«Експрес» припиняє співпрацю з міліцією і покладається на міжнародних експертів

8 Січня 2013
6500
8 Січня 2013
14:42

«Експрес» припиняє співпрацю з міліцією і покладається на міжнародних експертів

6500
«Експрес» хоче подати знайдену у журналіста «прослушку» на міжнародну експертизу
«Експрес» припиняє співпрацю з міліцією і покладається на міжнародних експертів

Журналісти газети «Експрес» вирішили «припинити співпрацю з міліцією» з розслідування обставин щодо знайденого в квартирі журналіста цього видання пристрою негласного зняття інформації і надати його на міжнародну експертизу. Про йдеться в офіційній заяві, опублікованій на сайті видання.

 

До такого кроку журналістів, як йдеться у заяві, підштовхнула поведінка правоохоронців під час понад шестигодинних слідчих дій, які вчора до півночі відбувалися у квартирі журналіста.

 

«Ми бачимо, що офіційні органи лише імітують розслідування. Окрім того, у нас немає впевненості у тому , що йдучи назустріч міліції, ми, у кінцевому випадку, не допоможемо їй лише повернути підслуховуючий пристрій тим, хто його незаконно встановлював, - йдеться у заяві. - Для нас на цей момент усе зрозуміло: у приватне і професійне життя нашого журналіста відбулося незаконне втручання. Мотиви теж очевидні  - це спроба встановити контроль над журналістом-розслідувачем, автором ряду резонансних статей, які стосуються зловживань найвищих посадових осіб країни, міліцейських чиновників і т.д. Це не можна трактувати по-іншому як тиск на журналіста, на газету».

 

Знайдений пристрій у квартирі Тараса Зозулінського видання вирішило передати незалежним експертам у Європі для проведення неупередженої міжнародної експертизи. Також редакція власним коштом залучатиме до розслідування появи згаданого пристрою «колишніх професійних правоохоронців, яким довіряє».

 

Нагадаємо, 7 січня  з 17.20 до 00.00 у квартирі журналіста видання Тараса Зозулінського проводились слідчі дії. На думку газети «Експрес», спеціалістів НДЕКЦ не забезпечили жодним необхідним обладнанням для швидкого виявлення радіоелектронних пристроїв. А начальник ГУМВС України у Львівській області Олександр Рудик заявив, що у квартирі не було виявлено «жодного підслуховуючого чи прослуховуючого пристрою».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», напередодні, 6 січня, журналіст знайшов у своєму домашньому одязі автономний прослуховуючий пристрій. Після цього Тарас Зозулінський та редакція газети подали заяви та повідомлення про злочин до Галицького РВ ЛМУ ГУМВС України у Львівській області, ГУМВС України у Львівській області, Прокуратури Львівської області та Управління Служби безпеки у Львівській області.

 

Увечері журналісту зателефонували представники міліції, які повідомили про свій намір провести обшук без санкції суду. При цьому слідчий зазначив, що не дозволить бути присутніми під час обшуку журналістам та будь-яким «стороннім» особам. До квартири Тараса Зозулінського вирушила група журналістів газети «Експрес» та відеоператори.  

 

Близько 20-ї правоохоронці відмовилися від намірів здійснювати обшук у квартирі журналіста без санкції суду. 

 

На думку Тараса Зозулінського, намагання прослуховувань та дії міліції можуть бути пов`язані з публікацією матеріалів про наркоторгівлю, які він публікує протягом двох років. Редакція газети протягом грудня проводила журналістське розслідування на цю тему за участі Зозулінського та його колег. 

 

7 січня, за заявою Тараса Зозулінського відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України (умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6500
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду