11 медійних організацій і рух «Стоп цензурі!» вимагають ухвалення законопроекту Червакової щодо ліквідації Комісії суспільної моралі

11 медійних організацій і рух «Стоп цензурі!» вимагають ухвалення законопроекту Червакової щодо ліквідації Комісії суспільної моралі

4 Лютого 2015
6546

11 медійних організацій і рух «Стоп цензурі!» вимагають ухвалення законопроекту Червакової щодо ліквідації Комісії суспільної моралі

6546
11 медійних організацій і рух «Стоп цензурі!» вимагають ухвалення законопроекту Червакової щодо ліквідації Комісії суспільної моралі
11 медійних організацій і рух «Стоп цензурі!» вимагають ухвалення законопроекту Червакової щодо ліквідації Комісії суспільної моралі

11 громадських організацій і медійних об'єднань, а також рух «Стоп цензурі!» вимагають від народних депутатів ухвалення законопроекту № 1647 «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду)», який передбачає ліквідацію Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі як державного органу. Відповідну звернення до народних депутатів вони поширили 4 лютого.

 

«Ми переконані, що ухвалення зазначеного законопроекту є застосуванням конституційного принципу рівності всіх громадських об'єднань, припинення існування державного органу цензури, запобігання необґрунтованого витрачання коштів державного бюджету», - йдеться у зверненні (повний текст читайте нижче).

 

Звернення підписали Комісія з журналістської етики, Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка України, Незалежна асоціація телерадіомовників, Українська асоціація видавців періодичної преси, Інститут масової інформації, Асоціація медіа-юристів, Інститут медіа права, «Центр UA», «Європейська медіа платформа», ГО «Детектор медіа», рух «Стоп цензурі!».

 

Нагадаємо, автором законопроекту № 1647 є перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова. У зареєстрованому 26 грудня 2014 року законопроекті вона пропонує вилучити із законодавства згадки про Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі (НЕК), поклавши її функції на інші державні органи.

 

«Ліквідація НЕКу не означатиме, що в країні настане моральний армагедон (державний нагляд за дотриманням законодавства у сфері захисту суспільної моралі здійснюють інші державні органи. - ТК). Просто перестане існувати структура, яка в скрутний час війни поглинає від 4 до 5 мільйонів гривень на рік для того, щоб займатися проектами на кшталт роздачі "Сертифікатів щасливої родини" та іншими екзотичними забаганками», - пояснила пані Червакова.

 

14 січня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей законопроект і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу. 5 лютого планується розгляд законопроекту у сесійній залі.

 

«Детектор медіа» публікує повний текст звернення медійних організацій до народних депутатів:

 

«Звернення до народних депутатів щодо підтримки законопроекту № 1647

 

Комісія з журналістської етики, Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка України, Незалежна асоціація телерадіомовників, Українська асоціація видавців періодичної преси, Інститут масової інформації, Асоціація медіа-юристів, Інститут медіа права, «Центр UA», «Європейська медіа платформа», ГО «Детектор медіа», рух «Стоп цензурі!» звертаються до народних депутатів України щодо підтримки законопроекту № 1647 «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду)», який передбачає ліквідацію Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі як державного органу.

 

Відповідно до законодавства України державний контроль у сфері захисту суспільної моралі здійснюють дев'ять державних органів, які мають встановлені Конституцією і законами України повноваження. Натомість Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі (НЕК) не має повноважень ані експертної установи, яка могла б надавати цим державним органам юридично значимі висновки, ані правоохоронного органу, який міг би проводити розслідування у разі встановлення порушень.

 

Учасники НЕКу є громадськими діячами, які, на наше переконання, мають діяти на тих же підставах, що й решта громадських об'єднань. Законопроектом № 1647 передбачається здійснення громадського контролю у сфері захисту суспільної моралі, який покладається на творчі спілки у галузі культури, мистецтв, журналістики, інші громадські об'єднання. Ми переконані, що ухвалення зазначеного законопроекту є застосуванням конституційного принципу рівності всіх громадських об'єднань, припинення існування державного органу цензури, запобігання необґрунтованого витрачання коштів державного бюджету.

 

Аналіз рішень та результатів діяльності НЕКу, свідчить, що за більш як 10 років своєї діяльності НЕК не досяг мети свого створення, натомість ми постійно стикаємося зі спробами обмежити свободу вираження на підставі надуманих висновків, не оприлюднених всупереч законодавству рішень. Але за ці роки державою вже витрачено від 50 до 90 млн грн на утримання цього органу. Ці кошти держава витратила на заборони мультфільмів, сертифікати щасливої родини, визнання Тараса Шевченка національним символом України. Може, вже досить?

 

Звертаємося до фракцій коаліції: законопроект № 1647 є виконанням Коаліційної угоди!

 

Звертаємося до фракцій, які не входять до коаліції: законопроект № 1647 є виконанням указу Президента від 2010 року!

 

Звертаємося до позафракційних депутатів: законопроект № 1647 дозволяє громадським організаціям безпосередньо, без дозволу Кабміну, здійснювати контроль за захистом інтересів дітей!

 

Підтримка законопроекту № 1647 є приведенням законодавства у відповідність до Конституції України, виконанням рекомендацій Ради Європи, розширенням можливостей для контролю громадськості за питаннями суспільної моралі.

 

Комісія з журналістської етики

Національна спілка журналістів України

Незалежна медіа-профспілка України

Незалежна асоціація телерадіомовників

Українська асоціація видавців періодичної преси

Інститут масової інформації

Асоціація медіа-юристів

Інститут медіа права

«Центр UA»

«Європейська медіа платформа»

ГО «Детектор медіа»

Рух «Стоп цензурі!»

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6546
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
СЮМАР - ГАНЬБА!
3373 дн. тому
Сюмар, Минстець и прочие "деятели" сейчас явно разрязятся говнометом о том, что НАцком Морали и им подобные должны быть ,им надо расширить "полномочия" ,чтобы те могли решать всё без суда и следствия и что Червкаова - засланка Лёвочкино-Фирташа и работает на "окупанта".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду