Надія Савченко заявляє, що журналісти каналу «Россия 1» загинули, коли потрапили на Донбасі під вогонь сепаратистів

Надія Савченко заявляє, що журналісти каналу «Россия 1» загинули, коли потрапили на Донбасі під вогонь сепаратистів

23 Грудня 2014
3922

Надія Савченко заявляє, що журналісти каналу «Россия 1» загинули, коли потрапили на Донбасі під вогонь сепаратистів

3922
Надія Савченко заявляє, що журналісти каналу «Россия 1» загинули, коли потрапили на Донбасі під вогонь сепаратистів
Надія Савченко заявляє, що журналісти каналу «Россия 1» загинули, коли потрапили на Донбасі під вогонь сепаратистів

Ув'язнена в Росії українська льотчиця Надія Савченко заявляє, що не наводила мінометний вогонь  на журналістів каналу «Россия 1», загиблих під Луганськом, хоча за звинуваченням у цьому її утримує під вартою російська сторона. Про це вона повідомила в письмовому інтерв'ю інформагентству УНІАН.

 

«Російські журналісти загинули від розриву мінометної міни. В тому бою мінометів з боку Збройних сил України не було. І мінометний вогонь я не наводила, тим більше - по людям без зброї. Журналісти потрапили під вогонь своїх же сепаратистів. Тільки не з батальйону «Зоря», а «махновців» (як їх називають самі «ополченці» з «Зорі»). Це мені сказали «ополченці», коли я ще була у полоні в Луганську», - заявила пані Савченко.

 

Українська льотчиця Надія Савченко в інтерв'ю УНІАН також подякувала усім, хто її підтримує. «Я дуже вдячна Україні і світові за небайдужість до моєї справи, а також долі України в цілому. Я відчуваю цю підтримку, значить, її достатньо», - написала вона.

 

Як повідомляє УНІАН, питання Надії Савченко, що знаходиться у СІЗО-6 у Москві, вдалося передати за допомогою її адвоката Марка Фейгіна. Він пообіцяв організувати письмове інтерв'ю для журналіста, який поставить питання про звільнення його підзахисної президенту Росії Володимиру Путіну. Це зробив журналіст УНІАН Роман Цимбалюк на великій прес-конференції глави РФ 18 грудня.  Він також запитав Володимира Путіна, коли Росія припинить «каральну операцію» проти населення Донбасу та звільнить українського режисера Олега Сенцова і ще біля трьох десятків військовополонених.

 

Нагадаємо, 2 липня слідчий комітет Росії (СК) пред'явив звинувачення в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина громадянці України, військовій льотчиці Надії Савченко. 16 липня під час зустрічі з українським консулом Надія Савченко підтвердила, що її без згоди, незаконно було вивезено з території України до Росії - з мішком на голові та у наручниках. 

 

17 грудня Марк Фейгін заявив, що дані білінгу її мобільного телефону доводять алібі його підзахисної і її непричетність до загибелі російських журналістів під Луганськом. Інший адвокат льотчиці Ілля Новіков повідомив, що дані білінгу мобільних телефонів як його підзахисної, так і загиблих російських журналістів будуть «сьогодні-завтра» передані у слідчі органи РФ.

 

Водночас адвокат Микола Полозов заявив, що Надія Савченко може бути звільнена наприкінці січня після отримання статусу делегата від України у Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). З набуттям нею дипломатичного імунітету РФ не матиме права утримувати українську громадянку у СІЗО і переслідувати її у кримінальній справі за звинуваченням у загибелі журналістів каналу «Россия 1».

 

22 грудня стало відомо, що Московський міський суд відхилив скаргу української льотчиці, народного депутата («Батьківщина») Надії Савченко і залишив її під арештом. У відповідь вона заявила, що продовжить безстрокове голодування.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3922
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду