Журналістка з Миколаєва подала скаргу на суддю, який заборонив вести на суді на екс-регіоналом аудіозапис

Журналістка з Миколаєва подала скаргу на суддю, який заборонив вести на суді на екс-регіоналом аудіозапис

19 Травня 2015
1812

Журналістка з Миколаєва подала скаргу на суддю, який заборонив вести на суді на екс-регіоналом аудіозапис

1812
Журналістка з Миколаєва подала скаргу на суддю, який заборонив вести на суді на екс-регіоналом аудіозапис
Журналістка з Миколаєва подала скаргу на суддю, який заборонив вести на суді на екс-регіоналом аудіозапис

Журналістка миколаївського інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Олена Мельникова спільно з медіаюристом Олександром Бурмагіним склала і направила до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України скаргу щодо неправомірних дій судді, який заборонив їй вести аудіо запис процесу. Про це повідомляє видання «Преступности. НЕТ» з посиланням на блог журналістки під назвою «Журналіст - перешкода для об'єктивності чи безкарності судді Алейникова?».

 

Нагадаємо, суддя Центрального районного суду Миколаєва Володимир Алейников своєю ухвалою заборонив журналістам проводити фото-, аудіо- і відеофіксацію резонансного судового процесу над депутатом Миколаївської міської ради, екс-регіоналом Сергієм Полянцевим.

 

«Все почалося з того, що захисник Полянцева на прізвище Чебан повідомив судді про те, що «невідома дівчина прийшла на засідання і записує на диктофон». Я радісно повідомила про можливість записувати засідання, як того дозволяє стаття 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», сподіваючись на те, що суддя, який, звичайно ж, знає про такі норми в законодавстві, поставить на місце захисника і продовжить розгляд справи по суті... Але не тут-то було... Наступні півгодини Алейников присвятив не розгляду справи, а розповідям про те, що діяльність журналіста є перешкодою для відкритого і прозорого процесу», - написала журналістка.

 

За словами судді, норма закону, що дозволяє вести аудіозапис судового процесу, - це лише «одна цитата» статті закону, яку кореспондент начебто «висмикнула» і «намагалася надати їй головне значення».

 

«Так ось зміст в цілому цієї норми спрямований на те, що кожен має право на розгляд його справи відкритим судом. Суд має право мати можливість прийняти обґрунтоване і законне рішення. Таке рішення не може бути прийняте в разі, якщо обвинувачений з тих чи інших причин позбавлений можливості давати пояснення, так як він забажає. І суд повинен обмежувати те, що заважає обвинуваченому», - заявив суддя.

 

Олена Мельникова впевнена, що суддя «Алейников маніпулював нормами Закону і прямо намагався порушити право на публічність, закриваючи очі на те, що цей процес є суспільно-важливим, оскільки Полянцев є депутатом Миколаївської міської ради (публічна особа) і звинувачується в серйозному правопорушенні».

 

За словами журналістки, підсудний в суді, осмілівши, заявив, що не погоджується на відкрите засідання суду, і у хамській манері почав ображати журналіста. «Ви вчилися в школі? Погано вчилися», - заявив він.

 

Однак, як пише Олена Мельникова, суддя не став виносити рішення про проведення закритого судового засідання, адже правових підстав для цього у нього не було.

 

На наступному засіданні суду, яке відбулося в понеділок, 18 травня, суддя Алейников виніс визначення, що забороняє журналістам зокрема проводити аудіозапис судового процесу над Сергієм Полянцевим.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1812
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду