Соціальні мережі – місце маніпуляцій суспільною свідомістю

Соціальні мережі – місце маніпуляцій суспільною свідомістю

16 Листопада 2017
2676
16 Листопада 2017
12:13

Соціальні мережі – місце маніпуляцій суспільною свідомістю

Радіо Свобода
2676
У соціальних мережах останнім часом точаться справжні бої: «порохоботи» зчепилися із «зрадофілами», «білі хакери» воюють з кремлівськими «ботами» і «тролями». З території спілкування соцмережі перетворилися на місце, де політтехнологи і пропагандисти різного ґатунку маніпулюють суспільною свідомістю. Згідно зі звітом міжнародної правозахисної організації Freedom House, уряди по цілому світу не лише підтримують, а часто й ініціюють подібні маніпуляції, що загрожує укріпленням авторитарних режимів.
Соціальні мережі – місце маніпуляцій суспільною свідомістю
Соціальні мережі – місце маніпуляцій суспільною свідомістю

Маніпуляції онлайн-контентом досить складно виявити, а боротися з ними ще складніше, визнають фахівці Freedom House. Лише цього року тактика маніпуляції та дезінформації зіграла чималу роль у виборах у щонайменше 17 країнах світу. А влада у близько 30 державах світу використовувала соцмережі для поширення проурядової думки або ж для придушення критиків усередині своєї країни. Такі ж країни, як Росія, за допомогою маніпуляцій поширювали свій вплив на інші держави, зазначає президент Freedom House Майкл Абрамович.

«Використання платних коментаторів і політичних ботів для поширення державної пропаганди було започатковано Китаєм та Росією, але тепер стало глобальним», – зауважує Абрамович.

Однією з жертв проросійських маніпуляцій і пропаганди у соціальних мережах стала Україна. У відповідь, Київ заблокував деякі інтернет-сервіси російського походження, в тому числі соціальні мережі «Однокласники», «ВКонтакте» та пошукову систему Yandex. Як заявив президент Петро Порошенко, Київ може переглянути це рішення тоді, «коли останній російський солдат покине суверенну і незалежну територію України».

Як зазначає публіцист Сергій Грабовський, ще з часу першого президентства Володимира Путіна ФСБ перетворювало інтернет, соціальні мережі на «місце дислокації» проросійських пропагандистів.

Сергій Грабовський
Сергій Грабовський

«У Росії, тільки-но Путін став президентом, в інтернеті з’явились фсбшні «бригади», які «завалювали» інтернет не те що фейками, а шумовинням – щоб там губилась нормальна інформація. Вони тероризували всіх, хто відхилявся від «генеральної лінії». Все це мало колосальні наслідки: інтернет у Росії повністю перейшов не тільки під контроль ФСБ, а і під контроль відповідно частини пропутінського суспільства», – зазначав експерт в інтерв’ю для Радіо Свобода.

Дослідник медійних комунікацій, один з керівників інформаційного проекту «Майдан Прес Центр» Алекс Беккер нарікає на брак контролю за повідомленнями на рекламних платформах у соцмережах. Ці платформи перетворені на агітаційні платформи, окремі держави використовують їх як місця для поширення пропаганди та політичної реклами. Негативний вплив таких маніпулятивних дій показали вибори президента США минулого року, цьогорічні вибори у Німеччині та Франції, каже експерт.

А у 2014-15 роках проросійські «тролі», маніпулюючи правилами соцмережі Facebook, блокували українських волонтерів та громадських активістів за нібито розпалювання ворожнечі, а фактично – за поширення інформації про бойові дії на сході України, про вторгнення російських військ тощо. Відтак, вважає Беккер, необхідно аналізувати контент соціальних мереж і не допускати поширення пропаганди, брехні тощо.

«Це гібридна війна, і застосування соціальних мереж є критичним з огляду на це, тож необхідно взагалі врегульовувати цю ситуацію», – пояснює Беккер у розмові з Радіо Свобода.

Українські політики: від «джинси» – до «ботів»

На сьогодні в Україні різні політичні сили також активно використовують соціальні мережі для поширення своїх заходів, проектів, меседжів. Як наголошено у звіті Freedom House, для поширення і пропаганди політики влади у соцмережах використовують проплачених провладних коментаторів та політичних ботів. Також в Україні, хоч і незначною мірою, під цензуру потрапляють критика влади, а також у значній мірі теми, пов’язані зі збройним конфліктом на сході.

У розмові з Радіо Свобода медіа-експерт, представник міжнародної організації «Репортери без кордонів» Оксана Романюк зауважила: якщо ще кілька років тому окремі політики і партії інвестували у медійну «джинсу», то тепер вони платять «ботам».

Оксана Романюк
Оксана Романюк

«Насправді у нас в інтернеті різні політичні сили використовують так званих «ботів» або проплачених коментаторів, і так само це використовують й економічні компанії. І це не є суто українською особливістю: це – ознака нашого часу, це риса, яка буде притаманна соцмережам у найближчі кілька років. Що з цим можна зробити? Це – підвищувати медіа-грамотність населення, розвивати критичне мислення», – каже Романюк.

У цілому, спроби окремих українських політиків маніпулювати суспільною свідомістю у час гібридної війни Росії проти України українські експерти називають вкрай небезпечним явищем, оскільки результатом можуть бути розкол українського суспільства та відволікання уваги українців від важливих проблем.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Радіо Свобода
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2676
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду