Гендиректор ЧАЕС подав позов на журналіста й «Агентство атомных новостей»

27 Травня 2013
6460

Гендиректор ЧАЕС подав позов на журналіста й «Агентство атомных новостей»

6460
Гендиректор ЧАЕС подав позов на журналіста й «Агентство атомных новостей»

Генеральний директор ЧАЕС Ігор Грамоткін позивається до вільного журналіста Олександра Купного. Другий відповідач - власник інтернет-сайту «Агентство атомных новостей». Про це «Детектор медіа» повідомив пан Купний.

 

Як ідеться в позовній заяві, текст якої є в розпорядженні ТК, керівництво ЧАЕС вимагає спростувати недостовірну, на його думку, інформацію в матеріалі «Объект «Укрытие»: 12.02.2013 - ничего магического, просто разгильдяйство», опублікованому на сайті «Агентства атомных новостей».

 

Як зазначив пан Грамоткін, кілька наведених у публікації фактів не відповідають дійсності. Зокрема, він спростовує твердження журналіста щодо частоти спостережень за станом об`єкту «Укриття», якості будівельних робіт і матеріалів, як і те, що Олександр Купний звинувачує керівництво ЧАЕС у нехлюйстві.

 

Позивач вимагає спростувати недостовірну інформацію на сайті «Агентства атомных новостей» та сплатити 458,80 грн судового збору.

 

Автор матеріалу із цими обвинувачуваннями не згоден і розцінює позов «як спробу заткнути рота журналісту, який боляче "вкусив"».

 

«З обвинуваченнями не згоден. У статті я висловив свою думку і свої припущення. Ніколи не асоціював себе з експертом у справах ЧАЕС, будівництва. Але пропрацювавши в атомній енергетиці 32 роки, на чомусь таки знаюся», - розповідає Олександр Купний. За його словами, він протягом 21 року працював на ЧАЕС. «Я багато чого знаю, бував у місцях, куди генеральний директор досі боїться сходити, вивчаючи об'єкт "Укриття" за відеоматеріалами і фотографіями, в тому числі і моїми», - каже журналіст. За даними «Детектор медіа», пан Купний працював дозиметристом об`єкту «Укриття».

 

«Якщо ЧАЕС інтерпретує подану інформацію, як брехню, то нехай опублікує власний матеріал на цю тему зі своєю правдою. Адже що є "правда"? Правда це те, у що ми віримо, у найширшому сенсі», - говорить пан Купний.

 

Як розповів журналіст, позов ЧАЕС був поданий після того, як він поїхав зі Славутича, де мешкає, до Росії.

 

«8 травня я виїхав до Росії, до своїх друзів і родичів, і намірів щодо від`їзду не приховував. Славутич - місто маленьке, за бажання, неважко було підгадати щодо подання позову на час моєї відсутності у місті. Але це лише мої припущення», - каже Олександр Купний.

 

Зараз матеріали справи перебувають на етапі вивчення, і журналіст ще не визначився щодо того, хто представлятиме його інтереси. Очікується, що перше судове засідання відбудеться в Славутичі 10 червня.

 

Олександр Купний після звільнення з ЧАЕС за скороченням у 2009-му  - вільний журналіст. Його матеріали публікувалися в газеті «Теледень Славутича», виданні «Атомник України», журналі «Атомная стратегия» (Росія), а також пресі міста Зарєчного Свердловської області - «Пятница», «Быстрый нейтрон». Співпрацює з такими інтернет-виданнями, як atomnews.info, nuclear.ru, proatom.ru, atominfo.ru.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6460
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду