«Телекомунікаційна палата» не підтримує законопроект про заборону реклами на неєвропейських каналах

«Телекомунікаційна палата» не підтримує законопроект про заборону реклами на неєвропейських каналах

21 Січня 2015
5472

«Телекомунікаційна палата» не підтримує законопроект про заборону реклами на неєвропейських каналах

5472
«Телекомунікаційна палата» не підтримує законопроект про заборону реклами на неєвропейських каналах
«Телекомунікаційна палата» не підтримує законопроект про заборону реклами на неєвропейських каналах

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», членом якої є найбільший кабельний провайдер «Воля-кабель», не підтримує законопроект № 1455 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій)», який передбачає заборону трансляції в Україні реклами на неєвропейських каналах.

 

Про це йдеться у зверненні асоціації до Нацради з питань телебачення і радіомовлення з проханням не підтримувати законопроект.

 

«Проектом передбачається, що неєвропейські програми абсолютно не повинні містити будь-якої рекламної інформації. Практична реалізація цієї норми призведе до того, що на екрані телеприймача має бути відсутнє будь-яке зображення, тобто чорний екран, що є вкрай недружньо по відношенню до глядачів», - вважає асоціація.

 

На її думку, не врахована технічна складова реалізація цієї норми.

 

«А норма щодо заборони розміщення провайдерами програмної послуги реклами у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій є відверто дискримінаційною до учасників ринку та неприкрито лобіює інтереси великого рекламного медіабізнесу, який, як відомо, в Україні представлений лише двома компаніями», - вважає «Телекомунікаційна палата».

 

На думку асоціації, законопроектом не встановлено механізм оплати реклами на європейських каналах юридичній особі України. Автори звернення вбачають у цій нормі додатковий бар'єр для входження на український ринок європейських мовників.

 

«Але більш важливим у цьому аспекті є питання невідповідносте цієї норми положенням Конвенції про транскордонне телебачення, яка прямо забороняє будь-які обмеження у ретрансляції програм, що походять з Європи», - йдеться у зверненні.

 

Також «Телекомунікаційна палата» не підтримує норму законопроекту щодо легалізації обмеженого переліку каналів, що дозволяються до ретрансляції в Україні. Запровадження такого переліку, на її думку, теж суперечить Конвенції про транскордонне телебачення.

 

Водночас «Телекомунікаційна палата» заявляє, що в цілому підтримує ідею встановлення законодавчого механізму, який би стимулював збільшення надходження коштів до україністках медіа за розміщення реклами і як асоціація провайдерів програмної послуги готова докладати для цього зусилля.

 

Нагадаємо, що законопроект № 1455 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій)» 12 грудня зареєстрували Олена Кондратюк, Олександр Абдуллін, Микола Княжицький, Ірина Геращенко та Вадим Денисенко.

 

Законопроект передбачає закріпити на законодавчому рівні норму про існування переліку іноземних програм до ретрансляції (раніше це був так званий «список адаптованих каналів»). Також законопроект пропонує дозволити трансляцію (ретрансляцію) оплаченої в Україні реклами лише в програмах іноземних мовників з Європейського Союзу або країн, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, водночас заборонити рекламу (навіть оплачену в Україні) в програмах мовників з інших країн, у тому числі з Росії.

 

24 грудня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей законопроект.

 

Цей законопроект було перереєстровано з парламенту минулого скликання. Спершу його перереєстрував Ігор Жданов, але 2 грудня відкликав. Натомість 12 грудня його внесла Олена Кондратюк і група депутатів-медійників.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5472
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
maks1010
3393 дн. тому
https://www.facebook.com/kievtypical?fref=ts http://ilike.today/category/chronicles
maks1010
3393 дн. тому
Деньги ж зарабатывать нужно
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду