В Одесі «антимайданівці» били і тримали кілька годин в полоні  журналіста каналу «Репортер»

В Одесі «антимайданівці» били і тримали кілька годин в полоні журналіста каналу «Репортер»

20 Лютого 2014
3882

В Одесі «антимайданівці» били і тримали кілька годин в полоні журналіста каналу «Репортер»

3882
В Одесі «антимайданівці» били і тримали кілька годин в полоні  журналіста каналу «Репортер»
В Одесі «антимайданівці» били і тримали кілька годин в полоні  журналіста каналу «Репортер»

19 лютого в Одесі тітушки побили журналіста місцевого телеканалу «Репортер» Леоніда Соболєва. Його били по нирках і печінці і погрожували вбити, коли він потрапив в полон до бойовиків-«антімайданівців», які раніше влаштували побоїще біля Одеської облдержадміністрації (ОДА). Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посидання на «Думську».

 

Як розповів Леонід Соболєв, він дізнався, що частина людей, які напали на журналістів та учасників мітингу біля Одеської ОДА, виїхала в бік Гагарінського плато. «Я вирішив перевірити цю інформацію, в крайньому випадку - відзняти на телефон», - розказав репортер.

 

«За «Аркадійським палацем» я побачив три жовті маршрутки «Богдан». Попросив водія почекати і пішов до них, у бік санаторію «Росія». Там я дістав телефон і почав просто знімати околиці. Біля воріт, я помітив, нервував охоронець. Він підійшов і в досить грубій формі почав з'ясовувати, хто я такий і що тут роблю. Я особливо не переживав: пред'явив посвідчення, пояснив, що виконую завдання редакції і шукаю групу людей, які ніби то брали участь у подіях біля облдержадміністрації», - повідомив журналіст.

 

Охоронець спробував вихопити у журналіста телефон і навіть заламати йому руки. Несподівано вибігли ще чоловік шість спортивної статури в однаковому одязі.

 

Журналіст сховав телефон в кишеню, сподіваючись записати хоча б звук. Молоді люди міцно схопили його за руки і почали випитувати, хто він такий і що тут робить.

 

«Я ще раз показав посвідчення журналіста телеканалу «Репортер», і тут один з молодих людей буквально вихопив його з рук. Решта сприйняли це як сигнал до атаки: двоє скрутили мені руки і почали бити по нирках і печінці, третій у цей час викрутив з рук і забрав телефон», - розказав Леонід Соболєв.

 

Журналіста потягли до одного з будинків, сказавши, що телефон уже розбитий, і скоро така ж доля чекає і його. Навколо ходили люди в темній спортивній формі, більшість - у масках і з бейсбольними битами. З рації звучала інформації та команди на зразок таких: «У воріт група людей, схожі на журналістів! - Що з ними робити? - Хватаємо, ламаємо, забираємо камеру і тягнемо сюди!».

 

«Кожен, хто проходив, намагався познущатися наді мною: замахнутися битою або сказати якусь гидоту, - зазначає пан Соболєв. - Через годину мене завели в приміщення, де в коридорі мене чекав громадянин значного статури. «Це той?», - запитав з дивним акцентом. Мені сказали: «Не звертай уваги» і повели далі, а позаду один із супроводжуючих почав щось пояснювати незрозумілою мені мовою. Мені наказали зняти взуття і завели в кімнату з трьома ліжками. На одній з них лежав роздягнений чоловік, як кажуть, «кавказької зовнішності», інші розмовляли з ним дуже шанобливо. Не встаючи з ліжка, він перепитав мене, хто я і що тут роблю. Я в черговий раз пояснив, що працюю на телеканалі «Репортер», приїхав сюди за редакційним завданням і так далі».

 

Конвоїри почали кудись дзвонити і переказувати слова журналіста. Вони кілька разів перечитували назву телеканалу і прізвище з відібраного посвідчення. Люди у масках змусили Леоніда Соболєва видалити з телефону всі відеозаписи, хоча їх першим спонуканням було просто розбити телефон.

 

Наступні півтори години пройшли в погрозах. Хтось пропонував забрати телефон журналіста в обмін на свободу, хтось говорив: «Почекай, потрібно розібратися». На відміну від людей у ​​масках, чоловік, який лежав, був спокійний, поводився чемно й інтелігентно.

 

«Нарешті, одному з моїх конвоїрів надійшов дзвінок. Я чув, як він з серйозним виглядом говорив своєму співрозмовнику: «Ага, втопити... У море скинути? А що? Просто ногу прострелити... Добре...», проте я вже розумів, що скоро мене випустять. Мені було сказано нікому не говорити про те, що сталося: «Ти в принципі нічого не бачив, тут в принципі нічого не було, а інакше...», - згадує Леонід Соболєв.

 

Після численних погроз конвоїр повернув журналістові телефон і посвідчення. Леоніда Соболєва вивели на вулицю, і він пішов у бік Аркадії.

 

В цей час журналіста вже шукали стривожені колеги з каналів «Репортер» та ICTV: «Я сів до них у машину і ми швидко поїхали: я прекрасно розумів, що від людей у ​​санаторії можна чекати чого завгодно».

 

«Зараз я хотів би заспокоїтися і відчути себе в безпеці в товаристві друзів . Що робити далі - я поки не знаю», - сказав пан Соболєв.

 

За даними «Детектор медіа»,  18-19 лютого під час висвітлення масових заворушень у центрі Києва постраждали більше трьох десятків журналістів. Журналіста газети «Вести» В'ячеслава Веремія було вбито.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3882
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду