Курпіль хоче змінити закон «Про інформацію», уточнивши підстави для права на відповідь і морального відшкодування

4 Березня 2011
11609
4 Березня 2011
12:17

Курпіль хоче змінити закон «Про інформацію», уточнивши підстави для права на відповідь і морального відшкодування

11609
Курпіль хоче змінити закон «Про інформацію», уточнивши підстави для права на відповідь і морального відшкодування

Народний депутат Степан Курпіль (БЮТ) пропонує уточнити в законі «Про інформацію» підстави для відшкодування моральної шкоди та гарантії права на відповідь, а також визначити перелік документів, що засвідчують професійну належність журналіста. Про це йдеться в законопроекті № 8201 щодо приведення норм закону «Про інформацію» у відповідність до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, який він зареєстрував у Верховній Раді 3 березня.

 

Степан Курпіль пропонує уточнити в законі поняття «оціночне судження»: прибрати із визначення згадку про наклеп, який не підпадає під категорію оціночних суджень.

 

Окрім цього, він хоче змінити гарантії права на відповідь: особа має право на відповідь, якщо вона вважає, що оціночні судження щодо неї насамперед ґрунтуються на недостовірній інформації та порушують її особисті немайнові права, а не лише принижують честь, гідність і ділову репутацію.

 

При цьому ЗМІ має право відмовити у публікації відповіді, якщо вона порушує положення статті 28, тобто закликає до повалення конституційного ладу чи порушення територіальної цілісності України, пропагує війну й насильство, розпалює міжетнічну чи релігійну ворожнечу тощо.

 

Законопроект змінює підставу для відшкодування моральної шкоди, завданої недостовірною інформацією. Суд може призначити компенсацію, лише якщо працівник ЗМІ усвідомлював недостовірність інформації та передбачав її суспільно небезпечні наслідки. Натомість скасовується норма про обов'язок відшкодовувати матеріальну шкоду, якщо суб'єктивну думку висловлено в брутальній формі.

 

Також законопроект визначає перелік документів, що засвідчують професійну належність журналіста, а саме «посвідчення видане засобом масової інформації, всеукраїнським професійним творчим об'єднанням журналістів або інший документ, що підтверджує професійний фах журналіста».

 

До того ж, документ виключає положення про інші випадки, у яких працівнику ЗМІ забороняється збирати інформацію в районах стихійного лиха, катастроф, у місцях аварій, масових безпорядків, воєнних дій.

 

Відзначимо, що Степан Курпіль пропонує вносити зміни до нової редакції закону «Про інформацію», ухваленої 13 січня, яка набуде чинності 9 травня 2011 року.

 

У пояснювальній записці народний депутат зазначає, що законопроект направлений на приведення норм закону «Про інформацію» у відповідність із Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

 

Степан Курпіль наголошує, що Україна посідає одне із перших місць за кількістю поданих заяв громадян до Європейського суду з прав людини, а понад 60% позовів до ЗМІ подаються від посадових і службових осіб, які вимагають від медіа компенсацій за завдану їм критикою моральну шкоду.

 

За даними пана Курпіля, Європейський суд з прав людини вже виніс щодо України 4 рішення по статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в яких неодноразово підкреслював: «Суд вважає, що публікації містили критику двох політиків, яка була викладена жорсткою, полемічною, саркастичною мовою. Немає сумніву, що для позивачів вони були образливими і навіть шокуючими. Проте, обираючи свою професію, вони залишили себе відкритими для суворої критики і пильного нагляду; це той тягар, який політики мають прийняти в демократичному суспільстві» (з рішення «"Українська прес-група" проти України», винесеного у березні 2005 року).

 

На думку депутата, прийняття законопроекту запобігатиме винесенню рішень проти України, сприятиме усуненню перешкод для професійної діяльності журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11609
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду