Головред «Полтавської думки-2000» спростував інформацію, що постраждалий активіст виконував редакційне завдання

Головред «Полтавської думки-2000» спростував інформацію, що постраждалий активіст виконував редакційне завдання

15 Квітня 2014
8547

Головред «Полтавської думки-2000» спростував інформацію, що постраждалий активіст виконував редакційне завдання

8547
Головред «Полтавської думки-2000» спростував інформацію, що постраждалий активіст виконував редакційне завдання
Головред «Полтавської думки-2000» спростував інформацію, що постраждалий активіст виконував редакційне завдання

Головний редактор газети «Полтавська думка-2000» Олександр Кулик спростував заяву підприємця Михайла Дугіна про те, що в селищі Чутове Полтавської області пан Дугін перебував як журналіст. Про це пан Кулик розповів у коментарі «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, пан Дугін, якого 11 квітня побили та пограбували силовики в селі Чутовому, підкреслив, що працював там як журналіст.

 

«Михайло Дугін є нашим позаштатним кореспондентом, - розповів Олександр Кулик. - Років із сім тому ми видали йому посвідчення, дійсне до 2016 року. Він друкував у нас у газеті пару матеріалів - хлопець грамотний, може написати гарно. Але після того активність його була нульова, і ніяких редакційних завдань ми йому не давали. І він не звертався до нас ні по які редакційні завдання. Він є активістом, підприємцем. Просто має посвідчення кореспондента нашої газети».

 

Також головний редактор додав: «Раніше він нам допомагав з комп`ютерами, а також як юрист, у правових питаннях».

 

Відповідаючи на запитання «Детектор медіа» про те, чи надрукувала б «Полтавська думка-2000» матеріал Михайла Дугіна із села Чутового, де відбувалося масове побиття людей, Олександр Кулик сказав: «Матеріалу для нас Михайло Дугін не готував. Я думаю, що під Чутовим він був як активіст. І ми знаємо, що він був активістом Майдану, тож, вочевидь, і тут хотів висловити свою громадянську позицію».

 

Редактор припускає, що Михайло Дугін є активістом «Правого сектора». «Він був на зборах «Правого сектора» в Полтаві. Ця інформація була опублікована у місцевих ЗМІ, і я був трошки подивований із заяв Михайла Дугіна...». На збори «Правого сектора» Михайло Дугін прийшов з автоматом і, зокрема, заявив, що виступає за легалізацію зброї в Україні.

 

Олександр Кулик сказав, що як головний редактор і як екс-член (1998-2002) парламенського Комітету з питань свободи слова та інформації зробив Михайлу Дугіну «серйозне зауваження».

 

«Він учора був у мене - весь побитий, хоча з часу нападу пройшло три дні, - розповів пан Кулик. - Я йому сказав: "Михайле, ти не мав права представлятися журналістом, якщо ти там  виконував не редакційне завдання. До мене звертаються організації, що формують списки потерпілих представників ЗМІ, і я не хотів би, щоби ця статистика мала викривлений вигляд, бо ти не є журналіст". Сам Михайло не дуже зі мною погодився...».

 

Як зазначає редактор, викладену Михайлом Дугіним версію нападу на нього перевірити складно: «Я звернув увагу на таку річ - він мені розповів, що йому зателефонували з Чутового і він сів у машину з другом і поїхав. А в письмовій версії (у Facebook. - ТК) Михайло повідомив, що дізнався про побиття людей у цьому селищі з інтернету».

 

 

 

 

Також Олександр Кулик уточнив, що Михайло Дугін не є депутатом, лише підтримує свого друга при селищній раді.

 

З питаннями про хід розслідування нападу на нього та щодо етичного аспекту справи «Детектор медіа» звернулася до Михайла Дугіна.

 

- Як медики охарактеризували ступінь отриманих вами травм?

- До висновку лікарів можу додати, що завдано тілесні ушкодження. Кістки не зламано.

 

- У тому числі, ви маєте синець біля скроні.

- Так, мене били прикладом. Вочевидь, сподівалися, що я втрачу свідомість. Пощастило, що задня частина прикладу була гумова, а не металева.

 

 

 

 

- Як проходить розслідування нападу та пограбування?

- Взагалі ніяк. Мене опитали - і все, тиша. Я та мій товариш, який був зі мною в авто й також постраждав, звернулися до Полтавської обласної прокуратури, що є органом нагляду за міліцією. Якщо людину побив міліціонер, до міліції звертатися не варто, адже будь-яка справа буде благополучно спущена на гальма.

 

- Чи вказали ви в заяві до прокуратури, що постраждали як журналіст?

- Так, звісно. Бо нападники відразу розірвали моє посвідчення члена Національної спілки. Коли я лежав на землі, чітко бачив, що в першу чергу представники міліції зреагували на посвідчення журналіста й члена НСЖУ.

 

- Ви опублікували вашу розписку, де вказано перелік речей, які вам повернули після пограбування під Чутовим. Яка доля вашого авто? Які відібрані у вас речі не увійшли до цього переліку?

- Я навіть не знаю, де моя машина. У прокуратурі сказали, що цим питанням займатиметься слідчий, якого призначать.

 

 

 

 

Щодо речей, які зникли - там було кілька тек з документами, яких шкода найбільше. Це й юридичні розслідування, і документи по компанії (я директор ТОВ «Моторсервіс) й по земельних справах...

 

- У Facebook ви уточнили, що рушили до Чутового як журналіст.

- Так. Я є позаштатним кореспондентом «Полтавської думки-2000». Якщо відбуваються якісь події, я [цікавлюся ними].

 

Мені зателефонували годині о 17-й щодо ситуації в Чутовому. І я просто поїхав глянути. В принципі, я багатьох міліціонерів знаю полтавських, і гадав, як зустріну їх, підійду, пофотографую, і все. А вже коли під`їхав, побачив чоловіків 50 у масках, яких ідентифікувати неможливо, то стало ясно, що ситуація взагалі непроста.

 

Але вертатися було пізно. Я вийшов, розповів, що я журналіст, приїхав подивитися, що відбувається, і пред`явив посвідчення.

 

 

 

 

- Як відреагували на це силовики?

- Вони ознайомилися з посвідченнями. Потім один, старший, я так розумію, глянув на документи та наказав показати телефон на предмет того, кому я телефонував останнім часом. А коли він повертав телефон, побачив, що в мене на руці золотий годинник. І сказав: «Схоже, ти вже приїхав». І прикладом зразу в обличчя вдарив. Ну, а що відбувалося далі, я вже погано пам`ятаю...

 

- Того ж дня на сайті МВС України було повідомлення, що  12 квітня близько 16-ї години в селі Чутовому правоохоронцями було зупинено «колону» з чотирьох мікроавтобусів та восьми автомобілів з «переважно молодими чоловіками», які перевозили небезпечні речовини. Ви прибули до Чутового у складі цієї колони?

- Там не було ніякої колони. Вони (силовики - ТК) різні авто зупиняли. Тобто, всі підряд. Просто, якщо в салоні були жінки чи діти, такі авто зазвичай пропускали. А маршрутки зупиняли. Жінок залишали, а всіх чоловіків виводили назовні, і тих, хто здавався їм підозрілими, били й відвозили на штрафмайданчик. Отака ситуація була.

 

- Чи перебували у салоні вашого авто «ящики з «коктейлями Молотова», велика кількість вибухових пакетів, піки, палиці, щити, біти, каски, ножі, інша холодна зброя» - як ідеться в повідомленні міліції?

- Нічого цього не було, звичайно.

 

- Товариш, який перебував з вами в салоні вашого авто та постраждав під час нападу, - теж журналіст?

- Ні, він не журналіст. Він теж підприємець, власник СТО.

 

- А ви особисто прибули туди готувати журналістський матеріал за подіями біля Чутового?

- Так, вирішив під`їхати й глянути, можливо, чимось допомогти. А якби там творилися повні безчинства, як мені повідомляли, підготував би репортаж - в інтернеті виклав би, в газеті написав би.

 

- В одному з ваших посвідчень вказано, що ви є лейтенантом ВГО «Українська служба порятунку». Що це за громадська організація?

- Це доволі стара організація, зареєстрована киянами. За великим рахунком, наскільки мені відомо, вона вже не функціонує років зо три. Раніше члени цієї організації допомагали, наприклад, МНСникам.

 

- У полтавських ЗМІ опубліковано репортаж про збори «Правого сектора», що проходив у березні цього року в Полтаві. На одному з фото ви зображені на сцені з червоною пов`язкою на руці. Ви маєте відношення до цієї організації?

- Там дійсно були збори «Правого сектора», але я до складу цієї організації не входжу. Я прийшов на збори як співвласник зброї, як представник організації «Всеукраїнська організація власників зброї». Вони підтримували ідею легалізації зброї, я теж її підтримував. Я вважаю, що коли в Україні буде збройне ополчення, Росія та інші військові просто боятимуться сунути сюди. Бо, якщо вдома є зброя, це інша ситуація.

 

Однак тоді на зборах «Правий сектор» цю ідею розвивати не став. І зараз із ним я, в принципі, не спілкуюся.

 

 

 

 

- Чому, все таки, ви мали червону пов`язку на руці?

- Там просто роздавали їх усім присутнім. Зібрання було відкритим, запрошували геть усі - були люди і з Майдану, і з Самооборони, і навіть священики.

 

«Детектор медіа»

 

Фото зі сторінки Михайла Дугіна у Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8547
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду