Як міністр внутрішніх справ звітував у Раді

Як міністр внутрішніх справ звітував у Раді

21 Травня 2013
7720
21 Травня 2013
18:17

Як міністр внутрішніх справ звітував у Раді

7720
Уривок стенограми пленарного засідання Верховної Ради 21 травня, на якому міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко доповідав про події 18 травня, коли під час мітингу опозиції було побито журналістів Ольгу Сніцарчук і Влада Соделя
Як міністр внутрішніх справ звітував у Раді
Як міністр внутрішніх справ звітував у Раді

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, як ми і домовлялись на Погоджувальній раді, в залі присутній Віталій Юрійович Захарченко. Я прошу депутата звільнити місце біля міністра. Ви чуєте чи ні?! Дайте можливість міністру послухати. Тому  пропонується  надати міністру для інформації до 20 хвилин і відвести до 10 хвилин для відповідей на письмові та усні запитання від депутатських фракцій та народних депутатів. І розглянути... (Шум у залі) І розглянути за 30 хвилин інформацію. Потім у нас буде Тимчасова слідча комісія, у якої буде можливість конкретно послухати. (Шум у залі) 30 хвилин загалом. Добре, доповідайте.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Шановні громадяни України! Шановні депутати! Вельмишановний Голово Верховної Ради! Я хотів би розпочати свою доповідь з того, що згідно до статті 39 Конституції України було Доручення дано Кабінету Міністрів  розробити Закон про мирні зібрання громадян. І з 2005 року Верховна Рада... (Шум у залі) ...не спромоглася прийняти того закону. Тому я хотів би, користуючись можливістю, звернутися до вас, до всіх фракцій розглянути в другому читанні цей закон і прийняти його для того, щоб не відбувалося таких подій, які відбулися 18 травня цього року.

 

Як саме проходять мирні зібрання сьогодні в державі і що таке... (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віталій Юрійович! Віталій Юрійович, одну хвилинку. Ну, давайте совість мати! Запросили міністра - давайте послухаємо, задасте питання, так не повинно бути. (Шум у залі) Давайте поважати. Прошу.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Я продемонструю сьогодні, яким чином мирні зібрання відбуваються в нашій державі. Наприкінці квітня початку травня цього року  до Київської міської державної адміністрації надійшло 9 повідомлень про заплановані масові заходи в столиці 18 травня: 3 повідомлення про проведення акції "Вставай, Україно!", 6 повідомлень про заходи пов'язані з відзначенням Дня Європи під гаслом "Фашизм в Україні не пройде!", "В Європу без фашистів!". Загальна заявлена чисельність  учасників понад 140 тисяч осіб.

 

У зв'язку  з проведенням таких масштабних заходів Міністерством внутрішніх справ було розроблено відповідний план та здійснено розрахунок сил і засобів  правоохоронців для забезпечення громадського порядку. З метою негайного реагування на зміни в оперативній обстановці були створені посилені слідчі  оперативні групи, групи документування, необхідні резерви особового складу.

 

До відома. З інших регіонів держави до столиці для надання допомоги прибуло 500 працівників спецпідрозділів "Беркут" та 200 військовослужбовців внутрішніх військ. В цілому до охорони громадського  порядку було залучено понад 4 тисячі правоохоронців.

Поступали питання щодо тих дій, які відбувалися в державі, я якраз на цих питання і зупиню вашу увагу.

 

Щодо  подій навколо бронеавтомобіля. Під час проведення масових заходів в столиці надійшла інформація про пересування центральною частиною міста бронеавтомобіля. Для з'ясування мети перебування цього транспортного засобу на вулицях міста та запобігання можливим негативним наслідкам мною особисто було прийнято рішення про доставлення бронеавтомобіля до найближчого територіального органу внутрішніх справ. Працівники ДАІ розпочали   його супроводження до  Шевченківського райуправління. На вулиці Велика Житомирська група опозиційних народних депутатів заблокувала рух цього автомобіля. Відразу транспортний засіб очолив натовп людей із символікою Партії "Батьківщина", УНА-УНСО, ВО "Свобода"  -  до 150 осіб.

 

Ними були побиті вікна у бронеавтомобілі, зірваний відеореєстратор, зламана кришка  двигуна, спущені колеса. Все це супроводжувалося декілька хвилин.

 

У конфлікт також  втрутилися біля 70 молодиків, які підійшли з Михайлівської площі. З обох сторін лунали нецензурні висловлювання, кидали пластикові пляшки з невідомою рідиною, розпилювали сльозогінний газ, виникли поодинокі сутички.

 

Пропоную вам переглянути відео цих подій.

 

(Трансляція відеозапису).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуйте.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Після втручання працівників міліції дії натовпу були локалізовані. Бронеавтомобіль був доставлений до райуправління. Слідчим відділом Шевченківського райуправління головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві розпочато кримінальне впровадження за фактом хуліганства (стаття 296 частина друга Кримінального кодексу). Крім того, на водія бронеавтомобіля складено адміністративні протоколи за порушення правил дорожнього руху. (Шум у залі)

 

Цього ж дня до Шевченківського районного управління звернулися народні депутати України Ярема та Міхальчишин із заявами про військову спецмашину, що створює небезпеку для громадян на вулиці Велика Житомирська. Зазначені заяви зареєстровано та проводиться  перевірка.

 

Щодо нанесення тілесних ушкоджень Сніцарчук. Близько 15 години до Шевченківського райуправління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві із заявою звернулася Сніцарчук Ольга Юріївна, журналіст, парламентський кореспондент, редактор програми "Час", "Підсумки" телеканалу "5 канал". Вона повідомила, що під час зйомок акцій опозиційних сил невідомі особи біля будинку номер 1/3 на вулиці Велика Житомирська вдарили її в обличчя та розбили мобільний телефон.

 

Я хотів ще одне відео показати, але не буду... (Шум у залі) Показати? Будь ласка, покажіть. Покажіть, будь ласка.

 

(Трансляція відеозапису)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуйте. Віталій Юрійович, продовжуйте.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. За словами Снісарчук, приблизно о 13 годині вона приїхала до центральної частини міста Києва з метою висловлення своєї громадської позиції. Близько 14.00 на вулиці Велика Житомирська до неї підбігли невідомі чоловіки та почали бити. Під час нанесення їй тілесних ушкоджень вона викрикувала, що є журналістом та виконує свої професійні обов'язки, однак це не зупинило нападників. У подальшому від користувачів мережі Інтернет вона дізналася про особи учасників конфлікту.

 

Сніцарчук було надано медичну допомогу на місті події лікарями "швидкої", що викликали працівники міліції. Потерпіла від госпіталізації відмовилася.

 

18.05.2013 року слідчим відділом Шевченківського рай управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві  розпочаті кримінальні впровадження за фактом умисного легкого тілесного ушкодження (частина 1, стаття  125 Кримінального кодексу України) та перешкоджання законній професійній діяльності журналіста (частина 1 статті 171 Кримінального кодексу  України).

 

На підставі отриманих доказів слідчим перекваліфіковано дії зі статті "Отримання  легких тілесних ушкоджень" (частина 1 статті  125) на "Хуліганство" (частина 2, 296-а Кримінального кодексу України).

 

Також до Шевченківського районного управління звернувся з заявою Содель Владислав Олександрович, фотокореспондент газети  "Комерсант" (Україна) про визнання його як потерпілого у кримінальному впровадженні. Він знаходився на місці події рядом зі своєю дружиною Сніцарчук та також постраждав він дій невідомих. Тілесних пошкоджень він не отримав.

 

У ході досудового розслідування  виконано ряд слідчих дій та організовано збір інформації щодо цієї події.

 

Особа, на яку вказували Сніцарчук та Содель, встановлено. Сьогодні судом, можливо завтра, ми готуємо відповідні документи до суду, ми його затримали згідно статті 208 Кримінально-процесуального  кодексу і готуємо  документи, які передамо в суд для вирішення прийняття рішення щодо його арешту.   (Шум у залі)

 

У свою чергу я особисто запевняю Ольгу Юріївну, що правоохоронці зроблять все можливе для відновлення ваших конституційних прав і притягнуть до відповідальності винних. При чому я наголошую, що ми будемо приймати відповідні рішення     до всіх, хто приймав в тих бійках активну участь.  (Шум у залі)  Хочу поставити вас до відома, шановні народні депутати. Що 19 травня прокуратурою Шевченківського району міста Києва винесено постанову про об'єднання матеріалів кримінальних проваджень в одне провадження.

 

Тепер, що стосується наметів. Крім того, (Шум у залі) у вас буде можливість задати мені запитання. Я вважаю, вам нададуть таку можливість. Крім того, під час акції опозиційних сил на площі Софіївській представники Всеукраїнського комітету "Наступ" та Громадянського руху "Спільна Справа" без відповідних дозвільних документів встановили біля пам'ятника Богдану Хмельницькому 16 туристичних наметів.

 

Працівниками міліції на підставі Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 28.12.2008 року за номером 1051, представникам цих організацій було запропоновано надати відповідні дозволи на встановлення туристичних наметів; у разі їх відсутності, негайно демонтувати.

 

Однак, ці пропозиції громадянами були проігноровані. У зв'язку з цим, працівниками комунального підприємства "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Шевченківського району міста Києва" було демонтовано 16 наметів.

 

Працівники міліції забезпечували тільки охорону громадського порядку. За його порушення було затримано чотирьох громадян, відносно яких складені адміністративні протоколи. Щодо оцінки професійних дій працівників міліції, призначено та проводиться службове розслідування. Всі матеріали службового розслідування будуть направлені для прийняття остаточного рішення до прокуратури.

 

Хочу відмітити, що при проведенні таких масових заходів із значною кількістю громадян різнополярних політичних поглядів, органи внутрішніх справ спрацювали в цілому на належному рівні, у відповідності до наданих законом повноважень. (Оплески)

 

Разом з тим, хочу закінчити свою доповідь вам, шановні народні депутати, тим, з чого я її начав.

 

Я ще раз хочу звернутися до вас, щоб ви прийняли вкрай необхідний Закон про мирні зібрання, який знаходиться в Верховній Раді, розглянутий в 2009 році був в першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, прошу записатися від фракцій. Хвилина - питання, дві хвилини - відповідь. У нас є 14 хвилин на це.  Прошу. Дам і від позафракційних.

 

Прошу, фракція Віталія Кличка "УДАР", Кутовий.

 

КУТОВИЙ Т.В.

Прошу передати слово Валентину Наливайченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати, Валентин Наливайченко.

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Фракція "УДАР Віталія Кличка". Пане міністре, ми вимагаємо від вас не просто звіту, а конкретних відповідей.

 

Перша відповідь. Відповідно до Закону про міліцію та громадську безпеку в державі ви як член Ради національної безпеки і оборони, як і інші керівники силових органів, поставили особисті підписи на плані забезпечення громадської безпеки кожного громадянина України, в тому числі в суботи під час масових акцій.

 

У цьому зв'язку перше питання. Як так склалося, що безконтрольно за гроші були найняті бойовики, заведені в центр Києва для бойових дій екстремістського нападу на мирних людей. Не залежно від партійності. Перше питання.

 

Друге питання. Як так сталося, хто дав злочинний наказ? Коли бронетехніки без опізнавальних, як ви самі кажете, знаків потрапила поза кордони, які тримали чесні міліціонери навколо масових акцій. Я доповідаю, що всі депутати йшли пішки. Жодна машина не заїхали в центр міста. Окрім оперативних машин  та цієї бронетехніки.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте хвилину, тому що другі не зможуть задати. Відповідайте.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Дякую за запитання.

 

Шановні народні депутати, я дам вичерпну відповідь. І для  того, щоб вона була зрозуміла, я скористаюся довідкою, яка підготовлена нами була якраз відповідно до подій, бронетехніки, вона дійсно вас хвилює, а потім я дам відповідь щодо особи і осіб, які приймали участь в цій акції.

 

18 травня, дуже уважно слухайте, будь ласка, близько 12 годин до перехрестя вулиць Хрещатик, Інститутська почали здійснювати під'їзд на автомобілях голови опозиційних фракцій, які мали очолювати Всеукраїнську акцію "Вставай, Україна!" Зокрема з вулиці Михайлівської під'їхали народні депутати України - керівники депутатських фракцій Верховної Ради: Тягнибок, Кличко, а з вулиці Інститутської до перехрестя з вулицею Хрещатик під'їхав Турчинов. Слід за ним рухалися ще два автомобілі такого ж класу, позашляховики, тобто була колона, яка рухалася. За цією колоною виїхав бронеавтомобіль, про який іде мова. (Шум у залі) На цьому бронеавтомобілі були встановлені білі прапори, за зовнішніми ознаками схожі на прапори Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина".

 

Враховуючи те, що зазначені транспортні засоби не виконали вимогу працівників міліції про зупинку на перехресті вулиць Ольгинська і Інститутська, один із працівників полку ДПС ДАІ при Головному управління Міністерства внутрішніх справ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити. (Шум у залі) Говорите, Юрий Витальевич. Микрофон включен. Юрий Витальевич! Виталий Юрьевич.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Міліціонер прийняв рішення... (Шум у залі)  Так, добре, що ви їх принесли. Дуже добре, що ви їх принесли. Тут на цьому відео, на цій фото бачите ви, оце працівник міліції, який заїхав  попереду цієї колони для того, щоб її зупинити. Включив проблискові маячки, але ніхто не відреагував на цей знак зупинки і поїхали далі. От тут мова йде про оцей джип, про який кажу, в якому в ході службового розслідування працівники міліції дали пояснення, що знаходився пан Турчинов.  (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Фракція "Батьківщина", Лук'янчук, прошу.

 

ЛУК'ЯНЧУК Р.В.

Дякую. Прошу слово передати Турчинову Олександру Валентиновичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Турчинову прошу передати.

 

ТУРЧИНОВ О.В.

В зв'язку з тим, що тут двічі було названо моє прізвище, прощу ще додатково хвилину на репліку.

 

Перше. Ми вимагаємо, щоб поставили наше відео, яке зняли журналісти так само як показали відео міністра внутрішніх справ. Це перше.

 

Друге питання. Пане міністр, я звертаюся до вас, я тут знаходжуся, подивіться на мене, уважно. Я доїхав в зв'язку з допомогою міліції, тому що все було заблоковано, до "Динамо Київ" і далі -  йшов пішки. До вулиці Інститутської я не зміг проїхати в зв'язку з блоком міліції. В той же час БТР, про яке ви говорили, супроводжувала машина ДАІ, він дві години їздив центром міста під захистом міліції. І коли він почав прориватися на площу Софіївську, де було 50 тисяч мітингуючих. Саме опозиціонери зупинили його, щоб вони не задавили людей. І знову міліція заважала.

 

Більше того, в БТР зафіксований працівник міліції і на відео це чітко видно. Наступне питання. ... (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідь на питання. Прошу відповідь на питання, хто? То ви питання задаєте, то відповідь. Дамо. (Шум у залі)

 

Давайте, відповідайте. Я включу і буде... Я включу, я скажу, хай відповість, сяде і побачимо все. (Шум у залі)

 

Шановні народні депутати, я закрию зараз засідання. Я вас прошу, сідайте, ми розглянемо всі питання. Віталій Юрійович, я прошу, сідайте на своє місце. Скажіть, щоб включили відео. Сідайте на своє місце! Сідайте на своє місце! Пропустіть! Ось відео ваше!

 

(Трансляція відеозапису)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу сідати. (Шум у залі) Я прошу сідати, заспокойтеся! (Шум у залі) Слово для репліки надається Олегу Тягнибоку, 2 хвилини міністру і завершуємо розгляд цього питання. Прошу.

 

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Шановні колеги депутати! Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Чому попросив репліку? Не тільки через те, що прозвучало моє прізвище, а через те, що це стосується кожного з нас: і представників опозиції, і представників влади.

 

У доповіді міністра внутрішніх справ прозвучало, що 18 числа я на мітинг приїхав з вулиці Михайлівської.

 

Насправді, є безліч свідків, які можуть зафіксувати, на мітинг я приїхав лишень до вулиці перехрестку Хмельницького і Пушкінської. Увага! Я вийшов з автомобіля на вулиці Пушкінській. Але перед тим, п'ять хвилин, я  телефонічно передзвонив до Іллєнка Андрія, який відповідальний за нашу акцію і по телефону йому сказав, що приїду з вулиці Михайлівської. Що це значить? (Шум у залі) Що це значить, товариство? Це значить, що наші телефони прослуховують, це значить, що інформацію міністру його підлеглі дають навіть не по факту, а по прослухованих розмовах телефонів. Вимагаю, від Голови Служби безпеки України...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від Партії регіонів ніхто не виступав. Прошу, народний депутат Богословська. (Шум у залі) А потім - для репліки Турчинову.

 

БОГОСЛОВСЬКА І.Г.

Шановна українська громада!  Ми попереджали, що якщо неонацистські партії зайдуть в український парламент, то це буде означати, що із  відворотні ці бандюки будуть виходити на політичну площину і на вулиці. Сьогодні відео підтвердило всю правоту слів міністра. І ми це бачили, представник внутрішніх справ був в машині, щоб провести її на штраф-площадку.... (Шум у залі) ...а ви з цього робите фарс. На відео, яке продемонструвала опозиція, немає жодного представника "Свободи". Ви не побачили цей монтаж? Вас там не було? Всюди  ваші люди на зйомках МВД, але вашої жадної людини немає на том відео, що ви представили. Ви - профанатори і провокатори і ніщо, ніщо не може виправдати, що як фашисти  під час війни, металевими штрикали в сіно, щоб знайти там мирних мешканців, як... (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу завершити.

 

БОГОСЛОВСЬКА І.Г. Шановна українська громада, слухайте! Металевими штиками штрикали в машину, де сиділа жива людина, як фашисти під час Другої світової війни штрикали в сіно і шукали мирних мешканців. Це фашизм, і він в Україні не пройде! Дякуємо вам, пане міністре, за те, що все буде розслідувано і всі будуть покарані. Дякую.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ганьба! Ганьба! Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Час для розгляду вичерпано. Ви не чуєте один одного. Перерва на 30 хвилин. Питання розглянуто.

 

Ганьба, да! Ганьба, ви не хочете чути один одного...

 

Фото - tsn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7720
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду