«Стоп цензурі!» вимагає розслідувати напад на Сніцарчук і Соделя

«Стоп цензурі!» вимагає розслідувати напад на Сніцарчук і Соделя

21 Травня 2013
13399

«Стоп цензурі!» вимагає розслідувати напад на Сніцарчук і Соделя

13399
«Стоп цензурі!» вимагає розслідувати напад на Сніцарчук і Соделя
«Стоп цензурі!» вимагає розслідувати напад на Сніцарчук і Соделя

Журналістський рух «Стоп цензурі!» вимагає від МВС, Верховної Ради й Адміністрації Президента розслідувати напад на журналістів 5-го каналу Ольгу Сніцарчук і газети «Коммерсантъ-Украина» Владислава Соделя, що стався 18 травня під час виконання ними професійних обов'язків на мітингу об'єднаної опозиції. Про це йдеться в заяві руху, поширеній 21 травня.

 

Наводимо повний текст заяви:

 

Журналістський рух «Стоп цензурі!» вважає черговим проявом наступу на демократію напад на наших колег Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя 18 травня під час виконання професійних обов'язків на мітингу об'єднаної опозиції.

 

Побиття журналістів відбувалося у присутності кількох працівників органів внутрішніх справ, дії яких можна кваліфікувати, як службова недбалість.

 

Ця справа отримала широкий суспільний резонанс, оскільки засвідчила низку проблем в правоохоронній сфері країни.

 

Журналістський рух «Стоп цензурі!» вимагає:

 

Невідкладно утворити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для розслідування цієї справи. Журналісти передадуть депутатам всі фото і відео матеріали, а також інформацію про осіб, що вчинили напад.

 

Від Міністерства внутрішніх справ і персонально міністра Віталія Захарченка:

 

1. Ефективного розслідування побиття та перешкоджання професійній діяльності наших колег, із залученням фото та відео матеріалів від журналістів, а також матеріалів журналістських розслідувань.

 

2. Проведення та оприлюднення результатів службової перевірки, а також порушення кримінальної справи щодо працівників МВС, які були присутніми під час побиття журналістів, та проігнорували злочинні дії нападників.

 

3. Публічно оприлюднити інформацію про підстави, у т.ч. копії відповідних документів супроводження автомашинами ДАЇ БТР, що брав участь у сутичках на вул. Малій Житомирській.

 

4. Щотижневого публічного звіту про хід цих розслідувань та перевірок.

 

Від Адміністрації Президента негайно скликати Міжвідомчу робочу групу та запросити до неї міністра внутрішніх справ Віталія Захарченко та Генерального прокурора Віктора Пшонку для розгляду ситуації.

 

Звертаємось до міжнародних структур, зокрема, до Європейського Союзу, Ради Європи, ОБСЄ, та посольств іноземних країн, представлених в Україні, з проханням про підтримку та спрямування до української влади та урядів власних країн заяв та звернень щодо безкарності злочинів проти журналістів в Україні.

 

 

Довідка

Громадський рух «Стоп цензурі!»

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об'єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

 

Це ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

 

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням /news/article/53128/2010-05-22-pripiniti-tisk-na-zhurnalistiv-ne-dopustiti-represii/

 

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

 

Контактна особа:

Артем Соколенко,

координатор прес-центру Громадського руху «Стоп цензурі!»

050 440 46 08 censor.stop@gmail.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13399
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Виктор
4002 дн. тому
Виктор // 22.05.2013 11:00 А не хочет ли Фридом Хаус расследовать как эти и многие другие журналисты наблюдали два час как бьют трех человек и при них травят газом? где эти фото и репортаж с места событий. Фото тех кто конкретно травит газом и избивает трех людей? Вы там вообще не забыли, что именно в присутствии ЕЕ величества журналистики на протяжении часа БИЛИ И ТРАВИЛИ Газом трех человек. Кроликов, водителей, шутников, провокаторов, инакомыслящих, нанятых - называйте как угодно, НО ЛЮДЕЙ. ВЫ ведь в Европу собрались? В Европе убийцу более 80 человек Брейвика аккуратно одевают на суд и тихо судят. А в присутствии этих крутых, да и Вас - журналистов то, что били палками и травили реальным газом в закрытом помещении более 2-х часов. У них реальные побои и одного с места забрали без сознания в реальную больницу. Для Вас люди НИКТО. Главное тренд по тренду. Где Ваша европейская, человеческая, журналистская совесть? Где ЭТИ побои у журналистки? Где у ее мужа? Вы же взрослые люди! Нападающий гопник и скотина, танцующий и издевающийся, сволочь молодая, но если бы он ее ударил, как били кроликов - были бы синяки и гематомы как у них. Но нужны ли Вам люди? Давайте танцуйте дальше на "избитой до смерти" журналисткой и не замечайте что именно при Вас БИЛИ И ТРАВИЛИ ГАЗОМ ТРЕХ ЛЮДЕЙ. Где эти фото журналисты!?! Вы ведь журналисты!?!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду