Вийшла книжка із понад 20 інтерв’ю з культурними діячами, які були опубліковані в Insider

Вийшла книжка із понад 20 інтерв’ю з культурними діячами, які були опубліковані в Insider

5 Травня 2016
3412
5 Травня 2016
17:55

Вийшла книжка із понад 20 інтерв’ю з культурними діячами, які були опубліковані в Insider

3412
Нещодавно видавництво Laurus видало збірку інтерв’ю літературознавця, літературного критика та лектора Євгенія Стасіневича «Ціна питання».
Вийшла книжка із понад 20 інтерв’ю з культурними діячами, які були опубліковані в Insider
Вийшла книжка із понад 20 інтерв’ю з культурними діячами, які були опубліковані в Insider

Про це «Детектору медіа» розповів автор.

До книги увійшло 27 розмов з українськими та зарубіжними письменниками, перекладачами, видавцями, літературознавцями, культурологами. Серед них зокрема Софія Андрухович, Юрій Винничук, Оля Гнатюк, Оксана Забужко, Роберт Чандлер, Міленко Єрґович, Андрій Бондар, Лев Рубінштейн, Михайло Назаренко, Марія Степанова та інші. Більшість з цих інтерв’ю свого часу були опубліковані в інтернет-виданні Insider, яке припинило роботу в лютому.

Євгеній Стасіневич розповів, що початково це була ідея видавця Поліни Лаврової.

«Приїхавши якось з книжкового ярмарку, вона запропонувала зробити книжку інтерв’ю. Мовляв, жанр і формат популярний, затребуваний, однак схожих пропозицій на українському ринку геть мало. Ми стали думати, як це все буде виглядати, що варто додати, аби порадувати читачів. І майже одразу зрозуміли, що будемо публікувати повні версії цих розмов. Адже специфіка роботи в медіа полягає ще й у тому, аби навчитись змирятися, що твої тексти підрізаються, вкорочуються. Тож ми вирішили “поновити справедливість” і показати саме повні – початкові, часто суттєво довші – версії бесід», - зазначив пан Стасіневич.

Крім того до книги «Ціна питання» увійшло шість раніше не опублікованих інтерв’ю: з перекладачем Юрком Прохаськом, істориком Сергієм Івановим, літературознавцем і культурологом Йохананом Петровським-Штерном, письменницею Людмилою Улицькою, видавцем Дмитром Волчеком і поетом та публіцистом Дмитром Биковим.

«Ці інтерв’ю – і це виключна заслуга «спікерів» - страшенно цікаві і самі по собі, але разом з іншими розмовами вони витворюють ту систему дзеркал і те поле напруги, вибудувати які ми й хотіли, збираючи це все під однією обкладинкою», - зазначає журналіст.

Євгеній Стасіневич додав, що йому як літературному критику й літературознавцю вихід першої книги приніс і радість, і чимало переживань.

«Не хотів би думати, що це якийсь серйозний підсумок певного періоду, а втім, свій особистий – важливий і досить об’єктивний – зріз за останні два роки я таки отримав. Адже і питав я у тих інтерв’ю те, що було цікаво і важливо перш за все мені, і спілкувався з тими, з ким хотів. Усвідомлюючи, правда, й те, що чиясь присутність (а точніше не-присутність) в медіапросторі абсолютно розходиться з їхньою, якщо хочете, інтелектуальною вагою і значенням для культури загалом – а вже української чи якоїсь іншої, не в тім суть. Тому періодично намагався збалансовувати особистий інтерес бажанням розширити горизонти потенційних читачів. І, чесно кажучи, часто виходило і те, й інше», - розповів він.

Нагадаємо, у лютому MediaSapiens побував на воркшопі «Книжкова рецензія» Школи арт-журналістики «ПравоПис», під час якого Євгеній Стасіневич дав поради, як рецензувати літературні твори.

У березні івано-франківське видавництво Discursus видало збірку інтерв’ю «Переселенці», в якій розповідаються історії 21 героя з Криму та Донбасу, які змогли успішно влаштувати своє життя в інших містах. Раніше ці інтерв’ю публікували інтернет-видання Insider, «Українська правда. Життя» та UFRA.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3412
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду