НСЖУ вимагає дозволити журналістам-пенсіонерам працювати, отримуючи зарплату і пенсію від держави

НСЖУ вимагає дозволити журналістам-пенсіонерам працювати, отримуючи зарплату і пенсію від держави

30 Квітня 2015
2034

НСЖУ вимагає дозволити журналістам-пенсіонерам працювати, отримуючи зарплату і пенсію від держави

2034
НСЖУ вимагає дозволити журналістам-пенсіонерам працювати, отримуючи зарплату і пенсію від держави
НСЖУ вимагає дозволити журналістам-пенсіонерам працювати, отримуючи зарплату і пенсію від держави

На пленумі правління Національної спілки журналістів України (НСЖУ) 29 квітня було прийнято звернення до Президента України, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради та народних депутатів, у якому Спілка закликає внести зміни до нового пенсійного законодавства, які б дозволили журналістам-пенсіонерам продовжувати працювати, отримуючи зарплату і пенсію від держави. Про це повідомляє прес-служба спілки.

 

У НСЖУ заявляють, що закон змушує більше половини творчих працівників редакцій міських, районних і міськрайонних газет вибирати або продовжувати роботу і, отже, відмовитися від пенсій, або звільнятися.

 

«Перехід на пенсію одночасно значної кількості досвідчених і кваліфікованих журналістів місцевих ЗМІ відчутно позначиться на роботі редакцій, висвітленні життя регіонів», - вважають в НСЖУ.

 

Члени правління спілки наголосили, що пенсійне законодавство несправедливе та ставить під загрозу існування багатьох українських ЗМІ, в яких значна частина колективу є людьми пенсійного віку. У НСЖУ назвали несправедливим також і те, що журналісти-пенсіонери позбавлені права отримувати гонорари за публікації.

 

«Навіть одна зароблена таким шляхом гривня вважається роботою, наслідком чого стає зменшення отримуваної пенсії. Ми розглядаємо цю норму як дискримінаційну, як своєрідну заборону на професію, адже навіть на пенсії журналіст залишається журналістом. Це його фах, покликання, справа життя», - ідеться у зверненні.

 

НСЖУ сподівається, керівництво держави з увагою і розумінням поставиться до порушених питань і сприятимете їхньому законодавчому врегулюванню.  

 

«Сподіваємось, що народні депутати України врахують наші аргументи і внесуть відповідні законодавчі зміни на зразок того, як були внесені зміни до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» для збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу країни. У даному разі йдеться про збереження кадрового журналістського потенціалу та про захист українського інформаційного простору», - йдеться у зверненні НСЖУ.

 

 

Далі «Детектор медіа» подає текст звернення НСЖУ повністю:

 

«ЗВЕРНЕННЯ пленуму Національної спілки журналістів України  до Президента України Петра Порошенка, Прем'єр-міністра  України Арсенія Яценюка, Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, народних депутатів України

 

Пленум  Національної спілки журналістів України звертає Вашу увагу на тривожну ситуацію, що склалася в державних і комунальних засобах масової інформації України у зв'язку з ухваленням Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення». У цьому  документі  не згадується Закон «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», але Мінсоцполітики України та Пенсійний фонд України застосовують ці зміни і до журналістів, які  за методикою нарахування заробітних плат і пенсій прирівняні до державних службовців.

 

В Україні понад 500 газет комунальної форми власності, які за сумарним тиражем охоплюють майже 30 відсотків ринку місцевої та регіональної преси. Творили і творять цей надзвичайно важливий  інформаційний державницький україномовний ресурс подвижники журналістики. Попри невеликий заробіток, вони стабільно сплачували більший відсоток відрахувань із заробітної плати, ніж у інших ЗМІ. Система соціального захисту журналістів законодавчо закріплена ще в 1997 році і її руйнування  створює серйозні труднощі для діяльності  державних і комунальних ЗМІ.

 

Нині більше половини творчих працівників редакцій міських, районних і міськрайонних газет постали перед вибором: або продовжувати роботу і, отже, відмовитися від зароблених багатолітніми трудами пенсій, причім не дуже високих, або звільнятися. Перехід на пенсію одночасно значної кількості досвідчених і кваліфікованих журналістів місцевих ЗМІ відчутно позначиться на роботі редакцій, висвітленні життя регіонів.

 

Як заявляють керівники Пенсійного фонду, зміни у пенсійному забезпеченні торкнуться у масштабах України долі 659 000 пенсіонерів. Так от, журналістів державних і комунальних ЗМІ з цієї кількості, за даними Держстату України, - лише 4148 чоловік. Враховуючи скромні обсяги пенсій для них, маємо всі підстави стверджувати, що йдеться про мізерну економію для державного бюджету 2015 року при  застосуванні згаданих змін до пенсійного законодавства.

 

Пленум Правління НСЖУ заявляє про свою стурбованість і з приводу того, що  журналісти-пенсіонери позбавлені права отримувати гонорари за публікації у періодиці чи за теле- і радіопередачі. Навіть одна зароблена таким шляхом гривня вважається роботою, наслідком чого стає зменшення отримуваної пенсії. Ми розглядаємо цю норму як дискримінаційну, як своєрідну заборону на професію, адже навіть на пенсії журналіст залишається журналістом. Це його фах, покликання, справа життя.

 

Ми сподіваємось на те, що ви з увагою і розумінням поставитеся до порушених нами питань і сприятимете їхньому законодавчому врегулюванню в інтересах не тільки  журналістики, а й загальноукраїнської справи. Тим паче, що журналістська сфера в умовах анексії  Росією  Криму та розпалювання війни в Донбасі потребує підтримки для належної інформаційної протидії агресору.

 

Сподіваємось, що народні депутати України врахують наші аргументи і внесуть відповідні законодавчі зміни на зразок того, як були внесені зміни до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» для збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу країни. У даному разі йдеться про збереження кадрового журналістського потенціалу та про захист українського інформаційного простору.

 

Ухвалено 28 квітня 2015 року на пленумі правління Національної спілки журналістів України».

 

Нагадаємо,  16 квітня під час круглого столу  Національна спілка журналістів України пообіцяла захищати колективи ОДТРК при трансформації у суспільне мовлення.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2034
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду