«Діагноз» покажуть на Європейському кінофестивалі

5 Жовтня 2009
37589
5 Жовтня 2009
08:43

«Діагноз» покажуть на Європейському кінофестивалі

37589
«Діагноз» покажуть на Європейському кінофестивалі

Фільм «Діагноз» українського режисера Мирослава Слабошпицького, що представляв Україну на «Берлінале», запросили до показів в університетах країн Європи.

 

Українська короткометражна стрічка «Діагноз» режисера Мирослава Слабошпицького хоча й не отримала нагород на останньому «Берлінале», але на неї звернули увагу. Так, нині фільм запросили до участі в Європейському кінофестивалі, який відбудеться в листопаді відразу в цілій низці європейських міст.

 

Міжкультурне порозуміння

Європейський кінофест з офісами в Берліні, Лондоні й Парижі щороку вибирає «кращі європейські фільми-лауреати великих фестивалів». За словами організаторів, фестиваль створили з метою використання можливостей кіно для міжкультурного порозуміння. Вартим уваги є те, що всі фестивальні фільми надаються в безплатний прокат в університетських клубах.

 

У такому ж клубі в Києво-Могилянській Академії днями вперше в українській столиці й показали «Діагноз». З глядачами спілкувались і молоді актори, що виконали головні ролі - Карина Бєлова, Володимир Губерначук.

 

Режисер Слабошпицький так пояснив в інтерв'ю «Німецькій хвилі», чому обрана саме студенська аудиторія: «Студентство це краща частина людства, вони влаштовують революції і протести, це і прекрасні «діти-квіти», і сорбонські бунти. Ми всі рухаємось з ярмарку, а вони ще тільки їдуть на ярмарок, їм жити далі. Отже, молодь - це найголовніше».

 

Після «Берлінале» українська короткометражка змагалась за нагороди у Польші, Італії, Греції, Португалії, Росії. У другій половині листопада «Діагноз» буде в конкурсі на престижних кінофорумах у Стокгольмі та Брістолі.

 

Різниця в сприйнятті

 

«Можу сказати про різницю у сприйнятті фільму аудиторією в Росії, Україні й у Берліні. Думаю, що ми - пострадянські люди легше сприймаємо насильство на екрані. Нам легше сприймати насильство, ніж людям західноєвропейської цивілізації. Коли фільм був у Берліні, люди, на відміну від Києва, просто заплющували очі», - згадує Слабошпицький.

 

Фільм справді не розважальний. Стрічка «Діагноз» розповідає про трагедію трьох підлітків-наркоманів, серед яких є вагітна ВІЛ-позитивна дівчинка.

 

Ольга Веснянка, радіо «Німецька хвиля»

 

Фото - zaua.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Веснянка, радіо «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37589
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду