ОБСЄ резолюцією засудила викрадення і незаконне утримання громадян України в Росії

ОБСЄ резолюцією засудила викрадення і незаконне утримання громадян України в Росії

8 Липня 2015
1546

ОБСЄ резолюцією засудила викрадення і незаконне утримання громадян України в Росії

1546
ОБСЄ резолюцією засудила викрадення і незаконне утримання громадян України в Росії
ОБСЄ резолюцією засудила викрадення і незаконне утримання громадян України в Росії

Парламентська Асамблея ОБСЄ (Організація з безпеки і співробітництва в Європі) прийняла резолюцію про «Викрадених і незаконно утримуваних громадян України в Російській Федерації». Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив народний депутат України з фракції «Блок Петра Порошенка» Мустафа Найєм.

 

«ОБСЄ засудила утримання українських громадян в російських в'язницях і офіційно закликала владу Російської Федерації звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України, в тому числі, Надію Савченко та Олега Сенцова», - зазначив пан Найєм.

 

Нагадаємо, 11 травня 2014 року кінорежисер Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

 

Всіх чотирьох громадян України звинувачують у тому, що вони нібито у складі терористичного угрупування вели приготування до вчинення терористичного акту - вибухів у ніч з 8 на 9 травня саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу «Вічний вогонь» та пам′ятника Леніну в Сімферополі (АР Крим), а також у підпалі офісів громадської організації «Російська громада Криму» і представництва партії «Єдина Росія» в Сімферополі 14-18 квітня.

 

Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовлявся допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

26 грудня 2014 року Лефортівський районний суд Москви продовжив до 11 квітня термін арешту Олега Сенцова. Ув'язнений режисер у суді заявив, що всі обвинувачення проти нього базуються на недостовірних свідченнях однієї особи.

 

5 лютого адвокат пана Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що Генеральна прокуратура Росії визнала де-факто наявність подвійного громадянства в українського режиссера Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ.

 

16 квітня адвокат пана Сецова Дмитро Дінзе повідомив, що російське слідство пред'явило Олегу Сенцову звинувачення в остаточній редакції: крім уже інкримінованих епізодів за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ було додано обвинувачення і за статтею 222 КК РФ («незаконне зберігання зброї»).

 

У червні Московський міський суд розглянув апеляційну скаргу українського режисера і залишив у силі арешт до 11 липня.

 

9 липня у Ростові-на-Дону (Росія) російський війський суд розпочне попередні слухання у справі  Олега Сенцова. Слухання буде закритим, через що українські консули не зможуть бути на ньому присутніми.

 

Як писала «Детектор медіа», 17 червня минув рік від дня незаконного ув'язнення української льотчиці, депутата Верховної Ради України і делегата ПАРЄ Надії Савченко. 33-річна українська військова, депутат Верховної Ради та член парламентської делегації у  ПАРЄ Надія Савченко з липня 2014 року перебуває у в'язниці в Росії за звинуваченнями у загибелі співробітників телеканалу «Россия 1» і начебто незаконному перетині російського кордону.

 

Захисник Надії Савченко Марк Фейгін заявив, що має у своєму розпорядженні відео, записане росіянином, яке підтверджує, що її викрали до того, як загинули співробітники каналу «Россия 1» Ігор Корнелюк і Антон Волошин

 

24 квітня російське слідство пред'явило Надії Савченко звинувачення в остаточній редакції: пособництво у вбивстві двох журналістів ВДТРК улітку 2014 року на Донбасі, незаконному перетині кордону Росії. Вона своєї «провини» не визнала.

 

21 травня Слідчий комітет Російської Федерації закінчив слідство у справі Надії Савченко. «Далі ознайомлення зі статтею 217 Кримінально-процесуального кодексу  Російської Федерації», - зазначив її адвокат Марк Фейгін. За його словами, вивчення матеріалів справи, імовірно, завершиться в другій половині липня.

 

10 червня суд у Москві продовжив арешт Надії Савченко до 30 вересня. Таким чином, були відхилені заперечення адвоката Іллі Новікова проти утримання його підзахисної під вартою у зв'язку з її імунітетом як члена ПАРЄ, а також процедурними неточностями під час оформлення клопотання Слідчим комітетом Росії. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1546
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду