в досліджуваних новинах подавали за участі менше половини офіційно зареєстрованих кандидатів у президенти. Кількісно переважали синхрони Віктора Ющенко, Юлії Тимошенко та Віктора Януковича. На думку експертів, канали практикують селективний підхід щодо уваги й синхрону лідерів президентської виборчої кампанії.

 

З повним текстом результатів моніторингу політичних новин за листопад 200 року можна ознайомится тут.

 

Дослідження охопило 34 випуски новин (920 повідомлень). Основні досліджувані показники: ступінь збалансованості інтерпретації подій, рейтинг уваги до політичних суб'єктів (оцінки політичних суб'єктів); доступ політиків до новинного ефіру (обсяг синхрону); типи новинного мовлення. Метод - контент-аналіз аудіовізуальної інформації. Коефіцієнт надійності методики: 85-95%. Цифрові відеозаписи програм новин здійснені АУП.

 

Проект виконується науковими колективами Академії Української преси та Інституту соціології НАН України за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Керівники проекту - доктор соціологічних наук Наталія Костенко та доктор філологічних наук Валерій Іванов. Проект розпочато в жовтні 2003 року. Методом дослідження є контент-аналіз медійних матеріалів за один повний тиждень місяця програм новин каналів «1+1», «Інтер», «Новий канал», ICTV, СТБ, ТРК «Україна».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10017
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
змеюка
5247 дн. тому
Так пишуть ніби переважна частина грипозних новин не була політичною.
Саша
5250 дн. тому
А грип це хіба не політика? Добре що на тб не дійшло до маразму створення проектів спеціально під свинячий грип) Хочу, ще б тиждень-другий такого потужного налякування громадян, то точно би зявились подібні проекти)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду