«Либідь-ТБ» позіціонується як «народне телебачення» і планує вийти на самоокупність за 4-5 років

13 Грудня 2012
8055
13 Грудня 2012
15:12

«Либідь-ТБ» позіціонується як «народне телебачення» і планує вийти на самоокупність за 4-5 років

8055
«Либідь-ТБ»  позіціонується  як «народне телебачення» і планує вийти на самоокупність за 4-5 років

Четверта українська супутникова платформа «Либідь-ТБ» перенесла запуск на перший квартал 2013 рік. Про це сьогодні під час прес-конференції оголосив керівник проекту В'ячеслав Мордачов.

 

Така затримка пов'язана з намірами компанії отримати ліцензію у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення. Раніше повідомлялось, що «Либіть-ТБ» стартує у  восени 2012 року. Наразі компанія упорядковує документи, які подаються регулятору.

 

При тому, що деякі подібні проекти, зокрема Xtra TV, через недосконалість українського законодавства працюють без ліцензії, пан Мордачов зазначив, що для «Либідь-ТБ»  отримання ліцензії Нацради є стратегічним пріоритетом.

 

 

Фото з відеозапису прес-конференції. Зліва направо: Андрій Соломаха, В'ячеслав Мордачов і Антон Алешанов

 

Андрій Соломаха, заступник директора компанії з правових питань, наголосив, що  під час обговорення на  одному з круглих стлів Нацради було вирішено, що  у правовому полі  можна працювати  з ліцензією та uplink в Україні або без ліцензії та з  uplink за кордоном.  «Для нас пріоритетною є робота  в Україні з uplink, з ліцензією. Бути доступними та упевненими, щоб наші абоненти відчували свою захищеність», - сказав пан Соломаха.

 

За словами В'ячеслава Мордачова, український ринок дуже складний і конкурентний , однак новостворена платформа не планує завойовувати вже зайняті ніші. «Ми не будемо нікого тіснити. Кожна компанія позиціонує себе на своєму сегменті ринку: хтось намагається виводити цифрове ефірне телебачення, як «Зеонбуд», проекти супутникового телебачення - Viasat і Xtra TV позиціонують себе на преміум аудиторію. Наша бізнес модель полягає у тому, що ми позиціонуємось як  народне телебачення», - заявив керівник проекту.

 

Пан Мордачов сказав, що орієнтуватиметься на абонентів населених пунктів, які віддалені від великих міст на відстань більше 30 кілометрів: зокрема, це території зі складним ландшафтом і низькою щільністю населення. У цій ніші платформа намагатиметься витіснити з ринку нелегальні та піратські способи прийому телебачення. «Ми хочемо створити легальну альтернативу нелегальних проектів», - резюмував він.

 

Окрім піратства, ще одним викликом для новоствореної платформи  є  відкритість сигналів основних українських телеканалів на супутнику, що дає змогу  абонентам дивитись їх безкоштовно. Однак представники «Либіть-ТБ» переконані, що з переходом на цифру телеканали почнуть кодувати свій  сигнал.

 

В'ячеслав Мордачов сказав, що інвесторами проекту є фізичні особи, імена яких він не розкриває: «У нас є досвід успішного запуску такого проекту, є інвестиції, які вдалось отримати під наше знання, навики та досвід і ми віримо що  цей досвід можна повторити на такому складному ринку яким є Україна». При цьому, за його словами проект потребує тривалих  і суттєвих інвестиції, вийти на самоокупність «Либідь-ТБ»  планує упродовж 4-5 років. «Бізнес почне приносити прибутки, коли кількість абонентів  перевищить 1 мільйон», - впевнений керівник проекту.

 

За  дослідженнями компанії, середньостатистичний українець готовий  платити за якісне телебачення близько 5-8 гривень на місяць.  У найбільш доступний пакет «Либідь-ТБ»  увійде топ-20-25 національних телеканалів, при цьому  абонентам пропонуватимуть розширити пакет за рахунок преміум каналів.

 

При підключенні до «Либідь-ТБ», за словами директора по контенту Антона Алешанова,  абонент матиме змогу переглядати національні канали безкоштовно : «Якщо  після цього він захоче продовжити співпрацю, тоді вартість становитиме близько 5 доларів плюс/мінус на рік». При цьому пан Мордачов додав, що вартість пакетів ще не до кінця затверджена і остаточні цифри будуть названі, коли проект буде запущено.

 

Перемовини з українськими каналами наразі тривають, «Либідь-ТБ» планує укласти договори з усіма найбільшими мовниками. При цьому,  за словами пана Соломахи, «Либідь-ТБ» як DTH-оператор, не має зобов'язань щодо обов'язкової трансляції каналів, які входять до універсальної програмної послуги (УПП).

 

«УПП обов'язкова для усіх провайдерів, окрім тих, де кінцеві користувачі користуються індивідуальними прийомними комплектами.  Спершу ми подавали документи до Нацради щодо УПП, і наша аргументація  ґрунтувалась на тому, що ми як майбутній ліцензіат беремо на себе таке зобов'язання. Однак, на жаль, після  консультацій нам сказали, що за законом на це ми не маємо права», - сказав він. Також Андрій Соломаха зазначив, що в українських DTH-операторів, які вже працюють на ринку, немає договору з жодним загальнонаціональним каналом.

 

Нагадаємо, запуск тестової трансляції супутникового оператора «Либідь ТБ» із супутника Eutelsat W7 відбувся ще у вересні 2011 року. Технологічним партнером проекту виступила російська корпорація General Satellite, яка є партнером найбільшої супутникової платформи Росії «Триколор ТВ». Тоді ж було оголошено, що комерційне мовлення «Либідь ТБ» розпочнеться наприкінці 2011 року і абонентам запропонують пакети з «найбільш популярних українських та іноземних каналів за привабливими цінами».

 

В'ячеслав Мордачов до серпня 2012 року був президентом російського супутникового оператора «Триколор ТВ».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8055
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Валерий
4156 дн. тому
Они уже три года стартуют. Мечтать, "пилить бабки" - это не давать результат. А выстёбываться все мастера.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду