НСЖУ щоквартально отримуватиме перелік ЗМІ, включених до плану перевірок Держфінінспекції

31 Травня 2013
7379

НСЖУ щоквартально отримуватиме перелік ЗМІ, включених до плану перевірок Держфінінспекції

7379
НСЖУ і Держфінінспекція підписали меморандум
НСЖУ щоквартально отримуватиме перелік ЗМІ, включених до плану перевірок Держфінінспекції

Національна спілка журналістів України та Державна фінансова інспекція України підписали меморандум про співпрацю. Про це йдеться на сайті глави держави.

 

Проект меморандуму був розроблений юристами Держфінінспекції. Його погодження зі спілкою журналістів відбувалося під час засідань робочих груп у рамках програми «Відкрита розмова». 31 травня голова Національної спілки журналістів Олег Наливайко та голова Державної фінансової інспекції Петро Андрєєв поставили свої підписи під спільним документом.

 

Як зазначив Олег Наливайко, меморандум слугуватиме більшій відкритості роботи Держфінінспекції, адже НСЖУ щоквартально отримуватиме перелік ЗМІ, включених до плану перевірок.

 

«Представники спілки також матимуть можливість бути присутніми під час перевірок ЗМІ. Це ще один крок влади до відкритості та до європейських цінностей загалом. Особливо важливо, що це підписання відбулось напередодні підготовки до роздержавлення комунальних і державних друкованих ЗМІ», - сказав Наливайко.

 

«Хочу наголосити, що засоби масової інформації дуже допомагають нам у роботі. Проводячи відповідні журналістські розслідування та оприлюднюючи інформацію про резонансні порушення фінансової дисципліни, виявлені нашими фінансовими інспекторами, журналісти привертають увагу громадськості до суспільно значущих питань і проблем. Переконаний, що підписання меморандуму лише сприятиме нашій подальшій ефективній співпраці», - заявив голова Держфінінспекції.

 

Розробка документу була ініційована 2 квітня 2013 року учасниками міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів після обговорення ситуації щодо перевірок редакцій комунальних ЗМІ органами Державної фінансової інспекції.

 

На думку Олега Наливайка, це ще один крок влади до відкритості, до європейських цінностей загалом. «Особливо важливо, що цей крок зроблено напередодні підготовки до роздержавлення комунальних та державних ЗМІ», -  зауважив Олег Наливайко, повідомляє сайт НСЖУ.

 

Текст меморандуму:

Меморандум

про співпрацю між Держфінінспекцією України  та Національною спілкою журналістів України

 

З метою налагодження та подальшого вдосконалення співпраці в інформаційній сфері між Державною фінансовою інспекцією України та Національною спілкою журналістів України, для забезпечення широким колам громадськості права на інформацію з питань діяльності Державної фінансової інспекції України (далі - Держфінінспекція України) через засоби масової інформації, для налагодження системного діалогу з громадськістю  відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» від 03.11.2010 № 996 Держфінінспекція України, керуючись Положенням про Державну фінансову інспекцію України, затвердженим Указом Президента України «Про Положення про Державну фінансову інспекцію України» від 23 квітня 2011 року № 499/2011, з однієї Сторони, та Національна спілка журналістів України (далі - НСЖУ), з другої Сторони, керуючись Статутом Національної спілки журналістів України, затвердженим VII позачерговим з'їздом Спілки журналістів України від 15 січня 1992 року, зі змінами та доповненнями, уклали цей Меморандум про співробітництво для досягнення зазначених цілей на засадах об'єднання можливостей Сторін.

 

1. Предметом цього Меморандуму є співробітництво Сторін у інформаційній сфері, зокрема:

оприлюднення у ЗМІ інформації про діяльність Держфінінспекції України, інших матеріалів Держфінінспекції України;

проведення прес-конференцій, брифінгів, круглих столів тощо з питань діяльності Держфінінспекції України за участі представників громадськості та ЗМІ.

2. Під час співпраці Сторони зобов'язуються будувати відносини на засадах рівності та партнерства, створення режиму максимального сприяння.

3. Сторони зобов'язуються обмінюватися наявною інформацією, проводити спільні консультації та переговори.

 

4. У рамках співробітництва Сторони беруть на себе такі зобов'язання:

Держфінінспекція України:

4.1. Надає НСЖУ інформацію, необхідну для реалізації ст. 1 цього Меморандуму;

4.2. Визначає координаторами виконання цього Меморандуму від Держфінінспекції України відділ взаємодії зі ЗМІ та зв'язків з громадськістю Управління взаємодії зі ЗМІ, зв'язків з громадськістю та забезпечення діяльності керівництва і Департамент організаційної роботи. Зазначені підрозділи братимуть участь у реалізації домовленостей за Меморандумом для постійної взаємодії з НСЖУ;

4.3. Щоквартально надає НСЖУ перелік засобів масової інформації, включених до квартального плану контрольно-ревізійної роботи Держфінінспекції та її територіальних органів не пізніше 3-х робочих днів від дати його затвердження. У разі внесення змін до згаданого плану не пізніше 3-х робочих днів від дати його затвердження повідомляє про них із зазначенням підстав для цих змін;

 

НСЖУ:

4.4. Визначає координаторів від НСЖУ для постійної взаємодії з Держфінінспекцією України;

4.5. Визначає порядок взаємодії, права та обов'язки координаторів від НСЖУ та доводить цю інформацію до відома координаторів від Держфінінспекції України;

4.6. Узгоджує з координаторами від Держфінінспекції України проведення спільних прес-подій, передбачених у ст. 1 цього Меморандуму, та тексти відповідних документів (прес-релізів, роздаткових матеріалів для ЗМІ тощо).

 

5. Сторони мають право:

Держфінінспекція України:

5.1. Пропонувати теми та формат прес-подій, передбачених у ст. 1 зазначеного Меморандуму;

5.2. Визначати спеціалістів, які братимуть участь у спільних із НСЖУ заходах;

5.3. Вносити корективи та зміни до прес-подій, передбачених у ст. 1 цього Меморандум.;

 

НСЖУ:

5.4. Планувати виробництво інформаційного продукту для реалізації ст. 1 цього Меморандуму;

5.5. Бути присутнім на контрольних заходах у ЗМІ (за їх згодою) відповідно до законодавства;

5.6. Брати участь в організації прес-подій, передбачених у ст. 1 цього Меморандуму.

 

6. Меморандум є передумовою і підставою для укладення (якщо Сторони визнають за потрібне) подальших договорів про спільну діяльність.

7. Меморандум набирає чинності з моменту підписання Сторонами і діє протягом 2 років.

8. Сторони зобов'язуються підтримувати ділові контакти та вживати всіх необхідних заходів для забезпечення ефективності ділових зв'язків, усіляко сприяти розвиткові інших форм співробітництва для досягнення зазначених у Меморандумі цілей.

9. Меморандум складено у двох оригінальних примірниках, по одному для кожної зі Сторін.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7379
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду