Суд почав розгляд позову ректора львівської музакадемії Пилатюка до кількох місцевих ЗМІ

Суд почав розгляд позову ректора львівської музакадемії Пилатюка до кількох місцевих ЗМІ

4 Липня 2014
3946

Суд почав розгляд позову ректора львівської музакадемії Пилатюка до кількох місцевих ЗМІ

3946
Суд почав розгляд позову ректора львівської музакадемії Пилатюка до кількох місцевих ЗМІ
Суд почав розгляд позову ректора львівської музакадемії Пилатюка до кількох місцевих ЗМІ

2 липня у Галицькому районному суді м.Львова відбулося перше засідання у справі ректора Національної музичної академії ім. М.В. Лисенка Ігоря Пилатюка, який судиться з журналістами низки львівських видань. Підставою для подання позову ректор називає дифамацію, повідомляє львівський осередок Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ).

 

Позивач вимагає спростувати, на його думку, недостовірну інформацію про себе, висвітлену у матеріалах Наталії Дудко (Газета «Ратуша»), Юлії Ліщенко (Газета «Високий замок»), Сергія Бобри (Агенція інформації та аналітики «Гал-інфо»), Дениса Тимошенка (Gazeta.ua), газети «Новий погляд» та Інформаційного агентства «Galnet». 

 

Після засідання представник Ігоря Пилатюка в суді Руслана Юхименко повідомила, що позивач подасть клопотання до суду з вимогою стягнення морального відшкодування з усіх 15 відповідачів по справі. Крім журналістів у їх число увійдуть студенти і викладачі, які давали коментарі для журналістських матеріалів про діяльність ректора.

 

Руслана Юхименко подала пакет документів, які, на думку її клієнта, свідчать про те, що журналісти безпідставно звели наклеп на ректора музакадемії, завдавши таким чином шкоди його діловій репутації.

 

Серед доказів, що представила на розгляд суду пані Юхименко, були, зокрема, подяки, грамоти і нагороди різних рівнів ректору консерваторії Ігорю Пилатюку та членам його сім'ї.

 

Як повідомляє НМПУ, розгляду справи по суті на першому засіданні не відбулося, оскільки не всі учасники процесу отримали повістки. Таким чином, на засідання з'явилися журналіст «Гал-інфо» Сергій Бобра та адвокат цього інтернет-видання Володимир Клонцак, а також журналістка газети «Високий Замок» Юлія Ліщенко.

 

Суддя через позицію Руслани Юхименко не дозволила журналістам 24-го каналу знімати засідання  - вона заперечила проти відеозйомки, посилаючись на пункт 8 статті 6 Цивільно-процесуального кодексу України, згідно з якого відеозйомка з подальшою трансляцією на телебаченні можлива лише за згоди усіх учасників справи. Причин незгоди  провести відеодокументацію судового засідання представник ректора не назвала.

 

Наступне засідання у справі призначено на 10.00 17 липня.

 

Нагадаємо, ректор Національної музичної академії ім. М.В. Лисенка міста Львова Ігор Пилатюк подав до суду на ряд журналістів за поширення, на його думку, недостовірної інформації. 19 червня Галицький районний суд м. Львова відкрив провадження за позовом Пилатюка до журналістів про захист власної честі, гідності та ділової репутації.

 

На думку ректора, журналісти використали у своїх матеріалах інформацію про непідтверджені факти корупції, протекціонізму та його політичної заангажованості. «Останні місяці Пилатюк Ігор Михайлович перебуває в постійному стресі і нервовому напруженні у зв'язку з ганебним поширенням про нього недостовірної інформації, що не відповідає дійсності або викладена неправдиво...», - йдеться в позовній заяві пана Пилатюка.

 

Позивач попередньо вимагав спростування у тих ЗМІ, де публікувалися критичні матеріали про нього. Львівський осередок Незалежної медіапрофспілки України вважає, що позов подано з порушенням процедури та з метою тиску на свободу слова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3946
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду