«А чому ви нами цікавитеся?»: інтерв’ю з передісторією

13 Грудня 2007
27923
13 Грудня 2007
14:29

«А чому ви нами цікавитеся?»: інтерв’ю з передісторією

27923
Генеральний директор Донецької ОДТРК Олександр Башун довго переконував «ТК», що для розмови з ним немає жодного інформаційного приводу.
«А чому ви нами цікавитеся?»: інтерв’ю з передісторією
«Детектор медіа» продовжує моніторинговий проект, що проводиться за фінансової підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки. У проекті передбачено обмін матеріалами і досвідом між «Детектор медіаю» та низкою громадських організацій і видань у кількох регіонах України (Львів, Донецьк, Сімферополь, Рівне, Запоріжжя). Предметом моніторингу є стан регіонального медіаринку, становлення медіа як бізнесу, рівень свободи слова, правового захисту журналістів та професійних стандартів у період виборчої кампанії та в післявиборний період.
 
У рамках моніторингу «ТК» приділяє увагу державним та комунальним ЗМІ, адже, по-перше, незабаром розмови про роздержавлення мають набути рис цілком конкретного закону, то чом не скористатися нагодою зафіксувати для історії стан державного мовлення напередодні роздержавлення. А по-друге, якщо на ринку державну й комунальну пресу значно посунули комерційні видання, то позиції регіональних державних телекомпаній, до речі, на відміну від загальнонаціональних державних мовників, і зараз видаються напрочуд міцними. Регіональний державний телересурс став ще привабливішим після того, як Держтелерадіо очолив Едуард Прутнік (лютий, 2007) і почав реформувати ОДТРК, на частотній базі яких колись планувалося створити наскрізний загальноукраїнський канал. Нині, як уточнив заступник голови Держтелерадіо Олександр Курдінович: «Перший громадський канал України не є телевізійним каналом у звичному розумінні цього слова... “Перший громадський” сьогодні – це програмний блок, що не має власної трансляційної частоти, а виходить в ефірі ОДТРК, ґрунтуючись на принципі обміну інформацією між регіональними мовниками».
 
Історія інтерв’ю з Олександром Башуном, гендиректором Донецької ОДТРК, розпочиналася, як і всі історії інтерв’ю: редакція «ТК» звернулася до донецького журналіста Олександра Владімірова з проханням підготувати для нас матеріал про Донецьку ОДТРК (27-й канал). Олександр надіслав статтю «Музей радянського телебачення», з якої пропонуємо розлогий уривок, що характеризує програмування каналу:
 
«Прайм-тайм для 27-го канала начинается с первого выпуска “Региональной службы новостей”. В то время как все национальные и региональные СМИ обсуждают проблемы правящей коалиции и вопросы законности указов Президента о роспуске Верховной Рады, новости 27-го канала рассказывают о том, сколько зерна собрали крестьяне Донецкой области в закрома родины и как одна шахта передает эстафету трудовой вахты другому коллективу горняков. Последующие два выпуска “РСН” чаще всего полностью повторяют увиденное в 16 часов. Мы с большим уважением относимся к труду земледельцев, металлургов и шахтеров, однако в новостях Донецкого областного государственного телевидения сюжеты о проблемах тружеников региона удивительно похожи на запомнившиеся зрителям еще с советских времен штампы о высоких производственных показателях, трудовом энтузиазме и гордости за созидательный труд.
 
После знакомства с новостями региона зрителям областного канала предлагается в зависимости от дня недели либо длящаяся около часа программа под названием “Культура Донетчины”, либо видеозапись какого-либо песенного фестиваля, состоявшегося за несколько месяцев до его трансляции. Затем, в среднем 3 раза в неделю, зрители могут посмотреть подготовленную одной из протестантских церквей программу “Всепобеждающий голос верующего”. В течение получаса англоязычный проповедник призывает уверовать в Господа и цитирует подходящие моменту фрагменты Священного писания.
 
Позаботившись о душе своих зрителей, 27-й канал обычно берется за их тела. Одной из любимых тем областного телевидения является программа “Доктор для позвоночника”, 30 минут рассказывающая о платной клинике, готовой прийти на помощь спинальным больным. Кроме проблем с позвоночником, 27-й канал с завидной регулярностью предлагает своей аудитории похудеть вместе с медицинским центром “Грация”. Обычно рассказ об уникальной методике похудения занимает 15-20 минут эфира и транслируется несколько раз в неделю. Если “Грация” и “Доктор для позвоночника” не помогут поправить здоровье, донецкое телевидение предлагает зрителям регулярный просмотр бесед со знахарками и целительницами, гарантированно исцеляющими от любых напастей. Если очень повезет, за один день можно познакомиться сразу с двумя из трех “потомственных ворожей”: Марией, Дарьей или Златой. Так, например, 20 сентября наиболее терпеливые зрители областного телевидения имели прекрасную возможность провести вечер в рассуждениях о том, какая церковь правильная и как избавиться от сглаза и порчи. Для начала им (45 минут) показывали протестантскую проповедь “Победоносный голос верующего”, затем (еще полчаса) о себе рассказывала “Удивительная женщина – Дарья”. Завершила эфир 27-го канала беседа (45 минут) с “Матушкой Марией”.
 
Все вышеназванные передачи показываются на областном телевидении годами! Например, видеофильм про целительницу Злату снят еще в 2003 году, но несмотря на это продолжает оставаться хитом 27-го канала. При этом перед показом не появляется специальная пометка, информирующая о том, что неприкрытая реклама медицинских и нетрадиционных медицинских услуг предлагается зрителям на коммерческой основе».
 
Утім, редакція «ТК» наполягла, щоби кореспондент неодмінно зв’язався із генеральним директором телекомпанії Олександром Башуном і дізнався його точку зору на програмну концепцію компанії, вислухав його аргументи, а також розпитав про те, що відбувається з компанією напередодні роздержавлення. Аналогічні матеріали робили кореспонденти «ТК» в Рівному й Запоріжжі: обидві статті фіксували позитивні тенденції реформування державного сектора мовлення, зокрема вкладення значних державних коштів у технічну модернізацію ресурсу (в Рівному назвали цифру 3,5 млн грн., в Донецьку зрештою назвали приблизно таку саму цифру – 668 803 доларів, отриманих цьогоріч від Держтелерадіо).
 
Однак поспілкуватися з паном Башуном виявилося непросто. Пан директор обласної телекомпанії спілкується зі світом виключно через секретаря. Саме так – через секретаря – він попросив нашого кореспондента передати всі запитання у формі інформаційного запиту. Такий запит на бланку редакція передала до Донецька. Однак обіцяних протягом місяця відповідей ми так і не отримали.
 
Спілкування із секретарем нагадувало дитячу гру. «З’єднайте, будь ласка, із паном Башуном» – «Я не можу з’єднати, передзвоніть до нього в кабінет за прямим номером».
 
Передзвонюємо в кабінет – факс, передзвонюємо знову на секретаря – не беруть трубку. Додзвонюємось, попереджаємо про норму закону, що зобов’язує надавати відповіді на інформзапити протягом 30 днів.
 
За кілька місяців наполегливого спілкування голос пана Башуна вдалося почути лише один раз. Пан директор передзвонив Олександру Владімірову, який потім так переказав зміст цієї розмови: «Олександр Сергійович сказав мені, що він перевірив і з’ясував, що такої громадської організації “Детектор медіа” не існує і він не збирається просто так випускати пару».
 
Тоді «Детектор медіа» звернулася до Держтелерадіо України з проханням допомогти нам отримати відповіді від телекомпанії й особистим проханням сказати затятому директорові, що ми все-таки існуємо. За деякий час ми отримали листа, в якому анонім із ДОДТРК замість відповідей на запитання запропонував нам... вивчити основи журналістики. Судячи з листа, наші запитання про роботу ОДТРК в Донецьку викликали чималі підозри і перестороги: мовляв, чому це ви нами цікавитеся? Для чого це вам треба? Або й ще краще: «Чому б вам було не поцікавитися нами раніше – десь році в 2003-му?»
 
Але апофеоз – «У вас есть свой план и мы должны в этом отыграть свою роль»! Конспірологічна теза про «таємний план» «Детектор медіа» («Чи є у вас план, містере Фікс?») в листі була висловлена кілька разів. Цитуємо фрагмент:
 
«Мы весьма признательны за настойчивое внимание к нашему каналу. Как свидетельствуют “Основы журналистики”, для хорошего материала необходим еще хотя бы хороший информационный повод. Судя по вопросам “Детектор медіа”:
- информационного повода нет;
- вопросы поставлены неинтересные (судя по всему ни корреспонденту, ни, заверяю вас, респонденту ): т.е. следует ждать такой же материал. Кому он нужен?
 
А по сему: для материала с хорошим информационным поводом “ТК” опоздала на 2-3 года. Тогда наш коллектив боролся за выживание и нуждался в помощи коллег. Её не было. И нет. И при таком, плановом подходе к подготовке материалов с давлением сверху через руководство или угрозы судебных разбирательств, вряд ли целесообразен.
 
Почему “ТК” не обратила внимание на социальные программы, на те, которые смотрит простой зритель, который пишет, спрашивает, вместе с нами переживает? Скажите, много ли каналов уделяют внимание пенсионерам, многодетным семьям, детям-сиротам?! На нашем канале такие программы есть. Они не привлекают внимание зрителей в барах и ночных клубах, но они тоже нужны обществу, нужны тем людям, которые не могут себе позволить посещать питейные и увеселительные заведения. Такие программы, к сожалению, не привлекают внимания рекламодателя. А “раскручивать” дорогостоящие и многочасовые передачи, которые нравятся рекламодателю, не можем позволить себе МЫ...
 
... Так вот: если уже есть свой план и мы должны в этом отыграть свою роль – в этом участвовать не хочется».
 
Після цього «ТК» написала офіційного листа на ім’я заступника голови Держтелерадіо Олександра Курдіновича, в якому змалювала перипетії в отриманні відповідей від ДОДТРК. Нас цікавило, чим зумовлена стратегія максимальної закритості гендиректора ДОДТРК і таке безапеляційне втручання в редакційну політику іншого видання, що дозволяє йому диктувати журналістові іншого видання, що того має цікавити, а що ні. Між іншим, на всі наші запитання щодо покриття каналу, комерційної реклами, програмування і т.д. в листі нам відписали: ваші запитання нецікаві, кому, мовляв, треба географія розповсюдження сигналу ДОДТРК (насправді, за даними Нацради з питань телебачення і радіомовлення, покриття ДОДТРК є одним із найменших серед обласних державних компаній – її сигнал покриває ледь 41% області)? Мовляв, ви питаєте, як продається реклама? Відповідь: «По договорам»:)) А про програмування з нами і геть на захотіли говорити, аргументуючи тим, що... жанрово-тематичний план ДОДТРК – це 109 сторінок.
 
Відповіді на запитання, які ми пропонуємо вам нижче, вдалося отримати тільки завдяки Держтелерадіо – за що щиро вдячні й пану Курдіновичу особисто, і прес-службі. Звісно, це не той діалог, на який ми розраховували: якщо один зі співрозмовників намагається довести, що розмовляти з ним геть нецікаво, то переконати його у зворотному та ще й через секретаря або через куруючу структуру навряд чи комусь вдасться.
 
Приміром, ми дуже хотіли би скористатися порадою аноніма з Донецька й поцікавитися, як на каналі приділяють увагу пенсіонерам, багатодітним сім’ям і дітям-сиротам... Але для цього, мабуть, довелося би ще зачекати десь місяці зо два – адже перша пропозиція щодо інтерв’ю надійшла Башунові в 10-х числах вересня, а офіційне звернення датоване 26 вересня 2007 року.
 
А все-таки шкода, що висловлювання Олександра Башуна не часто зустрінеш у пресі, адже в його тексті йдеться про наболілі проблеми державних ТРК: і неможливість розширювати покриття, і проблеми з виготовленням власного продукту, і роздуті штати (288 працівників на 14 годин мовлення). Проте тривожить інше: вочевидь, пан Башун переконаний, що це нікого, й зокрема «ТК», цікавити й не повинно. Між тим, державне мовлення існує коштом державного бюджету, який наповнюють платники податків, тобто ми.
 
– На сьогоднішній день, за даними Нацради з питань телебачення і радіомовлення, ДОДТРК покриває лише 41% області. Скільки ефірних частот ви маєте? Які причини такого малого технічного покриття? Які кроки вживаєте задля розширення частотного покриття ДОДТРК?
– Донецька ОДТРК має дві частоти і покриває 41% області. За останні роки ми взяли участь у багатьох конкурсах (зокрема, 2005 року 27-й ТВК м. Донецьк, 10 годин на добу; 49-й ТВК м. Краматорськ, 24 години на добу, та FM 103.2 м. Маріуполь, 24 години на добу; 2007 року – 25-й ТВК м. Артемівськ, 6 годин на добу та 8-й ТВК м. Дзержинськ, 4 години на добу), але Національна Рада віддала перевагу іншим компаніям.
 
Сьогодні задля розширення частотного покриття в межах чинного законодавства ДОДТРК бере участь у всіх конкурсах, які оголошує Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України по Донецькій області. З травня поточного року ТРК працює на новому сучасному передавачі, що значно покращило якість сигналу. Сьогодні наші телепрограми бачать не лише в Донецьку, як дехто помилково вважає, а й у Великій Новосілці, Родинському, Дзержинську, Дебальцевому, Шахтарську, Сніжному, Комсомольському, Волновасі, решті населених пунктів області – тобто на її значній частині не лише за кількістю потенційних глядачів, а й за територією розповсюдження сигналу.
 
– Скільки годин мовлення має сьогодні ДОДТРК у різних населених пунктах?
– Обсяг мовлення ДОДТРК в усіх населених пунктах області визначений ліцензією і становить 14 годин на добу.
 
– Що являє собою сітка мовлення, чи є вона єдиною? Які ще канали працюють на частоті ДОДТРК (з якого року, за яких умов це сталося)?
– Сітка мовлення визначена умовами ліцензії Національної ради і ми її дотримуємося. На 27-му (мається на увазі 27-й ТВК м. Донецьк. – «ТК») каналі, згідно з рішенням Національної ради від 24 травня 2006 року №388 (протокол №1) в ефір виходить канал К1.
 
– На яких умовах на вашому каналі виходять передачі Донецької обласної ради?
– Передачі за участю депутатів обласної ради виходять в ефір на підставі чинних законів «Про інформацію», «Про телебачення і радіомовлення», а також Указів Президента і постанов уряду щодо висвітлення тієї чи іншої тематики, яка стосується питань державотворення або діяльності громад.
 
– Скільки годин власного продукту виготовляє ДОДТРК?
– ДОДТРК виготовляє 730 годин власного продукту на рік (редакція уклінно дякує панові Башуну, що не порахував цифру за століття :). – «ТК»).
 
– На яких умовах на державному телебаченні демонструються фільми про центр схуднення «Грація», про знахарок Дар’ю, Марію та Злату? Яку частку телевізійного ефіру займає показ цих програм?
– Матеріали приватних підприємців Л. Вантанеску, О. Орловської, центрів нетрадиційної медицини виходять в ефір на комерційних засадах згідно з відповідними угодами. Показ цих роликів (не фільмів) займає в середньому 5,5% загального мовлення на добу. Ми розуміємо, що це не найкращий ефірний продукт для державного телебачення, але його наявність допомагає нам утримувати та розвивати компанію.
 
– Скільки чоловік працює сьогодні на ДОДТРК? Який середній вік працівників вашого каналу? Чи передбачаються скорочення в телекомпанії? Чи виправдані ці скорочення?
– На сьогодні на ДОДТРК працює 288 фахівців. Середній вік працюючих у компанії – це як середня температура у хворих в лікарні: вона ні про що не свідчить. У нас працюють фахівці різних вікових категорій – є досвідчені, котрі досконало знають наявне обладнання, є ті, що прийшли нещодавно після учбових закладів, а є такі, що лише вчаться. А якщо конкретно – середній вік працюючих становить 36-37 років. Ми постійно працюємо над вирішенням кадрової проблеми та дається взнаки нестача професійних кадрів та небажання професіоналів працювати на державному телебаченні через низькі заробітні плати та високе навантаження на творчі групи. На жаль, такі проблеми є актуальними для багатьох ОДТРК.
 
– Яку суму цього року виділено Донецькій ОДТРК з Держкомтелерадіо на технічне переоснащення каналу? Як планується використовувати ці гроші, які програми зніматимуться в оснащених по-новому студіях?
– Завдяки Держкомтелерадіо Донецька ОДТРК зараз отримує комплекти нового студійного, монтажного обладнання на загальну суму $ 668 803. Це обладнання дасть змогу підвищити технічні параметри сигналу та підняти якість продукту ДОДТРК, сприятиме подальшому розвитку нашої телерадіокомпанії. Відбувається це в рамках виконання відповідного рішення Кабінету Міністрів України.
 
– Ваше особисте ставлення до проекту «Перший громадський»?
– Проект «Перший громадський» усіляко підтримуємо. За співпрацею з ним Донецька ОДТРК – одна з найкращих, що і було зазначено на робочій нараді з цього питання, яку Держкомтелерадіо нещодавно проводив у Кам’янці-Подільському.
 
– Який продукт пропонуватиме Донецька ОДТРК для показу на «Першому громадському»?
– Донецька ОДТРК вже плідно працює з «Першим громадським». Як і інші учасники проекту, за графіком ми подаємо до студії «Першого громадського» відзняті відеосюжети, що висвітлюють життя місцевої громади, виходимо в прямому ефірі з добіркою сюжетів. В разі необхідності поза графіком передаються включення за актуальною проблематикою чи на висвітлення певних резонансних подій. Крім того, зараз для «Першого громадського» ми працюємо над програмою з робочою назвою «Поза часом». Вона буде мати соціальне спрямування.
 
Олександр Владіміров, Донецьк, для «Детектор медіа»
Леся Ганжа, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Леся Ганжа
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27923
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
из Донецка
4807 дн. тому
Ну, ребята, ни дна вам ни покрышки за то, что свергли Башуна! Хуже, чем сегодня, на ТРК не было отродясь! Местечковый керователь пришел - все, на что его хватило - это журнал на входе, журнал в отделе, личный контроль всех и каждого, и зарплаты ужал по самое ничего. Мог бы - и ставки сократил бы. На хрена его ремонт, если людям жить не за что? Спина гнется сама перед власть имущими, сю-сю... мусю... А они его не считают за директора - так, исполнитель высочайшей воли. И это чудо пытается кого-то учить. Люди пачками уходят! Старики - по пятьдесят лет проработали - для них доброго слова не нашлось - пинками изгоняют! Да где ж вы их берете, таких руководителе и за какие заслуги они становятся во главе таких больших коллективов? Он же в своей жизни ни одной приличной передачи не сделал - спросите в Красноармейске!
Для ганжи и ежи...
5348 дн. тому
Эдуарда Прутника часто воспринимают как крестника Виктора Януковича. Во многом благодаря Виктору Федоровичу он сделал хорошую политическую карьеру. И не только политическую. Эдуард Анатольевич говорит, что в ранней юности Виктор Федорович ему не позволил «споткнуться». О чем идет речь можно лишь догадываться: Прутник довольно рано остался без родителей и воспитывался бабушкой. Судьба Эдуарда Анатольевича во многом походит на судьбу Виктора Федоровича, где главным воспитателем была улица, а не семья. Возможно, поэтому нынешний премьер и взял опеку над Прутником.
патриот
5404 дн. тому
Студия "27 канала" в Донецке - самая лучшая студия!!!! Конечно, не по технике (здесь говорить нечего), на ворованные деньги можно было бы оснастить студию современной техникой. А из выделенных миллионов , половина - в карманах, понятно кого. Не нужно быть "семи пядей во лбу", чтобы это понимать, видя на чем работаешь. Обидно за историю телекомпании, за людей, которые там работают именно работают, а не руководят . Уберите БАШУНА!!!!!!!!!!! Уберите БАШУНА и иже с ним!!!!!!!!!!!!!!!!! Дайте работать, как положено!!!!!!!!! Неужели нет управы на самодурство?!
Katoro
5409 дн. тому
Как бывший работник этой струкутуры (ОДТРК) в Донецке - хочу охарактеризовать ситуацию следующим образом: господин Башун - это параноидальный самодур, который гребет под себя деньги и в любой журналистской инициативе видит заговор и стремление сотрудников сесть на его место. Это человек, который ничего.... ничегошеньки не сделал для компании, а исключительно разворовывает и присваивает деньги... яркий тому пример выделение на 80-летие телевидения 5 млн. гривен ОГА и облсоветом, которые успешно ушли в карман г-ну Башуну. Куда он потратил? Процентов на 30 купил устаревшее оборудование (компьютеры и камеры), а остальные забрал себе и верхушке ОДТРК. Подобный же случай был с ОГА, когда та выделила деньги в прошлом году на освещение ее деятельности (тендер). Сотрудники, которым обещали за производство программ деньги, получили шиш. Кроме того г-н Башун постоянно находит чем развлечься - устраивает т.н. "травли" на сотрудников, что заключается в лишениях премии, каких-то отчетах о выполенной деятельности за день, повторных проверках сюжетов (уже после их выхода) и окунания вголовой в д...мо, сборе слухов и попытки надаваить на сотрудника в личном плане. Почти всем молодым сотрудникам известна его излюбленная фраза: "Да я тебя из г..на вытащил!". Хотя идти на донецкое ОДТРК - это сичтается самым постыдным делом среди донецких журналистов. Кроме того большинство сотрудников женского пола этот человек склоняет к сексуальной близости, пользуясь своим начальственным положением. Поэтому реакция этого человека, у которого за душой ни один грешок, на обращение "ТК" не кажется необычной. Этот человек боиться не только милицию (хотя и работал в ее пресс-службе и думает что у него там есть связи), СБУ и прокуратуру, но людей. Жаль, что подобных людей награждают званием "заслуженный" и держат еще на посту.. Телерадиокомпания, в принципе неплохая, и если бы уволить (а еще лучше посадить) г-на Башуна, Давымуку, Денисову и Шарохину - все стало бы лучше. Этой ТРК, у которой есть потенциал, необходим хороший человек с пиар и админспособностями, который смог бы вывести на достойный уровень эту компанию. Пока же коррупция продолжает разгрызать эту старушку....
Работник ДОГТРК
5922 дн. тому
по выше сказанному могу сказать что Вы абсолютно правы только в Донецке не так много каналов где можно найти работу молодым людям на ТВ по себе знаю мы совсем не Киев то что техника там хлам согласен то что пенсионеры работают тоже и то что цензурой воняет так что за проходную слышно но куда можно пойти работать если в Донецке 3 канала. И там молодежь работает учится и если есть мозги то конечно уходит в нашем государстве существует повсеместный откат и нормальные передачи никто не хочет делать поскольку в зарплату в 600 гривен уж явно не до творчества поэтому кто хоть чему то у старой школы взял что то хорошее и ноги сделал РЕСПЕКТ ЕМУ очень много выходцев работает на всех наших Киевских каналах и в Москве ДОГТРК всегда была школой в которой немного опыта набирались и потом уходили и сейчас происходит тоже самое и дай нам новую технику за 600 гривен Вы явно не будете творить а то что А.С. Башун отморозок у него тайны никто не спрашивал то факт то что не проводятся тренинги А.С Башуном то потому что потом человек уходит поскольку там невозможно работать среди всего бардака что там происходит тоже факт и вот ну я бы еше написал ну еще потом может напишу Работник ДОГТРК
Profi
5963 дн. тому
Да ситуация там простая !
Этот {CENSORED} ( сорри конечно , но так оно и есть ) , на пару с Прутником ( объяснять не надо кто он такой на сегодня ?) , решили прихватить помещения и собственность сей компашки. Там людей начали увольнять , причем причины для увольнения выискивает {CENSORED} Башуна .. Некая малолетка , возомнившая себя гением телевидения . Дело доходит до угроз . Если в ближайшее время кто-то не вмешается , то ТК уйдет в карман к Прутнику. ( и нафига он ему? )
Сам Башун , чувствуя свою безнаказанность , вообще страх потерял.
Короче , коллектив ТК просит помощи !!! Уберите этого {CENSORED}
ганжа
5975 дн. тому
владимиру: кожен має робити свою справу. за це отримують гонорари, як ви справедливо зауважили, а дехто - зарплату. саме за те, щоби вирішувати проблеми з покриттям, обладнанням та кадрами свого колективу.
Владимир
5975 дн. тому
Судячи з коментарів писали їх професіонали.Поперше люди виховані,люди які не один рік пропрацювали в тій чи іншій ОДТРК,люди які взяли на себе право оцінювати те про,що знають тільки зі слів знайомих.Образити одну людину це вже( сміливість),а образити 300 та щей через інтернет це безумовно ( суперсміливість).Принаймні так виходить з коментарів.Щож маємо те,що маємо:професіональний підхід до проблеми,професіональні і вишукані коментарі,а найголовніше чергову сенсацію,гонорар проесійному журналісту,всплеск емоцій ще більших професіоналів (тих хто коментував ) і тіж нескінченні проблеми,і з кадрами,і з покриттям,і з обладнанням пану Башуну і його колективу.Молодці оце так робота.
$
5982 дн. тому
О. А ви ще спробуйте так дізнатися про Луганську ОДТРК. Я переконаний досвід буде не менш цікавим ніж з донецькою.
Ирис
5984 дн. тому
Иногда попадаю случайно на этот 27 канал, переключая программы. И всегда диву даюсь: как в наше время возможно существование такого убогого канала - хуже, чем в 70-е годы, когда ТВ еще "в пеленках сидело". Излюбленный формат - "говорящие головы". Причем говорящие либо прописные истины, либо полную ахинею. Спасибо Ганже и Владимирирову за смешной, интересный и профессионально выполненный материал. Я думала, что жанр фельетона остался в прошлом, в совке. Спасибо и Башуну - благодапя таким как он фельетон не умрет никогда.
Boa
5984 дн. тому
Дуже вдала стаття... Справді, 27 канал - це не тільки місце, куди вкидають немалі суми державних коштів (саме тому він й існує, а існує для того, щоб туди вкидували гроші - замкнуте коло!), але й установа, куди приходять на практику, а також працюють (!) молоді спеціалісти із журфаку ДІСО й ДонНУ. А там уже "молодих" навчають, як треба професійно працювати... Повністю погоджуюся із 1 коментом: туди хоч 668 мільйонів доларів вбухати - наслідки будуть такі ж. А Олександру Башуну респект! :) Не було б його, стаття не вийшла б така гостра і цікава... Поменше б таких людей! :)
Аліса
5984 дн. тому
Кроме денег на модернизацию, нужно тратить деньги и на учебу персонала. Часто делают плохой продукт, потому что просто по-другому не умеют. Году эдак в 2000-м рассказывала коллега, работавшая тогда на Николаевской ОДТРК. За свои(!) деньги решила поехать на тренинг в Киев. Слова директора телекомпании - "Оно тебе надо"? И не хотел отпускать. А если бы нанять команду тренеров - хотя бы для новостийных журналистов - уверена, помогло бы.
Донецк
5984 дн. тому
Тысячу раз был прав Булгаков - разруха не в клозетах, а в головах. Зайдите в любой кабинет на ДГТРК и вы увидите в убогих аппаратных, с убогими камерами, за убогими столами, где еще можно встретить печатные машинки "Ятрань" , несчастных, озлобленных людей. И не все из них старики, у которых психология еще "с той войны". Молодые люди, работающие там, имеют такую же пофигистскую, серенькую, замшелую психологию, которая не позволяет им развиваться творчески. Ведь для того, чтобы написать умный, грамотный, интересный текст для сюжета, совсем необязательно вкладывать 668 тысяч долларов. У этих людей даже не хватает ума просто уйти оттуда. А их мастодонты даже имеют наглость показывать в студенческих аудиториях свои "шедевры" в качестве примеров ля подражания. Не в деньгах дело, хотя и в них тоже. Представьте на секунду- Гостелерадио разбогатело и купило ДГТРК супераппаратуру! Ну пожалуйста, представьте чисто гипотетически. И к этой аппаратуре подходит какой-то "товарисч", всю жизнь отработавший на телеге и с лопатой в руках. Но не потому, что не было возможности. У профкссионала всегда есть возможность заработать на жизнь и на собственную аппаратуру. Просто мозгов нет. Так что же случится с этой супераппаратурой? Ей кранты через минуту! Сам видел- их даже свадьбы клеить не зовут. Они два крупных плана лепят жесткой склейкой. В новостях... Короче, полная разруха в головах. Люди сами себя не уважают. Довелось посмотреть на работу ОДТРК в Днепре. С Донецком сравнить - небо и земля. О сотрудничестве с Першим Громадським... А кто-то сказал, что это профессиональный проект? Даже в эфире видно, что та же Леонтьева там тупо пережидает время... до нового приглашения. Сюжеты-ужас, журналисты-ужас, монтаж-ужас, видео-ужоснах! А включения из Дрнецка - суперпуперужоснах! Ребята, уйдите оттуда. Но не на другие каналы. Не возьмут. Найдите другую работу! Хотя жалко будет другие отрасли! За сим - отваливаю.Выплеснулся.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду