Роскомнагляд звинуватив «Эхо Москвы» в екстремізмі через інтерв’ю про «добрих кіборгів» з Донецького аеропорту

Роскомнагляд звинуватив «Эхо Москвы» в екстремізмі через інтерв’ю про «добрих кіборгів» з Донецького аеропорту

31 Жовтня 2014
2781

Роскомнагляд звинуватив «Эхо Москвы» в екстремізмі через інтерв’ю про «добрих кіборгів» з Донецького аеропорту

2781
Роскомнагляд звинуватив «Эхо Москвы» в екстремізмі через інтерв’ю про «добрих кіборгів» з Донецького аеропорту
Роскомнагляд звинуватив «Эхо Москвы» в екстремізмі через інтерв’ю про «добрих кіборгів» з Донецького аеропорту

Роскомнагляд звинувачує «Эхо Москвы» у поширенні інформації екстремістського характеру. Радіостанція отримала попередження за матеріал про донецький аеропорт, в якому Роскомнадзор угледів ознаки екстремізму, повідомляє російське інформагентство «Интерфакс».

 

«Роскомнагляд виніс попередження радіоканалу та електронного періодичному виданню "Эхо Москвы"», - йдеться в повідомленні відомства.


Уточнюється, що в радіопрограмі «Своїми очима», що вийшла в ефір «Эхо Москвы» 29 жовтня, містилася інформація, «що виправдує практику військових злочинів». В даний час розшифровка цієї програми видалена з сайту радіостанції, зазначає «Интерфакс».

 

«Відповідно до ст. 1 федерального закону номер 114-ФЗ "Про протидію екстремістської діяльності" інформація, що виправдує практику вчинення військових чи інших злочинів, спрямованих на повне або часткове знищення будь-якої етнічної, національної групи, відноситься до екстремістської діяльності», - мовиться в попередженні.

 

Як повідомив «Интерфаксу» головний редактор радіостанції Олексій Венедиктов, «Эхо Москвы» отримало попередження за інтерв'ю журналістів з донецького аеропорту. «Конкретно в попередженні нічого не вказано, йдемо до суду», - сказав пан Венедиктов.

В свою чергу прес-секретар Роскомнагляду Вадим Ампелонський повідомив «Интерфаксу», що редакція «Эхо Москвы» має повне право оскаржити попередження.  «Державний орган виносить юридично значиме рішення і направляє його в піднаглядний орган, який може його, безумовно, оскаржити. Це цивілізований метод заперечування рішень держорганів. Зустрінемося в суді», - сказав пан Ампелонський.


Згідно з діючими нормами закону, в разі якщо засіб масової інформації отримає два попередження від Роскомнагляду протягом року, це може служити підставою для звернення відомства до суду з вимогою позбавити ЗМІ свідоцтва про його реєстрацію.

 

Водночас «Українська правда» повідомляє, що «Эхо Москвы» змушено було зняти на вимогу Роскомнагляду матеріал про оборону українськими військовими Донецького аеропорту. На місці розшифруваного ефіру з фотографом Сергієм Лойком й журналістом Тимуром Олевським стоять скани попередження від Роскомнагляду. Під час ефіру Лойко й Олевський розповідали про українських військових, називаючи їх героями.

 

Далі «Українська правда пропонує витяги з інтерв'ю «Эхо Москвы»:

 

Сергей Лойко: «Я увидел, что действительно достаточно абсолютное добро вот в этом аэропорту, который защитить нельзя, который защищать не нужно, борется с абсолютным злом, с этими орками, которые со всех сторон окружают этот аэропорт и долбят его "Градами", минометами и так далее».

 

При этом Тимур Олевский говорил, что среди украинских военных очень много людей с двумя высшими образованиями, много людей, говорящих на русском языке, которые являются этническими русскими, но при этом они все ненавидят Россию, поскольку уверены, что воюют с Россией.

 

Лойко: «Я провел на украинской войне последние полгода. Я не знаю, какая армия уничтожает свой народ, потому что эта армия, чей народ там находится, она его не уничтожает. А та армия, которая уничтожает народ - это не украинская армия».

 

Тимур Олевский: «Я могу рассказать про Пески, например - это непосредственно прямо с аэропортом, где осталось несколько жилых домов, остальные уехали. Люди по каким-то причинам - так бывает - не уезжают даже, когда дома взрываются. И армия их кормит, а они кормят армию. У них очень сложились, что называется, отношения и никаких, знаешь, массовых зачисток людей, которые проживают там и теоретически, может быть, даже поддерживали ДНР - ничего такого не происходит».

 

Олевский: «Я видел другую историю, которая мне показалась очень важной. Эта история произошла в донецком аэропорту, кажется, в пятницу я там был, когда артиллерия, "Грады" сепаратистов из одного района Донецка расстреливали позиции других сепаратистов в другом районе Донецка непосредственно в аэропорту. Они бомбили их весь день. Были, видимо, разные группировки, объяснить это невозможно: там не было украинской армии. Они часов пять обстреливали друг друга, после чего перенесли огонь на позиции украинской армии, и украинскую армию обстреляли в этот раз под вечер довольно серьезно, позиции в аэропорту и в Песках».

 

Лойко: «Ребята, я открою военную тайну: со стороны аэропорта нельзя вести никакого артобстрела, потому что там оружия страшнее, чем пулемет Калашникова».

 

Олевский: «Украинская армия - то, что я видел - очень тщательно придерживается перемирия. Вплоть до того, что, когда обстреливают позиции в аэропорту из стрелкового оружия, то есть из автоматов, снайперских винтовок и прочего, по рации раздается приказ: Не отвечать артиллерийским огнем, потому что это провокация, мы не отвечаем на провокацию". Первый выстрел, который я услышал в четверг в пятницу, который прозвучал от этих минометов и полетел в сторону позиций сепаратистов в аэропорту, раздался в ответ на прилетевшие снаряды на позиции в Пески».

 

Лойко: «Ребята, если бы украинская армия, как говорят по вашему телевизору, хотела бы уничтожать украинской народ, как говорят по вашему телевизору, она бы давно это сделала. Это у меня 25-я война. 25-я командировка на войну. Я был при уничтожении первого Грозного в 95-м году, я был при уничтожении второго Грозного в 2000-м году. Вот там хотели уничтожить народ - и уничтожили город, стерли его с лица земли, два раза. Здесь вы посмотрите на Славянск». 

 

Лойко: «Сколько орали эти наших зомбированные ребята, что там "Град" работает по городу. Да вы сейчас приезжайте в Славянск - вы даже не поймете, где вы находитесь. Нормальный город, все живут, электричество работает. Ну пара-тройка разрушенных, полуразрушенных домов. А в Донецке? Ну тоже есть разрушенные какие-то дома, разрушенные коммуникации. Но это никакого сравнения с Грозным. А ведь Грозный - там проводили контртеррористическую операцию».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2781
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду