МЗС України закликає міжнародне співтовариство до тиску на Росію щодо звільнення Савченко й Сенцова

9 Серпня 2014
3579

МЗС України закликає міжнародне співтовариство до тиску на Росію щодо звільнення Савченко й Сенцова

3579
МЗС України закликає міжнародне співтовариство до тиску  на Росію щодо звільнення Савченко й Сенцова

Україна звертається до міжнародного співтовариства із закликом до здійснення подальшого тиску на Російську Федерацію з метою негайного звільнення Надії Савченко, Олега Сенцова та інших громадян України, які були викрадені, незаконно переміщені та досі утримуються в заручниках на території Російської Федерації. Про це йдеться в заяві Міністерства закодонних справ України.

 

«У світлі зусиль російської влади сфальсифікувати справи проти наших співвітчизників, МЗС України вважає їхнє викрадення та незаконне утримування в РФ політично вмотивованим і має всі юридично-правові підстави кваліфікувати Надію Савченко, Олега Сенцова та інших громадян України як політичних в'язнів», - заявляють автори звернення.

 

Як акцентується в заяві, Російська Федерація, ігноруючи норми міжнародного права, забороняє консулу України відвідувати незаконно утримуваних громадян України. 8 черпня, під час судового засідання у сфабрикованій справі проти українських військовослужбовців, суд оголосив засідання закритим і видалив із зали консула України. УМЗС України вказують на те, що цим українських громадян було «брутально позбавлено консульсько-правового захисту».

 

Як нагадують автори звернення, у же понад місяць в слідчому ізоляторі Воронежа без жодних правових підстав утримується викрадена в Луганській області та незаконно переміщена російськими спецслужбами на територію Росії військовослужбовець Збройних Сил України Надія Савченко. Відомий український кінорежисер Олег Сенцов, а також громадяни України Геннадій Афанасьєв, Олексій Чірній, Олександр Кольченко були викрадені у травні цього року в Автономній Республіці Крим і досі утримуються на території РФ під надуманими приводами.

 

Як запевнили в МЗС України, на виконання доручень Президента України у міністерстві та інших органахдержавної влади і далі вживатимуть комплексних політико-дипломатичних та консульсько-правових заходів, щоб якнайшвидше повернути наших громадян додому.

9 серпня в МЗС України відбулася міжвідомча нарада за участю групи адвокатів-захисників Надії Савченко, під час якої було узгоджено подальший алгоритм спільних дій щодо її звільнення.

 

Нагадаємо, 2 липня Новоусманський районний суд Воронежа взяв Надію Савченко під варту. 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення. Українську льотчицю звинувачують в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом. Воронезький суд арештував Надію Савченко до 30 серпня включно.

 

Марк Фейгін, адвокат української льотчиці Надії Савченко, заявляє, що російська сторона не зможе довести провину українки.

 

Російська ФСБ затримала Олега Сенцова  у ніч на 11 травня в місті Сімферополі (Крим). Після цього він був етапований з Криму російськими спецслужбами до слідчого ізолятора «Лефортово» у Москві, відомої закритим режимом.

 

8 серпня Московський міський суд визнав законним продовження до 11 жовтня арешту українського режисера Олега Сенцова, затриманого ФСБ РФ в Криму за обвинуваченням у підготовці терактів

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3579
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду