Під час подій 18-21 лютого постраждали 46 журналістів, у тому числі - двох вбито (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Під час подій 18-21 лютого постраждали 46 журналістів, у тому числі - двох вбито (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

24 Лютого 2014
18833

Під час подій 18-21 лютого постраждали 46 журналістів, у тому числі - двох вбито (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

18833
Під час подій 18-21 лютого постраждали 46 журналістів, у тому числі - двох вбито (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
Під час подій 18-21 лютого постраждали 46 журналістів, у тому числі - двох вбито (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

18-21 лютого під час масових заворушень у центрі Києва і регіонах України постраждали понад чотири десятки журналістів. Двох - В'ячеслава Веремія і Ігоря Костенка - було вбито.

 

Становм на 12.00 25 лютого є дані про такі випадки:

 

1. Максим Требухов, фотокореспондент Forum.ua, який публікується у ЗМІ під псевдонімом Максим Перепелиця, зазнав нападу шістьох невідомих осіб. Його побили і розбили професійну камеру. У журналіста зламаний ніс та пошкоджена права частина обличчя. Журналіст зазначає, що на нього напала охорона офісу Партії регіонів.

 

2, 3. Члени знімальної групи 5-го каналу: журналістка Євгенія Таганович та оператор Леонід Коваленко зазнали нападу тітушків. В оператора, можливо, зламано палець.

 

4. Євген Котенко, фотокореспондент радіо й інтернет-видання «Голос столиці», зазнав нападу правоохоронців. Коли журналіст, що не мав опізнавальних знаків, почав фотографувати міліціонерів, вони напали на нього, заламали руки, відібрали камеру й посвідчення, погрожували життю.

 

5. Гліб Гараніч, фотокореспондент агенції Reuters, був поранений світлошумовою гранатою. Під час зйомки йому на груди влучила і розірвалася світлошумова граната,  життя журналісту врятував  бронежилет.

 

6, 7. Журналіст 5-го каналу Азад Сафаров повідомив, що на нього й оператора Сергія Клименка, який вів зйомку, напали «беркутівці». Журналістів побили і розбили камеру. Це вже другий напад на знімальну групу 5-го каналу протягом дня.

 

8. Журналіст «Громадського ТБ» Анатолій Морозов зазнав нападу біля Будинку офіцерів. За словами постраждалого, його побили силовики, вони зламали йому руку та проломили череп біля ока. Під час нападу він якраз стрімив для «Громадського ТБ», був маркований як журналіст - бейджиком та був у жилеті «Пресса». 

 

9. Відеограф «Громадського ТБ» Микита Діденко пошкодив ногу, коли поруч вибухнула світлошумова граната.

 

10. Олександр Козаченко, фотограф інформаційного агентства «Українські національні новини» (УНН) був побитий невідомими біля урядового кварталу, йому розбили камеру.

 

11, 12. Члени знімальної групи ТСН «1+1»: кореспондент Алла Хоцянівська й оператор Артем Багров зазнали нападу так званих «тітушок» біля Маріїнського парку. В оператора численні забої, камеру розбито вщент. Також розбили камеру ще одній знімальній групі ТСН. Силовики, які все це бачили, не реагували. Згодом один із силовиків сказав «тітушкам»: «не треба пресу бити», тоді вони зупинились.

 

13. Андрій Гудзенко, фотокореспондент агенції PHL повідомив, що на нього напала охорона офісу Партії регіонів. Йому розбили одну камеру та об'єктив, пошкодили руку й ногу. Від сильних травм урятував шолом.

 

14. Олексій Чернишов, фотокор «Цензор.нет» і фрілансер, був побитий «беркутівцями». «Не допомогло ні посвідчення, ні жилетка, відібрали флешку з фотографіями і фільтр з протигазу», - розповів його колега Максим Требухов.

 

15, 16. Кореспонденту інтернет-видання «Главком» Олексію Бику влучила в лоб гумова куля, якими стріляли беркутівці. Також він поранений осколками світлошумової гранати. Постраждала від вибуху гранати і журналіст Олена Максименко. «Його, як і мене поранили осколки світлошумової гранати, а потім ще й гумова гуля в лоб. Це трапилося в районі вулиці Шовковичної», - повідомила пані Максименко ІМІ.

 

17. Сергій Головньов, редактор відділу «Економіка» інтернет-видання Insider, був побитий на вулиці Інститутській бійцями спецпідрозділу «Беркут». За його словами, він вів фотозйомку людей, коли на нього напали беркутів ці, які почали бити його палицями по голові. Журналісту вибили з рук камеру і розтоптали.

 

18.  Кирило Чуботін, фотокореспондент газети «Коммерсант Україна» зазнав побиття бійцями спецпідрозділу «Беркут» під час зачистки вулиці Інститутської. Силовики також розбили фотоапарат. Журналіст зазначив, що його забої незначні. Зйомку вдалось зберегти, не дивлячись на те, що камера розбита вщент.

 

19.  Володимир Бородін, фотокореспондент газети «Вести», постраждав під час наступу «Беркуту» на вулиці Інститутській.  У журналіста була каска із написом «преса», великий червоний бедж з написом «преса» на шиї та посвідчення журналіста. Це не допомогло - беркутівець наказав віддати йому камеру. Журналіст намагався віддати тільки картку пам'яті, але після того, як беркутівець почав бити по руках і ногах дубинкою, довелося віддати фотоапарат. Беркутівець також пограбував особисті речі фотокореспондента - документи, смартфон  і сумку для фото.

 

20.  Ярему Городчука, редактора відділу політики видання «Ділова столиця» побили  співробітники міліції під час сутичок на вулиці Інститутській. Журналіста били беркутівці або бійці внутрішніх військ - ногами та кийками, не дивлячись на те, що він показував посвідчення і кричав, що є журналістом. У постраждалого розбита голова, обличчя, сильні забої рук.

 

21. Олексій Кондаков, журналіст телеканалу Business, постраждав під час сутичок протестувальників і міліції поблизу Верховної Ради у Києві. Він отримав важке поранення ноги від вибуху світлошумової гранати або від пневматичної зброї. Наразі журналіт прооперований.

 

22. Ігор Липинський, оператор програми «События» на каналі «Україна», отримав поранення м'яких тканин ноги гумовою кулею, під час роботи на вулиці Грушевського. Йому надали першу медичну допомогу на місці, після чого він провів пряме включення з місця подій.

 

23. В оператора каналу «1+1», фотографа Івана Любиша-Кірдея бійці «Беркуту» відібрали на вулиці Шовковичній карти пам'яті з відзнятим відео. Коли оператор вів зйомку поранених, до нього підійшов беркутівець, який мав на плечі фотоапарат. Він почав з лайкою вимагати у оператора посвідчення та щоб той показав відео зйомки. Після цього змусив його віддати карту пам'яті.

 

24. Максим Кудимець, фотокореспондент інтернет-видання Insider, зазнав нападу під час сутичок на вулиці Інститутській у Києві. Журналіст знімав, як силовикам роздавали набої на Інститутській. До Максиму Кудимця підійшов з боку силовиків невідомий в штатському, але з рацією, і, застосувавши силу, змусив його видалити знімки.

 

25, 26.  Журналістка «Чернігів-інфо» Маріанна Харді та журналіст ніжинської газети «Уездные новости» Ігор Волосянкін були побиті під час наступу «Беркуту» на вулиці Інститутській у Києві. За його словами, журналісти знімали протистояння на вулиці Шовковичній, спілкувалися, в тому числі, з бійцями «Беркуту». Коли почався наступ в бік Інститутської, вони почали бігти вниз, але їх наздогнали четверо беркутівців і почали бити.

 

27. Олександр Михельсон, журналіст «Українського тижня», постраждав у сутичках з так званими «тітушками» на розі Великої Житомирської та Володимирської. У нього розбита голова. Також у пана Михельсона відібрали телефон. Журналіст був на виконанні редакційного завдання. Коли показав посвідчення «тітушкам», вони повалили його на землю і почали бити.

 

28. Віктор Гаценко, фотокор видання From-UA, був побитий поблизу Маріїнського парку «тітушками». Йому розбили губу та болить ліва частина шиї. Також «тітушки» зірвали з нього посвідчення журналіста, розірвали ремінь шкіряної сумки та викрали із редакційної відеокамери карту пам'яті.

 

29. В'ячеслав Веремій, кореспондент відділу «Київ» газети «Вести», помер рано вранці 19 лютого у київській лікарні швидкої допомоги від поранень, отриманих увечері напередодні. Пізно ввечері 18 лютого на перехресті Володимирської та Великої Житомирської, навпроти ресторану «Чорне порося» невідомі чоловіки з бітами і зброєю, в касках, камуфляжі і чорних масках напали на В'ячеслава Веремія та ІТ-фахівця «Вестей» Олексія Лимаренка. Таксист отримав серйозні травми ноги. Олексію спотворили обличчя. В'ячеслав отримав кульове поранення в груди. Смерть настала через втрату крові і поранення, не сумісні з життям.

 

30.  Ігор Кримов, журналіст телеканалу «Україна», в ніч на 19 лютого на Майдані Незалежності у Києві отримав осколочні поранення ніг - у нього в ногах розірвалалась світлошумова граната.

 

31.  Єфрем Лукацький,  фотокореспондент Associated Press, постраждав 18 лютого на розі вулиці Шовковичної та Інститутської під час сутичок мітингувальників та силовиків. Він дістав поранення в пах від осколків світлошумової гранати.

 

32.  Юрій Уваров, оператор Associated Press, постраждав 18 лютого в Києві під час сутичок мітингувальників та силовиків. Йому гумова куля влучила під око.

 

33. Журналіст-фрілансер Олександр Ратушняк був поранений 18 лютого біля готелю «Хрещатик». У ногу журналіста влучила куля, яка пройшла навиліт.

 

34. Під час розгону мітингу під Одеською ОДА 19 лютого  невідомі молодики в шоломах та з пов'язками «Антимайдан» розбили оператору телеканалу «Інтер» Ігорю Мехоношину камеру і травмували кість руки.

 

35.  На мітингу 19 лютого під Одеською ОДА постраждав оператор Нового каналу Ігор Казанжи, якого молодики спортивної статури (так звані тітушки) вдарили по нозі. За словами постраждалого оператора, він отримав сильний забій, коли він знімав на відеокамеру, як тітушки б'ють протестувальників.

 

36, 37. 19 лютого в Харкові під час зйомок силовиків побили оператора телеканалу СТБ Олександра Бринзу. Пораненому правоохоронці спочатку не дозволяли надати медичну допомогу, але потім все ж вдалося його відбити і відправити на машині «швидкої допомоги». Разом з ним була побитакореспондент каналу СТБ Марія Малевська.

 

38.  19 лютого в Одесі тітушки побили журналіста місцевого телеканалу «Репортер» Леоніда Соболєва. Його били по нирках і печінці і погрожували вбити, коли він потрапив в полон до бойовиків-«антімайданівців», які раніше влаштували побоїще біля Одеської облдержадміністрації (ОДА).

 

39, 40.  19 лютого в Одесі під час мирної акції біля обласної держадміністрації (ОДА) молодики спортивної статури (тітушки) у шоломах та касках побили оператора 5 каналу Сергія Іщенка та оператора телеканалу «Первый городской» Ігоря Гвоздєва. Сергій Іщенко отримав забої ніг і не мігходити, Ігорю Гвоздєву зламали руку. Обом операторам розтрощили камери.

 

41, 42.  Під час мітингу євромайданівців під Одеською обласною державною адміністрацією (ОДА) 19 лютого постраждали члени знімальних груп телеканалу «Первый городской» - журналіст Микола Покровський та оператор Едуард Шендерович. Представників ЗМІ побили молодики спортивної статури-антимайданівці, які також пошкодили професійну техніку медійників.

 

43. 20 лютого біля Жовтневого палацу у Києві упізнали тіло загиблого журналіста  інтернет-видання «Спортаналітика» Ігоря Костенка. Йому було 22 роки, він - уродженець Тернопільської області. Ігор Костенко навчався на географічному факультеті Львівського національного університету ім. Івана Франка та працював журналістом.

 

44.  20 лютого у Черкасах під час штурму «Беркутом» пікету черкащан на блок-пості біля дамби силовики жорстко побили фотографа газети «Вечірні Черкаси» Ігоря Єфімова. Журналіст потрапив до лікарні з розбитою головую і численними гепатомами тіла.

 

45. 20 лютого у Черкасах під час штурму «Беркутом» пікету черкащан на блок-пості біля дамби, силовики побили місцевого фотографа Влада ЦибульськогоКрім того, за словами фотографа, «беркутівці» приставили до нього автомат. «Дякую нашій міліції, яка з народом! Били палицями і берцями з приставленим автоматом», - зазначив Влад Цибульський.

 

46. 21 лютого у Сімферополі було скоєно напад на оператора кримськотатарського телеканалу ATR Асана Емінова. Він знімав сюжет у Кримській республіканській клінічній лікарні імені М. Семашка в Сімферополі, куди з Києва привезли поранених антимайданівців. До нього підійшли двоє невідомих із вимогою вимкнути камеру та припинити зйомку. Оператор відмовився й продовжував працювати. Невідомі кілька разів ударили його кулаком в обличчя, збили з ніг і почали бити ногами, пошкодили відеокамеру.

 

«Детектор медіа»

Фото - «ЕспресоТВ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18833
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду