У Миколаєві суддя заборонив журналістам вести запис процесу над депутатом, що звинувачується у хабарництві

У Миколаєві суддя заборонив журналістам вести запис процесу над депутатом, що звинувачується у хабарництві

18 Травня 2015
2309

У Миколаєві суддя заборонив журналістам вести запис процесу над депутатом, що звинувачується у хабарництві

2309
У Миколаєві суддя заборонив журналістам вести запис процесу над депутатом, що звинувачується у хабарництві
У Миколаєві суддя заборонив журналістам вести запис процесу над депутатом, що звинувачується у хабарництві

Суддя Центрального районного суду Миколаєва Володимир Алейников ухвалою заборонив журналістам проводити фото-, аудіо- і відеофіксацію резонансного судового процесу над депутатом Миколаївської міської ради, екс-регіоналом Сергієм Полянцевим. Про це повідомляє інтернет-видання «Преступности.НЕТ».


Видання нагадує, що 16 жовтня минулого року пана Полянцева, який на той момент був заступником голови адміністрації Центрального району Миколаєва, затримали при отриманні хабара. Він вимагав від приватного підприємця - жителя Миколаєва 6 тисяч гривень за позитивне вирішення питання щодо розміщення «малих архітектурних форм» у Центральному районі міста Миколаєва.

 

«Варто відзначити, що суддя Алейников запізнився на саме судове засідання, до того ж деякі його дії можна розцінити як затягування процесу і гру на руку адвокату Полянцева. Приміром, на зауваження журналістів Алейников не реагував, постійно перебивав представників ЗМІ, які апелювали до законів, які дозволяють фіксацію відбувається в залі суду. Також суддя заявив, що журналісти нібито "заважають" розгляду справи Полянцева», - повідомляє видання.


Під час судового засідання захисник депутата наполягав на тому, щоб не тільки заборонити фотографувати підсудного, а й взагалі вигнати представників ЗМІ із зали, так як нібито вони заважають йому «відстоювати невинність підсудного».

 

Як повідомило видання, в цей день на процесі повинні були розглядати негласні слідчі дії співробітників міліції, розглядати фото- та відеоматеріали. Але через затягнутість судового засідання співробітники МВС і прокуратури змушені були покинути залу суду, поспішаючи на інший процес.

 

Нагадаємо, з 28 березня набув чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд», який дозволяє засобам масової інформації застосовувати портативні відеотехнічні засоби фіксації судових засідань без дозволу суду. Відповідна норма прописана в пункті 3 статті 11 закону «Гласність і відкритість судового процесу».

 

Відповідна норма прописана в пункті 3 статті 11 закону «Гласність і відкритість судового процесу»: «Учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом».

 

Водночас вказано, що «проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав», - ідеться у статті.

 

Нещодавно у Харкові суддя Комінтернівського районного суду Харкова пані Манківська заборонила журналістам вести відеозйомку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2309
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
об'єктивно
3275 дн. тому
осіб знімали без їх згоди, порушуючи права людини, публікували покази свідків, до завершення судового розгляду. це може бути здіснено з метою морального тиску, а це порушення закону. всьому є межа, панове.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду