Комітет свободи слова вирішив доопрацювати проект про європейський телерадіопродукт

Комітет свободи слова вирішив доопрацювати проект про європейський телерадіопродукт

21 Травня 2015
2001

Комітет свободи слова вирішив доопрацювати проект про європейський телерадіопродукт

2001
Комітет свободи слова вирішив доопрацювати проект про європейський телерадіопродукт
Комітет свободи слова вирішив доопрацювати проект про європейський телерадіопродукт

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 20 травня розглянув законопроект про внесення змін до закону № 2766 «Про телебачення і радіомовлення України» щодо визначення передач європейського виробництва. Проект внесений народними депутатами Вікторією Сюмар, Дмитром Стеценком, Олександром Опанасенком, Сергієм Висоцьким. Члени Комітету вирішили доопрацювати цей проект із висловленими зауваженнями Нацради й індустрії, переєструвати його і розглянути на наступному засіданні.

 

Голова Комітету Вікторія Сюмар пояснила необхідність ухвалення такого документу тим, що це один із законопроектів, який має посилити інформаційну безпеку. «Він передбачає, що передачами європейського виробництва є програми тих країн, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне мовлення. Як відомо, Росія таку конвенцію не ратифікувала, раніше в ці відсотки входила і Росія, і вона займала левову частку, що означало засилля російського інформаційного продукту. Наш курс на європейську інтеграцію і цінності, очевидно передбачає більшу присутність саме європейського продукту», - сказала вона.

 

Голова Нацради Юрій Артеменко принципово схвалив законопроект, назвавши його правильним.

 

«Європа вважає за допустиме не тільки тих, хто ратифікував Конвенцію про транскордонне мовлення, а й тих хто є членами Ради Європи, або підписали Європейську культурну конвенцію. Цей закон не тільки обмежує коло тими, хто ратифікував Конвенцію про транскордонне мовлення, а й говорить про програми держави-окупанта. Це дуже правильно, це дає підстави не спекулювати на цій темі», - зауважив він.

 

Юрій Артеменко принципово підтримав законопроект

 

За його словами, патріотичні настрої на каналах є, приміром, канал М2 перейшов на трансляцію пісень тільки українських виконавців.

 

«На наш погляд, проблема не в паспорті виконавця, а у тому, що більшість українських артистів співають тільки російською. Ми подивилися досвід інших країн, вони захищають мову. Думаю, що нам мову треба захищати обережно. Важко регулювати цей ринок, ми просимо більше саморегулюватися. Те, що цей закон відсіє продукт російського виробництва, це нормально. Але норми у 80% в жодній країні Європи немає. У нас, звичайно, свій особливий шлях. Але ми сіли і порахували: 80% - європейського продукту, в тому числі 50% будуть виконувати українською. 20% - російське й інше. Нашим каналам наразі важко знайти таку кількість європейського продукту. У нас вже йде процес заміни російського продукту голлівудським, боллівудським, латиноамериканським. Ми радилися з індустрією. Пропозиція галузі: або зменшити до 60%, а якщо залишати 80%, то дописати й продукт США і Канади», - зазначив Артеменко.

 

Заступник голови Комітету Олександр Опанасенко зауважив, що можливо ще необхідні норми, які б не дали можливості російському продукту за кілька днів стати кіпрським. Колеги його не підтримали.

 

Раніше Національна рада з питань телебачення і радіомовлення озвучила зауваження до цього проекту.

 

Нагадаємо, що в березні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення визнала порушення Новим каналом і низкою каналів групи «Інтер» і «Медіа Група Україна» норм закону про обов'язкові 50% національного продукту в ефірі. Однак, враховуючи пояснення представників каналів, вона взяла до відома наявність порушень, зобов'язавши мовників їх усунути протягом місяця.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2001
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду