До 200-річчя Тараса Шевченка вийдуть нові видання його творів, державні ТРК знімуть фільми і програми

11 Березня 2013
6448
11 Березня 2013
17:38

До 200-річчя Тараса Шевченка вийдуть нові видання його творів, державні ТРК знімуть фільми і програми

6448
До 200-річчя Тараса Шевченка вийдуть нові видання його творів, державні ТРК знімуть фільми і програми

До відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка вийде серія книг, присвячених Кобзареві, а державні мовники покажуть тематичні передачі, документальні фільми власного виробництва.

 

У рамках програми «Українська книга» здійснюватиметься випуск повного зібрання творів Тараса Шевченка у 12-ти томах, «Шевченківської енциклопедії» у 6-ти томах та факсимільного видання рукописних збірок творів, альбомів та листів поета.

 

Окрім того, Держкомтелерадіо сприятиме випуску видання «Кобзаря» іноземними мовами (англійською, німецькою, французькою, російською, польською, казахською, литовською), літопису його життя і творчості, а також альбому репродукцій художніх творів Тараса Шевченка тощо.

 

Наразі в рамках програми вже побачила світ низка таких видань. Так, нещодавно відбулась презентація перших двох томів Шевченківської енциклопедії, підготовлених Інститутом літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України. У 2012 році вийшла збірка «Український віночок. Антологія творів українських письменників для дітей», до якої увійшли твори Кобзаря  (видавництво «АВІАЗ»). Державне видавництво «Либідь» випустило книги «Я так її, я так люблю...», «З верховин півстоліття. Національній премії України імені Тараса Шевченка - 50».

 

Інші державні видавництва також представили унікальні в своєму роді видання про життя та творчість генія. Це і книги з репродукціями полотен Шевченка, і так званий «Дитячий Кобзар», а також путівник перебування поета на Чернігівщині.

 

Державні мовники цьогоріч готують до показу власну документалістику про творчий шлях і постать Тараса Шевченка, спеціальні тематичні програми тощо.

 

22 травня, у день 152-ї річниці з дня перепоховання Тараса Шевченка, Перший національний покаже відкритий урок, присвячений геніальному українському поетові, художнику та громадському діячеві. Пряма трансляція розпочнеться о 12.00.

 

Також телеканалом буде створено два масштабних документальних фільми про маловідомі сторінки життя Кобзаря.

 

НТКУ ініціює виробництво мультиплікаційного серіалу про великого поета та серію 3D-роликів під назвою «Невідомий Шевченко». 

 

Державний телеканал «Культура» готує 5-серійний документальний цикл «Дорогами Тараса Шевченка». Шевченкіані буде присвячено також передачі «Обереги пам'яті», «Відлуння історії» та серія матеріалів «Митці України читають Шевченка».

 

Обласні ТРК ознайомлюватимуть свою аудиторію із перебігом підготовки до святкування ювілею в рамках тематичних теле- і радіопередач, проектів тощо. Зокрема, Черкаська ОДТРК підготує велику тематичну програму «Кобзар єднає нас».

 

Нагадаємо, 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка Україна святкуватиме у 2014 році. У червні 2010 року під головуванням Президента України було Віктора Януковича створено координаційну раду з підготовки й святкування цього ювілею на загальнонаціональному рівні.

 

Як писала «Детектор медіа», Голова Комітету з питань свободи слова та інформації  Верховної Ради України Микола Томенко заявив, що чимало положень державної програми підготовки до святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка написані «під відмивання державних коштів». Про це він заявив, коментуючи повідомлення про наміри Уряду виділити додаткові кошти на святкування ювілею Кобзаря.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6448
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду