Ректор Львівської консерваторії Пилатюк подав до суду на ЗМІ, які публікували про нього викривальні матеріали

Ректор Львівської консерваторії Пилатюк подав до суду на ЗМІ, які публікували про нього викривальні матеріали

1 Липня 2014
6422

Ректор Львівської консерваторії Пилатюк подав до суду на ЗМІ, які публікували про нього викривальні матеріали

6422
Ректор Львівської консерваторії Пилатюк подав до суду на ЗМІ, які публікували про нього викривальні матеріали
Ректор Львівської консерваторії Пилатюк подав до суду на ЗМІ, які публікували про нього викривальні матеріали

19 червня Галицький районний суд міста Львова відкрив провадження за позовом ректора Національної музичної академії ім. М.В. Лисенка (Львів) Ігоря Пилатюка до журналістів про захист власної честі, гідності та ділової репутації. Про це йдеться в заяві Львівського осередку Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ).

 

Головна вимога пана Пилатюка - спростувати недостовірну, на його думку, інформацію про нього, викладену в матеріалах Дениса Тимошенка (Gazeta.ua), Наталії Дудко (газета «Ратуша»), Сергія Бобри (агенція інформації та аналітики «Гал-інфо»), Юлії Ліщенко (газета «Високий замок»), газети «Новий погляд» та інформаційного агентства Galnet.

 

На думку ректора, журналісти використовують у своїх матеріалах інформацію про непідтверджені факти корупції, протекціонізму та його політичної заангажованості. «Останні місяці Пилатюк Ігор Михайлович перебуває в постійному стресі і нервовому напруженні, у зв'язку з ганебним поширенням про нього недостовірної інформації, що не відповідає дійсності або викладена неправдиво...», - йдеться в позовній заяві пана Пилатюка.

 

Наприклад, на думку позивача, газета «Високий замок» та журналіст Юлія Ліщенко «умисно спотворюють дійсність та всю інформацію, яку вони одержують від людей, додаючи від себе чимало негативних закидів в сторону високоповажної людини Пилатюка І. М.».

 

Львівський осередок Незалежної медіа-профспілки України вважає, що позов подано з порушенням процедури та з метою тиску на свободу слова.

 

«Головною причиною появи матеріалів викривального характеру були березневі вибори ректора Національної музичної академії. Група небайдужих студентів та викладачів академії висловила обурення нелегітимністю цієї процедури, зокрема, тим, що кандидати на виборчу конференцію призначалися самим ректором. На їхню думку, після такого очільник академії повинен був бути звільнений або подати у відставку самостійно. Протести переросли в акції в соцмережах, повідомлення про випадки корупції, і цим зацікавилися ЗМІ», - пояснює виконавчий секретар Львівського осередку НМПУ Ольга Лучка.

 

Згадує вона і про матеріали, які порушували тему політичної невизначеності ректора. «У деяких статтях, зокрема, йшла мова про його численні «перефарбовування», - пояснює пані Лучка. - Спочатку Пилатюк числився у Партії регіонів, потім долучився до Помаранчевої революції, а після того знову став прибічником провладних сил».

 

У позовній заяві пана Пилатюка наголошується, що він ніколи не був членом жодної партії та не займався агітацією за Віктора Януковича. А коли був його довіреною особою на виборах у 2004 році, «остаточно розчарувався в цьому кандидаті через пророблені ним масштабні фальсифікації».

 

«Що стосується хабарництва в музакадемії ім.. М. В. Лисенка, то така інформація взагалі є безглуздою», - стверджує позивач.

 

На думку журналіста інтернет-видання «Гал-інфо» Сергія Бобри, шляхом пред'явлення позову Ігор Пилатюк намагається всіляко «очистити» власну репутацію, чим здійснює тиск на працівників медіа.

 

«Головним аргументом позивача є неприпустимість поширення журналістами суб'єктивних даних. Але сама стаття, за яку на мене позиваються до суду, готувалася до виходу, коли Пилатюк балотувався у ректори, і була компіляцією трьох інтерв'ю зі студентами, які висловлювали свою думку з цього приводу, - коментує пан Бобра. - Тоді ж я звернувся до Пилатюка, аби так само процитувати його, але одержав відмову».

 

Позов журналіст отримав через місяць після переобрання ректора, в чому вбачає неоднозначний підтекст. «Від мене навіть не вимагають морального відшкодування. Єдина вимога - новий матеріал про Пилатюка, в якому я фактично повинен буду його розхвалювати. Але суд повинен зрозуміти, що це абсурдна пропозиція», - говорить журналіст.

 

Судове засідання у справі призначене на завтра, 2 липня 2014 року, об 11:30 у Галицькому районному суді міста Львова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6422
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду