detector.media
19.05.2015 13:48
Журналістка з Миколаєва подала скаргу на суддю, який заборонив вести на суді на екс-регіоналом аудіозапис
Журналістка з Миколаєва подала скаргу на суддю, який заборонив вести на суді на екс-регіоналом аудіозапис

Журналістка миколаївського інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Олена Мельникова спільно з медіаюристом Олександром Бурмагіним склала і направила до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України скаргу щодо неправомірних дій судді, який заборонив їй вести аудіо запис процесу. Про це повідомляє видання «Преступности. НЕТ» з посиланням на блог журналістки під назвою «Журналіст - перешкода для об'єктивності чи безкарності судді Алейникова?».

 

Нагадаємо, суддя Центрального районного суду Миколаєва Володимир Алейников своєю ухвалою заборонив журналістам проводити фото-, аудіо- і відеофіксацію резонансного судового процесу над депутатом Миколаївської міської ради, екс-регіоналом Сергієм Полянцевим.

 

«Все почалося з того, що захисник Полянцева на прізвище Чебан повідомив судді про те, що «невідома дівчина прийшла на засідання і записує на диктофон». Я радісно повідомила про можливість записувати засідання, як того дозволяє стаття 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», сподіваючись на те, що суддя, який, звичайно ж, знає про такі норми в законодавстві, поставить на місце захисника і продовжить розгляд справи по суті... Але не тут-то було... Наступні півгодини Алейников присвятив не розгляду справи, а розповідям про те, що діяльність журналіста є перешкодою для відкритого і прозорого процесу», - написала журналістка.

 

За словами судді, норма закону, що дозволяє вести аудіозапис судового процесу, - це лише «одна цитата» статті закону, яку кореспондент начебто «висмикнула» і «намагалася надати їй головне значення».

 

«Так ось зміст в цілому цієї норми спрямований на те, що кожен має право на розгляд його справи відкритим судом. Суд має право мати можливість прийняти обґрунтоване і законне рішення. Таке рішення не може бути прийняте в разі, якщо обвинувачений з тих чи інших причин позбавлений можливості давати пояснення, так як він забажає. І суд повинен обмежувати те, що заважає обвинуваченому», - заявив суддя.

 

Олена Мельникова впевнена, що суддя «Алейников маніпулював нормами Закону і прямо намагався порушити право на публічність, закриваючи очі на те, що цей процес є суспільно-важливим, оскільки Полянцев є депутатом Миколаївської міської ради (публічна особа) і звинувачується в серйозному правопорушенні».

 

За словами журналістки, підсудний в суді, осмілівши, заявив, що не погоджується на відкрите засідання суду, і у хамській манері почав ображати журналіста. «Ви вчилися в школі? Погано вчилися», - заявив він.

 

Однак, як пише Олена Мельникова, суддя не став виносити рішення про проведення закритого судового засідання, адже правових підстав для цього у нього не було.

 

На наступному засіданні суду, яке відбулося в понеділок, 18 травня, суддя Алейников виніс визначення, що забороняє журналістам зокрема проводити аудіозапис судового процесу над Сергієм Полянцевим.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY