Перший покаже фільм про найбільше повстання в радянському концтаборі «Кенгір. Сорок днів свободи»

Перший покаже фільм про найбільше повстання в радянському концтаборі «Кенгір. Сорок днів свободи»

22 Січня 2015
7131
22 Січня 2015
21:05

Перший покаже фільм про найбільше повстання в радянському концтаборі «Кенгір. Сорок днів свободи»

7131
Перший покаже фільм про найбільше повстання в радянському концтаборі «Кенгір. Сорок днів свободи»
Перший покаже фільм про найбільше повстання в радянському концтаборі «Кенгір. Сорок днів свободи»

23 січня Перший національний починає показ трьохсерійного документального фільму «Кенгір. Сорок днів свободи». Про це повідомляє прес-служба Національної телекомпанії України (НТКУ).

 

Перша серія стрічки вийде в ефірі у п'ятницю 23 січня о 22.15, другий і третій епізоди - у суботу та неділю 24 і 25 січня о 22.10.

 

В основі документального фільму - історія легендарного повстання ув'язнених у радянському концтаборі поблизу селища Кенгір у Казахстані, де утримували так званих «антирадянських елементів», більшість з яких були українцями.

 

 

«1954 рік. Казахстан. Особливий табір №4 "Степлаг", керівництво якого відзначалося особливою жорстокістю - нормою були побої, знущання, розправи, вбивства. На Великдень 1954 року колону жінок вели з нічної зміни в "зону". Назустріч їм паралельною дорогою йшла на роботу чоловіча. Хлопці привіталися: "Христос воскрес!", дівчата відповіли: "Воістину воскрес!". Один із конвоїрів полоснув автоматною чергою по чоловічій колоні: 13 в'язнів було вбито відразу, п'ятеро з 33-х поранених померли у лікарні потім. І це був не єдиний випадок безпідставного розстрілу в таборі. На знак протесту проти цих убивств ув'язнені повстали. Усю адміністрацію було вигнано за межі табору, мури між жіночою та чоловічою зонами розібрано, збудовано барикади й виставлено охорону.  Завдяки високій самоорганізації повстанці утримували табір протягом сорока днів. Але для придушення протесту було застосовано зброю і танки», - анонсує стрічку телеканал.

 

 

 Авторам фільму вдалось віднайти учасників подій 1954 року

 

Автору та режисеру стрічки Олександру Рябокрису вдалося розшукати очевидців подій 1954 року і створити унікальний історичний відеоархів Кенгірського повстання.

 

«Це було найбільше повстання у концтаборі за всі попередні часи. Воно відбулось одразу після смерті Сталіна - на той час ГУЛАГ ще існував. Мене вразила мужність цих людей - тих, хто опинився у таких рабських умовах, кого принижували свавільні тюремні наглядачі. Ці в'язні знайшли у собі силу і мужність повстати проти системи. Мене завжди цікавили такі люди. Окрім того, я багато чув про Кенгірське повстання. У мене є знайомий історик Олеся Бондарук, яка ретельно досліджує цю тему, навіть захистила кандидатську дисертацію. Вона чимало мені розповідала про це, надала матеріали, допомогла з адресами учасників повстання. Хоча їх, на жаль, вже не так багато залишилося...», - розповів режисер.

 

За його словами, у документальному фільмі - десять героїв, які брали участь у повстанні й розповіли про події з перших вуст. Автору також вдалось побувати на місці колишнього табору у Казахстані і познайомитись з істориком-казахстанцем, який також досліджував Кенгірське  повстання і став одним із експертів фільму.

 

Нагадаємо, 13 січня Перший національний показав документальний фільм «Січневий бій. Литовське радіо і телебачення 13 січня 1991-го». Фільм присвячений подіям, під час яких у Вільнюсі (столиці тоді ще Литовської РСР) радянські війська брали штурмом незалежні литовські телевежу та телецентр, які захищали протестувальники проти радянської пропаганди.  Стрічку Перший національний показав на вшанування пам'яті загиблих захисників Вільнюського телецентру.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7131
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду