«Репортери без кордонів» засудили дії української міліції щодо журналістів

6 Квітня 2010
15068
6 Квітня 2010
15:11

«Репортери без кордонів» засудили дії української міліції щодо журналістів

15068
«Репортери без кордонів» засудили дії української міліції щодо журналістів

Правозахисники «Reporters sans frontières» назвали методи, які застосовують до журналістів в Україні, неприйнятними, повідомляє «Інститут масової інформації».

 

Заява «Репортерів без кордонів» стосується інцидентів, що сталися в березні в Києві. Журналістку Олену Білозерську та фотокора агенції новин «Фотолента» Олексія Фурмана викликали в відділення міліці та допитали щодо маніфестацій активістів опозиційних рухів, які вони висвітлювали в лютому. 27 березня на підставі судового доручення слідчі провели обшук в їх квартирах та перевірили їх комп'ютери. В Олени Білозерської вилучили два CD-диски з фотографіями, в Олексія Фурмана - два системних блоки комп'ютера , чотири фотокамери без плівки та близько п'ятидесяти CD-дисків. Згодом всі ці матеріали Фурману повернули. Щодо пані Білозерської, під час допиту 30 березня 2010 року слідчі пообіцяли їй надати вилучений DVD.

 

Обидва журналісти відзначили, що міліція з особливою старанністю шукала фотодокументи та відеозаписи, що мають відношення до «Автономного спротиву», руху радикальної опозиції. Міліція вилучила фотографії маніфестантів, які закидували яйцями, фарбою та газовими шашками магазин хутра 18 лютого в Києві, протестуючи проти вбивства тварин. Одного з маніфестантів арештували. Разом з ним того ж самого дня на більш ніж три години затримали Олексія Фурмана, міліція вивчала його знімки, йому самому не дали покликати адвоката, який тим не менш очікував на нього вулиці.  

 

Представники «Репортерів без кордонів» підкреслюють: до обох журналістів міліція ставиться як до підозрюваних, а не як до свідків, тоді як вони лише виконували свою роботу, висвітлюючи актуальні події. «Вилучення журналістських матеріалів є порушенням закону України. Ми просимо українських правоохоронців дотримуватися закону та покласти край цій практиці, що ставить під загрозу свободу преси. Журналісти не є допоміжним персоналом юстиції. Органи влади не повинні вербувати їх, переслідуючи маніфестантів. Ми вимагаємо, щоб усі DVD Олени Білозірської повернули їй якомога скоріше. Також використані методи, схоже, мають на меті спонукати журналістів вдаватися до самоцензури», - йдеться в заяві міжнародної організації.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», адвокат Олени Білозерської Сидір Кизін заявив, що вилучення журналістських матеріалів суперечить статті 17 закону України про ЗМІ, згідно з якою «журналіст не може бути арештованим, або затриманим через свою професійну діяльність, ані не можуть бути конфіскованими його матеріали».

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15068
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ритма
5134 дн. тому
Если бы на этих правозащитников еще кто-то обращал внимание.
Дымовуха
5139 дн. тому
Украинская милиция уже испугалась, ага.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду