«Свобода» готує черговий позов проти газети «Експрес» – Ігор Починок готовий доводити правоту редакції

«Свобода» готує черговий позов проти газети «Експрес» – Ігор Починок готовий доводити правоту редакції

14 Листопада 2014
7585
14 Листопада 2014
14:44

«Свобода» готує черговий позов проти газети «Експрес» – Ігор Починок готовий доводити правоту редакції

7585
«Свобода» готує черговий позов проти газети «Експрес» – Ігор Починок готовий доводити правоту редакції
«Свобода» готує черговий позов проти газети «Експрес» – Ігор Починок готовий доводити правоту редакції

Юридичне управління ВО «Свобода» готує черговий судовий позов проти газети «Експрес» із вимогою спростувати недостовірну, на думку партії, інформацію про лідера «Свободи» Олега Тягнибока та голову економічної ради «Свободи» Ігоря Кривецького. Про це повідомляє прес-служба партії.

 

Приводом до майбутнього позову став матеріал «Вова Морда (Володимир Дідух) заговорив: "Я дав партії Тягнибока 48 мільйонів доларів. Готівкою"», оприлюднений 13 листопада в № 120 (7850) газети «Експрес». У цьому матеріалі львівський бізнесмен Володимир Дідух, відомий також як кримінальний авторитет на прізвисько Вова Морда, заявив, що свого часу дав ВО «Свобода» $ 48 млн на розвиток політсили.

 

Прес-служба «Свободи» заявляє, що «оприлюднена в цьому "інтерв'ю" інформація є брехнею та маячнею. Це чергова порція бруду, яку газета під соусом "розслідування" виливає на наше об'єднання впродовж останніх двох років».

 

«Укотре констатуємо, що газетярська "Санта барбара", влаштована "Експресом" проти "Свободи", - збочена фантазія головного редактора видання Ігоря Починка, який кампанією оббріхування нашої політсили, вочевидь, переслідує два інтереси: власне, помста "Свободі", яка перешкоджає цьому "цигарковому баронові" реалізовувати в газетних кіосках Львова тютюнові вироби, та брудне і, вочевидь, дуже матеріяльно вмотивоване політичне замовлення опонентів "Свободи"», - стверджують у прес-службі партії.

 

Головний редактор газети «Експрес» Ігор Починок у коментарі інтернет-виданню «Дуся» розповів, що «Експрес» проводить розслідування про фінансування «Cвободи» вже близько півтора року. За його словами, інформацію про нібито причетність до партії людей кримінального походження газета отримала від колишніх працівників міліції приблизно рік тому. І лише близько місяця тому їм вдалося домовитися з Володимиром Дідухом про інтерв'ю.

 

Ігор Починок запевняє, що в газети «Експрес», є необхідні документи, щоб довести правоту в суді.

 

У «Свободі» нагадують, що новий позов буде не першим проти газети «Експрес». Зокрема, за даними прес-служби партії, Франківський районний суд Львова задовольнив позов Олега Тягнибока до ТОВ «Експрес мультимедіа груп» і зобов'язав газету спростувати інформацію, оприлюднену в статті «Гроші Тягнибока-4. Угода з дияволом», надруковану в газеті «Експрес» від 24.10.2013 року (№117). Але газета спростування так і не надрукувала. Також до «Експресу» подала чотири позови народний депутат від ВО «Свобода» Ірина Сех та один позов народний депутат від ВО «Свобода» Ігор Кривецький, але рішень у цих справах ще немає. «Свобода» також підготувала судовий позов і щодо матеріалу «Справжній господар партії "Свобода"», оприлюдненого 23 жовтня 2014 року в №114 (7817) газети «Експрес».

 

«Ми переконані, що зрештою рано чи пізно буде ухвалено справедливі рішення у всіх справах, і газета "Експрес" буде змушена публікувати спростування», - заявляють у прес-службі партії.

 

«Свобода» стверджує, що газета «Експрес» регулярно змінює реквізити, через що судові процеси затягуються. Ігор Починок це заперечує.

 

«Наша позиція дуже проста: ми з задоволенням надаємо можливість висловитися будь-якій стороні. Ми і Тягнибоку неодноразово пропонували провести зустріч, зокрема, щоб надати можливість висловитися у справі Новицького. Він відмовився. "Свобода" намагається культивувати думку про те що "Експрес" не надає альтернативної точки зору. Але ми завжди намагаємося зрозуміти, що ми маємо - іншу точку зору чи спекуляцію? І розповіді про те, що "Cвобода" виграла якийсь там суд, не відповідають дійсності. В кожному випуску "Експресу" в редакційній колонці вказані реквізити та адреса редакції. Кожна людина, що хоче звернутися до редакції має таку можливість. До речі, один із останніх процесів проти нашої газети "Свобода" провела через суд Житомирської області. Нам про це стало відомо з преси», - заявив Ігор Починок.

 

На запитання, чи надасть зараз «Експрес» можливість Олегу Тягнибоку виступити зі спростуванням на сторінках видання Ігор Починок відповів, що пан Тягнибок до них з таким проханням не звертався. «Я не розумію що ми маємо спростовувати. Редакція нічого не стверджує - ми даємо можливість висловитися учасникам певних подій. До речі, ми ставили Дідуху питання: як ви можете довести той чи інший факт, за яких обставин сталася та чи та подія? Чесно кажучи, його точка зору видалася досить переконливою. Звісно, він називав речі і факти, які можна поставити під сумнів. Але це не твердження редакції - ми вважали за необхідне, щоб це інтерв'ю вийшло в такому форматі і щоб інші сторони мали можливість висловитися. Дідух заявив, що готовий, але Тягнибок відмовився. У Тягнибока якийсь комплекс - що всі хочуть боротися зі "Cвободою". На нашу думку, будь-які суспільно значимі факти, що потрапляють в поле нашого зору, мають бути оприлюднені. Незалежно від того, подобається це Тягнибоку, Кличку, Яценюку або ще комусь, чи не подобається», - стверджує головред газети «Експрес».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7585
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду