Міліція і «Беркут» били журналістів у Черкасах через «перевищення влади»

Міліція і «Беркут» били журналістів у Черкасах через «перевищення влади»

26 Червня 2014
4014

Міліція і «Беркут» били журналістів у Черкасах через «перевищення влади»

4014
Міліція і «Беркут» били журналістів у Черкасах через «перевищення влади»
Міліція і «Беркут» били журналістів у Черкасах через «перевищення влади»

Інциденти з побиття журналістів у м.Черкасах співробітниками міліції та спецназівцями у січні-лютому сталися внаслідок некваліфікованих дій і неналежного виконання своїх обов'язків щодо організації роботи органів внутрішніх справ та відсутністю контролю за дотриманням законності з боку екс-начальника УМВС України в Черкаській області Володимира Ліпандіна. Про це йдеться у відповіді УМВС в Черкаській області за підписом в.о.начальника В.Пустовара на запит регіонального кореспондента Інституту масової інформації  (ІМІ).

 

Як повідомили у міліції, за час проведення масових акцій протесту громадян у Черкаської області зафіксовано п'ять фактів отримання тілесних ушкоджень журналістами чи незаконного заволодіння їхнім майном.

 

Звернення журналістів за цими фактами зареєстровано та приєднано до матеріалів кримінальних проваджень, внесених в Єдиний реєстр досудових розслідувань щодо групових порушень громадського порядку, які в подальшому направлені до суду.

 

Також у УМВС повідомили, що прокуратура Черкаської області розпочала кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень) за фактами перевищення влади працівниками міліції. В рамках цього провадженя також перевіряються факти отримання тілесних ушкоджень журналістами чи незаконного заволодіння їхнім майном.

 

«Указані вище порушення стали наслідком некваліфікованих дій та неналежного виконання своїх обов'язків щодо організації роботи органів і підрозділів внутрішніх справ на території обслуговування, пов'язаної з охороною громадського порядку, визначених нормативними документами, а також відсутністю контролю за дотриманням законності з боку начальника УМВС України в Черкаські області Ліпандіна В.В., якого за неналежне виконання функціональних обов'язків  наказом МВС України звільнено з органів внутрішніх справ», - йдеться у відповіді на запит.

 

Нагадаємо, слідчим управлінням прокуратури Черкаської області повідомлено про підозру колишньому начальнику УМВС України в Черкаській області Володимиру Ліпандіну у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень). Його оголошено у розшук.

 

Колишнього начальника обласної міліції підозрюють в організації незаконного застосування насильства проти учасників акцій на підтримку Євромайдану. Як відомо, серед постраждалих під час подій 23, 26 і 27 січня у Черкасах є кілька представників ЗМІ.

 

Як відомо, черкаські журналісти вимагають від прокуратури перекваліфікувати справи їх колег, які постраждали від дій працівників спецпідрозділу «Беркут» у січні та лютому, виконуючи свої професійні обов'язки, у провадження за ознаками «умисне перешкоджання професійній журналістській діяльності».

 

Нагадаємо, 23 січня уночі під час висвітлення подій біля Черкаської обласної адміністрації невідомі у цивільному затримали та жорстоко побили керівника та оператора сайту міста Черкас 0472.ua Олега Огілька.  

 

27 січня у Черкасах під час розгону мітингу коло Обласної державної адміністрації «Беркут» жорстоко побив журналіста каналу «Інтер» Станіслава Кухарчука. Оператору ТРК «Вікка» Сергію Єфімову, який рятував колегу, розбили камеру. Також постраждали двоє працівників польсько-білоруського каналу «Белсат», які є членами Польської спілки журналістів. Сергій Марчик був поранений «беркутівцями», лікарі йому наклали 11 швів на голову, його колегу Юрія Висоцького затримали.

 

20 лютого у Черкасах під час штурму «Беркутом» черкащан на блок-пості біля дамби фотографу газети «Вечірні Черкаси» Ігорю Єфімову беркутівець розбив голову. Журналіст був у жилеті «Преса», із бейджем і фотокамерою.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4014
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду