СТБ вважає, що рішення прокуратури у справі Калашникова ставить хрест на свободі журналістів

21 Травня 2008
14816
21 Травня 2008
17:24

СТБ вважає, що рішення прокуратури у справі Калашникова ставить хрест на свободі журналістів

14816
СТБ вважає, що рішення прокуратури у справі Калашникова ставить хрест на свободі журналістів
Телеканал СТБ оприлюднив заяву щодо закриття Прокуратурою кримінальної справи проти народного депутата Верховної Ради V скликання Олега Калашникова.
 
 
Наводимо текст заяви.
 
 
Офіційна позиція телеканалу СТБ щодо закриття органами Прокуратури кримінальної справи за фактом перешкоджання діяльності журналістів телеканалу.
 
Слідчим Прокуратури міста Києва, після майже двох років розслідування, все ж таки була закрита кримінальна справа за фактом перешкоджання законної професійної діяльності журналістів телеканалу СТБ. Основним фігурантом справи був народний депутат Верховної Ради V скликання Олег Калашников.
 
Телеканал СТБ вкрай вражений і здивований таким рішенням правоохоронного  органу. На його погляд, воно, по суті, ставить хрест на правах громадян і свободі журналістів. Телеканал має твердий намір довести справу до кінця і захистити права журналіста належним чином виконувати свої професійні обов’язки.
 
«Це питання нашої роботи і безпеки. Воно стосується всіх журналістів України. Через це подібний прецедент має бути завершений справедливим вироком. Рішення про закриття кримінальної справи суттєво знижує нашу довіру до дієвості правоохоронних  органів. Щодо наших наступних дій - ми будемо оскаржувати постанову про закриття кримінальної справи», - наголосив голова правління ЗАТ «ММЦ СТБ» Володимир Бородянський.
 
Нагадаємо, 12 липня 2006 року під час зйомок в наметовому містечку Партії регіонів під стінами Верховної Ради України стався інцидент між Олегом Калашниковим та членами знімальної групи СТБ – журналісткою Маргаритою  Ситник та  оператором Володимиром  Новосадом. В результаті було нанесено тілесних пошкоджень оператору, пошкоджено камеру та вилучено відеокасету з записом репортажу.
 
14 липня 2006 року прокуратурою Печерського району Києва було порушено кримінальну страву за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів.
 
Восени 2006 року тимчасова слідча комісія Верховної Ради України визнала встановленим, що «факт перешкоджання журналістам СТБ з боку депутата Калашникова мав місце».
 
Однак за рік, 2 липня 2007 року, Генеральний прокурор Олександр Медведько заявив журналістам, що прокуратура «не знайшла достатньо доказів для притягнення до відповідальності депутата 5 скликання Олега Калашникова». Цього ж дня
Генпрокуратура надіслала до СТБ листа з повідомленням, що потерпілим «відмовлено у порушенні кримінальної справи, у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину», хоча слідство ще не було закінчено.
 
Олег Калашников весь цей час наполягав на відсутності своєї провини і звинувачував журналістів телеканалу СТБ у провокаціях – хоча 13 липня 2006 року Калашников власноруч підписав заяву, в якій вибачився перед журналістами за «інцидент» та пояснював свої дії «втомою та спекою».

 

Нагадаємо, 14 липня 2006 року прокуратурою Печерського району Києва було порушено кримінальну страву за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів. Йдеться про те, що 12 липня 2006 року під час зйомок в наметовому містечку Партії регіонів під стінами Верховної Ради України стався інцидент між Олегом Калашниковим та членами знімальної групи СТБ – журналісткою Маргаритою Ситник та оператором Володимиром  Новосадом. В результаті було нанесено тілесні пошкодження операторові, пошкоджено камеру та вилучено відеокасету з записом репортажу. 2 липня 2007 року Генеральний прокурор Олександр Медведько заявив журналістам, що прокуратура «не знайшла достатньо доказів для притягнення до відповідальності депутата 5 скликання Олега Калашникова». А тепер після майже двох років розслідування кримінальна справа була закрита.

Повідомлення прокуратури:

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14816
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду